Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Setmana Europea de Prevenció de Residus

L'Agència de Residus de Catalunya presenta cinc candidatures al XIV Premi Europeu de la Prevenció de Residus

query_builder   17 febrer 2023 09:36

event_note Nota de premsa

L'Agència de Residus de Catalunya presenta cinc candidatures al XIV Premi Europeu de la Prevenció de Residus

  1. Hi participen les activitats organitzades durant la catorzena Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada entre el 19 i el 27 de novembre de 2022
  2. Durant la Setmana, es van realitzar a Catalunya més d’un miler activitats per incentivar la prevenció de residus


Bates quirúrguiques reutilitzables, fomentades per Axioma.
Bates quirúrguiques reutilitzables, fomentades per Axioma.
{"name":"2023/02/17/09/27/0ea0b237-50f3-4779-b3a9-7d26317a62bc.png","author":"Axioma","type":"0","location":"0","weight":"3525763"}

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat cinc projectes catalans a la XIV edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat: l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la XIV Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme de la mà de 36 coordinadors de 30 països i durant la qual es van organitzar 16.129 activitats arreu d’Europa. A Catalunya, 272 entitats van realitzar 1.162 activitats sobre prevenció de residus a 39 comarques. Les candidatures presentades per l’ARC en les diferents categories versen en promoure una moda circular i sostenible:

  1. En la categoria Administracions, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, de Badalona, ha promogut la reconversió d’un mínim de 200 llençols individuals d’adult malmesos en llençols de bressol. Gràcies a aquesta acció s’ha evitat l’emissió de 2,8 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera, a més a més d’evitar l’adquisició de 2518 llençols de bressol i la reducció en la despesa econòmica associada per substituir els malmesos.
  2. En la categoria Associacions, el Grup d’Esplai Blanquerna, de Tortosa, va portar a terme una acció que promovia la creativitat i aprofitament de roba descartada per part de Càritas per vendre, de manera que es van fabricar 8 peces de roba. Gràcies a aquesta activitat la població va poder assabentar-se de les infinites possibilitats que tenen aquests recursos tèxtils, i com poden donar una segona vida a peces de roba que tinguin a casa.
  3. En la Categoria d’Institucions escolars, l’Escola Bressol Municipal El Petit Montgrí, de Torroella de Montgrí, va incentivar a la fabricació de banderoles de carrer utilitzant peces de roba de segona mà. Amb aquesta acció va comptar amb la participació de les 4 escoles del municipi (Escola Bressol Municipal El Petit Montgrí, Escola Guillem de Montgrí, IES Montgrí i Escola St. Gabriel), del propi ajuntament de Torroella de Montgrí i comerços locals permeten no només va sensibilitzar als centres educatius locals (mitjançant seminaris) i als ciutadans, sinó que també va permetre la creació de material que s’utilitzarà al llarg de l’any en les diverses celebracions al municipi.
  4. En la categoria Empresa, Axioma Solucions Integrals i Serveis de Suport Sanitari, de Terrassa, ha fomentat un nou model de servei per 5 hospitals catalans amb la substitució progressiva del material tèxtil quirúrgic d’un sol ús per reutilitzable garantint els requisits d’esterilitat i traçabilitat. Material com ara bates quirúrgiques estèrils, pijames quirúrgics i bates de protecció, han permès evitar generació de 10.226 kg de residus sanitaris de grup 2 gràcies a la participació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari de Vall d’Hebron, Hospital Universitari MútuaTerrassa, Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Mollet.
  5. Pel que fa a Cooperació entre regions Occitània, Illes Balears i Catalunya, es presenta l’Euroregió Pirineus Mediterrània, amb el projecte transversal Eurotèxtil Circular, queva tenir lloc a Toulouse, a Palma i a Barcelona, dinamitzat per entitats socials locals (a Catalunya, portada per la Fundació Solidança) per sensibilitzar sobre l’excés de consum de roba i mostrar alternatives més respectuoses i sostenibles entre la ciutadania. El mateix dia tres muntanyes de roba a les ciutats de Toulouse, Mallorca i Barcelona han simbolitzat la generació de roba i el baix percentatge de recollida selectiva actual, acompanyat de tallers per prendre consciència de la necessitat d’una reutilització i millor gestió de les peces de roba.

El veredicte del jurat del premi, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a Dublín el dia 1 de juny.

EWWR 2023: Reduir envasos

Enguany, la XV Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 18 al 26 de novembre de 2023, posant èmfasi en la importància de reduir els envasos.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2008, coordinada per l’ARC, ha rebut el suport de la Comissió Europea a traves de dos projectes LIFE i actualment té un comitè director amb diverses entitats publiques entre ella el Comitè de Regions de la Unió Europea. L’objectiu és promoure la implantació d’accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos al llarg d’una setmana de l’any.

Las accions implantades durant la EWWR es regeixen per les “3 R”: reduir els residus, reutilitzar els productes, reciclar els materials. Les “3 R” representen les opcions que haurien de tenir-se en compte en primer lloc a l’hora d’idear una estratègia de gestió de residus.


5  

Imatges

Axioma-Bates quirúrgiques

Axioma-Bates quirúrgiques 3525763

Hospital Universitari Germans Trias i Pujol - Transformació de llençols

Hospital Universitari Germans Trias i Pujol - Transformació de llençols 417763

Escola Bressol Municipal El Petit Montgrí - Banderoles de carrer

Escola Bressol Municipal El Petit Montgrí - Banderoles de carrer 7803132

Euroregió Pirineus Mediterrània - Acte a Barcelona

Euroregió Pirineus Mediterrània - Acte a Barcelona 136178

Grup d¿Esplai Blanquerna - Aprofitament de roba

Grup d¿Esplai Blanquerna - Aprofitament de roba 250670

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia