El president de la Generalitat, José Montilla, ha inaugurat avui el curs acadèmic 2010-2011 del sistema universitari català, en una cerimònia que aquest any ha acollit la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També eren presents el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i el comissionat per a Universitats i Recerca, Joan Majó.
 
Coincidint amb la inauguració oficial del curs, s’han lliurat els premis Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària a dos professors i sis grups de treball d’universitats catalanes. Són els següents:
 
En l’apartat individual,
 
  • Teresa San Román Espinosa, del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en reconeixement al seu treball en la implantació i la consolidació de l’antropologia a la universitat catalana i espanyola i a la contribució en la formació de les generacions docents actuals, així com per la contribució a la defensa de la utilitat social del coneixement d’aquesta disciplina.
  • Lluís Albert Bonals Muntada, del Departament de Màquines i Motors Tèrmics de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), pel seu plantejament docent lligat a la transmissió del coneixement de la matèria que imparteix, mitjançant el guiatge i l’acompanyament de l’alumnat a través de materials específicament adaptats i coordinats, recursos organitzatius i planificació de les tasques proposades als alumnes.
 
 
 
 
A títol col·lectiu s’ha distingit:
 
  • La Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i a l’Hospital Clínic de Barcelona, pel seu projecte de col·laboració per a la millora de la qualitat de la docència clínica de grau i de postgrau que s’imparteix a l’alumnat d’aquesta facultat.
  • El Grup de Recerca per a la Didàctica de la Química (GReDIQ) de la UPC, pel projecte “Material docent en format digital per a assignatures d’experimentació en química”, sobre l’elaboració de materials docents que fomenten l’aprenentatge autònom i faciliten la comprensió del seu contingut per part dels estudiants d’assignatures bàsiques de química.
  • Els professors de l’assignatura Aprofundiment Lingüístic llengua B de la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), per l’elaboració d’un model d’aprenentatge in situ de llengües estrangeres i del seu context adreçat als estudiants de la facultat, que ha facilitat la col·laboració amb altres centres.
  • L’Escola d’Arquitectura La Salle, de la Universitat Ramon Llull (URL), pel curs Sistemes de Representació (SDR), basat en la superació dels límits entre disciplines i matèries a partir de la integració de les tecnologies de la informació i la comunicació a l’ensenyament superior.
  • L’equip d’autors del portal informàtic GEOCAMP, un portal interuniversitari per a l’aprenentatge de les activitats de camp en assignatures de Geologia desenvolupat per professorat de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat de Girona, per l’originalitat de l’experiència d’innovació educativa desenvolupada, la seva fonamentació teòrica i la qualitat tècnica.
  • L’equip de professors d’Estadística del Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV), per l’adaptació de les assignatures d’estadística als entorns virtuals d’autoaprenentatge, passant de l’enunciat clàssic a l’enunciat guia.
 
Cadascun dels distingits rep 20.000 euros que hauran de destinar a projectes d’innovació o de millora docent. Els premis Jaume Vicens Vives els atorga el govern de la Generalitat des del 1996 i tenen la finalitat de promoure l’excel·lència en la docència universitària.
 
Més de 230.000 persones estudien aquest any en alguna de les 12 universitats catalanes. Aquest és el primer curs en què tots els estudiants que entrin a la universitat faran una titulació adaptada a l’espai europeu d’educació superior (EEES). En total, s’imparteixen 456 graus i 498 màsters. Els graus conviuran amb llicenciatures i diplomatures fins el setembre de 2015, quan està previst que s’extingeixin els estudis no adaptats a l’EEES.