Aquesta acreditació reforça i millora l’estreta cooperació i col·laboració entre el Parc Natural i el sector turístic privat de la comarca


Lliurament de les acreditacions{"name":"2023/02/16/16/44/96338bea-d5a9-4789-a1fa-b73c6e9fe0bb.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":229709}

Aquesta setmana s’han lliurat les primeres acreditacions d’empreses de la comarca del Priorat que s’han adherit a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) de l’àrea d’influència del Parc Natural de la Serra de Montsant. Han estat un total de sis empreses turístiques: Entrecamins (empresa d’activitats), Guies de Muntanya-Ricard Fernández (empresa d’activitats), restaurant La Morera (restauració), Refugi La Morera (allotjament i empresa d’activitats), Celler Masroig (enoturisme) i Vinícola del Priorat (enoturisme). També ha rebut aquesta acreditació l’Oficina de Turisme del Priorat del Consell Comarcal.

La Carta és una iniciativa de la Federació EUROPARC que agrupa professionals i entitats gestores d’espais naturals d’una quarantena de països europeus. Es tracta en una metodologia de treball, una eina de planificació i gestió en què un espai natural protegit i els agents turístics públics i privats del territori treballen plegats per planificar i garantir un futur viable i saludable per a les persones i per al seu entorn.

El procés d’adhesió de les empreses a la CETS és voluntari i per accedir-hi les empreses han de complir les condicions d’acreditació bàsiques fixades pel Parc Natural i per EUROPARC. Així mateix, han de definir un programa d’actuacions a tres anys vista que tingui com a eix central l’aposta pel turisme sostenible. En aquest sentit, es marquen com a principals prioritats: mantenir una estreta col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, millorar el comportament ambiental de l’establiment o activitat turística i donar suport al desenvolupament local i la conservació del territori.

D’altra banda, atès que la CETS també ha estat assumida pel conjunt de la comarca del Priorat, el seu seguiment i coordinació es fa amb la col·laboració del Consell Comarcal. Ambdues institucions, també han adquirit compromisos envers les empreses com ara promoure-les turísticament i fomentar la seva formació.

El Parc Natural de la Serra de Montsant va obtenir el reconeixement de la Carta Europea de Turisme Sostenible el 2016 i l’any passat en va obtenir la renovació pels propers cinc anys. Des de la seva obtenció, el Parc ha estat treballant conjuntament i en cooperació amb agents i administracions turístiques de la comarca per a la implantació d’un model de gestió turística sostenible. L’any 2022 es va poder iniciar la fase 2 per la qual es distingeix a aquelles empreses turístiques que més i millor s’esforcen per fer sostenible la seva activitat i col·laborar amb els gestors de l’espai, procés a través del qual s’han acreditat aquestes primeres set empreses i organitzacions.