1. La publicació fDi Magazine reconeix ACCIÓ pel balanç d’inversió estrangera captada per la Generalitat l’any 2022 i la seva estratègia per atreure nous projectes d’inversió en l’àmbit de la indústria 4.0 i la sostenibilitat
  2. Aquest és un dels rànquings més prestigiosos a escala internacional que utilitzen les multinacionals per estudiar futurs projectes d’inversió empresarial
  3. L’informe també reconeix l’Ajuntament de Barcelona i destaca actius de la ciutat com la seva aposta per la captació de projectes basats en la sostenibilitat i la tecnologia i el seu potent ecosistema tecnològic


Catalunya i Barcelona són el territori i la ciutat d’Europa amb la millor estratègia per captar inversions estrangeres segons la publicació fDI Magazine del grup ‘Financial Times’. Aquest és un dels rànquings més prestigiosos a escala internacional que utilitzen les multinacionals per estudiar futurs projectes d’inversió empresarial i que reconeix diverses iniciatives impulsades per la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, Catalunya i la seva capital, tornen a liderar aquest rànquing com en l’edició del 2022.

En concret, en el cas de Catalunya, la publicació valora l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, i el seu balanç de l’any 2022 en aquest camp. ACCIÓ va captar 94 projectes d’inversió estrangera que van suposar una inversió de 620 milions d’euros i la creació de més de 3.400 llocs de treball.

L’fDi Magazine reconeix l’estratègia d’ACCIÓ focalitzada en atreure nous projectes empresarials a Catalunya vinculats a la transformació digital i l’economia verda, i destaca, concretament, el programa ProACCIÓ Green, que ofereix ajuts i suport a projectes empresarials per impulsar la sostenibilitat. Com a exemple d’èxit d’aquesta estratègia, la publicació destaca el projecte de l’empresa sud-coreana Iljin Materials, que invertirà 600 milions d’euros per obrir a Catalunya la seva primera fàbrica a Europa, on crearà 500 llocs de treball. La publicació també menciona la presència a Catalunya de 12 universitats que estan “creant un pol de talent que accelerarà la transformació de la regió des d’un centre industrial a un líder de la indústria 4.0”.

El guardó, que s’emmarca dins la categoria Large European Regions of the Future - FDI Strategy, situa Catalunya en primera posició, juntament amb Île-de-France (França), i per davant de regions com Escòcia (el Regne Unit), Flandes (Bèlgica) i la Llombardia (Itàlia).

Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquest reconeixement posa en valor que “Catalunya és atractiva per a la inversió estrangera i un imant per a projectes d’alt valor afegit que tenen un impacte més enllà de la generació de riquesa i de llocs de treball, perquè són tractors per al conjunt de l’economia catalana”. Segons Torrent, el premi “destaca la feina que fa la Generalitat, des d’ACCIÓ, per atraure i fidelitzar les inversions al nostre país: des que sabem que una empresa estrangera té la intenció d’invertir a escala internacional, procurem situar Catalunya a la llista de països que consideraran, i quan ja s’han decidit, els acompanyem durant tot el procés d’establiment a casa nostra”. El titular d’Empresa i Treball també ha subratllat que “bona part de les empreses amb matriu estrangera presents a Catalunya hi tornen a invertir i, per tant, tenen confiança en el país i en el Govern”.

L’estratègia de captació d’inversió estrangera de la Generalitat

Per la Generalitat, la inversió estrangera és una prioritat i un element cabdal per impulsar l’activitat econòmica del país i la generació de llocs de treball directes i indirectes. Així, des d’ACCIÓ s’assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar el procés d’implantació a Catalunya, amb l’objectiu de facilitar que noves multinacionals inverteixin a Catalunya al mateix temps que les que ja hi són presents duguin a terme ampliacions i reinversions. Es treballa des de la promoció de Catalunya a l’exterior, la preparació conjunta de candidatures per a les empreses per dur a terme les inversions a Catalunya, l’assessorament integral durant tot el procés d’inversió i el seguiment un cop ja s’ha materialitzat.

L’estratègia de captació d’inversions estrangeres de la Generalitat es materialitza en tres grans vectors alineats amb el Pacte Nacional per a la Indústria i els seus objectius: indústria, tecnologia i sostenibilitat. En aquest sentit, es prioritzen els projectes d’aquells sectors en transformació a escala global i que, per tant, presenten oportunitats per al conjunt de l’economia catalana, com és el cas de l’àmbit de les TIC i tecnològic, la mobilitat del futur, els semiconductors, la nova alimentació, o els videojocs i l’audiovisual.

Des del punt de vista dels països, l’estratègia que s’articula a través d’ACCIÓ se centra en aquells que tenen una major capacitat inversora, industrial i tecnològica. Es tracta principalment dels Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia, els Països Baixos, Suïssa, el Japó i països asiàtics com la Xina, Corea del Sud o l’Índia, amb un especial enfocament en les indústries del futur (com ara els semiconductors, la mobilitat o els videojocs).

Quant a la tipologia dels projectes, es prioritzen aquells que maximitzin el seu impacte o retorn a Catalunya, ja sigui des de l’establiment de headquarters, ja que l’existència de centres de decisió facilita futures reinversions, o els centres d’innovació que s’especialitzaran en l’impuls de l’R+D, o els de tipologia industrial, especialment aquells vinculats a la indústria 4.0, que resulta transversal a altres sectors econòmics.

Barcelona

En el cas de la capital catalana, la publicació situa Barcelona en la primera posició en la categoria fDI’s Major European Cities of the Future 2023-FDI Strategy. El document destaca, entre d’altres, l’estratègia de Barcelona per atraure projectes de l’àmbit de la tecnologia i la sostenibilitat, així com “l’exitós ecosistema tecnològic de la ciutat, que va rebre un impuls l’any passat amb la decisió d’Intel d’associar-se amb el Barcelona Supercomputing Center per establir un laboratori de disseny de microxips”. La capital catalana se situa per davant d’altres ciutats europees com Dublin (Irlanda), Berlín (Alemanya), Munic (Alemanya) o Milà (Itàlia).


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter @accio_cat | @empresacat | @treballcat
  2. Facebook@acciocat
  3. Linkedin ACCIÓ
  4. Youtube ACCIÓ