· La Fundació Gala – Salvador Dalí, amb la qual els investigadors han treballat de manera coordinada, ha estat una peça clau per garantir l’autenticitat de les peces sostretes

· La Unitat Central de Patrimoni Històric de la DIC va desarticular un grup criminal liderat per tres germans especialitzats a robar obres d’art que presumptament estaven relacionats amb robatoris a pisos de Barcelona i Sant Cugat del Vallès a principis del 2022

· L’any passat, els Mossos d’Esquadra van treballar de la mà de la Fundació Dalí en una altra investigació sobre un taller de falsificacions de litografies en la qual es van haver d’expertitzar unes 500 obres de diferents artistes, que es van col·locar en almenys 12 països com ara Austràlia, Bèlgica, Canadà, Suïssa, Xile o Xina

· Amb aquest tancament s’elimina un dels punts de distribució d’obres gràfiques falses amb més activitat al país, però també amb repercussió internacional, ubicat a Catalunya

· La Unitat Central de Patrimoni Històric és la unitat policial de referència a Catalunya pel que fa als delictes i infraccions contra el patrimoni històric, artístic i cultural al país. Els investigadors són mossos i mosses amb formació en restauració, història de l’art o arqueologia

· Durant l’any 2022, s’han tancat 30 investigacions referides a totes les tipologies en què treballa la Unitat Central de Patrimoni Històric, de les quals un 40% estan relacionades amb la sostracció d’obres d’art

· El ciberpatrullatge i la coordinació amb entitats i fundacions especialitzades en art esdevenen un element imprescindible per detectar falsificadors i verificar l’autenticitat de les obres sostretes


Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d’Investigació Criminal han culminat una investigació iniciada a principis de l’any passat arran del robatori de dos quadres de l’artista Salvador Dalí valorats en 300.000 euros, que ja s’han retornat als seus legítims propietaris. Els investigadors van detenir tres homes de 50, 53 i 55 anys, per pertinença a grup criminal i robatori amb força a interior de domicili. A més, també van arrestar dues persones més, amb antecedents per fets similars, per presumptament participar en la receptació del material sostret.

Després de recuperar les obres d’art, els investigadors van traslladar-les a la Fundació Gala- Salvador Dalí perquè els membres de la Comissió d’Autenticació i Catalogació, en base a l’estudi de les peces i de la documentació aportada per les víctimes, poguessin certificar l’autenticitat de les dues obres originals. Els dos dibuixos havien estat realitzats per l’artista l’any 1922 per il·lustrar el llibre Les Gràcies de l’Empordà, per encàrrec de l’escriptor Pere Coromines. Així doncs, un cop completats tots els tràmits, les obres van poder ser retornades al seus legítims propietaris.


Dues investigacions que convergeixen en la Fundació

La coordinació amb entitats expertes en art i fundacions és un element clau de les investigacions relacionades amb el patrimoni històric, artístic i cultural. La prioritat dels investigadors, sempre de la mà d’aquestes institucions, és la protecció de l’obra, per sobre de la resolució de les investigacions. És a dir, preservar allò que s’ha fet malbé, o pot estar en procés de deteriorament, recuperar les peces sostretes abans que en desaparegui el rastre, i drenar el mercat de falsificacions que comporten davallades en el valor de les obres d’alguns artistes i impacten de ple en el negoci de l’art.

Les investigacions en l’àmbit del patrimoni històric compten actualment amb dos reptes de futur. Per una banda, el fet de resoldre el delicte i aconseguir verificar si una peça amb cert valor artístic o històric és autèntica, o bé si és una falsificació. Per tal de poder expertitzar les peces recuperades, la col·laboració amb entitats especialitzades o fundacions és clau a fi de poder dur a terme els tràmits precisos per determinar-ne l’autoria.

En dues investigacions dutes a terme durant l’any 2022, els Mossos d’Esquadra han treballat de manera coordinada amb la Fundació Gala-Dalí, a través dels membres de la Comissió d’Autenticació i Catalogació. Aquest treball conjunt ha permès determinar, que els dos dibuixos de l’artista sostrets d’un domicili i posteriorment recuperats, eren autèntics. També va permetre resoldre una investigació amb el desmantellament d’un taller de falsificadors de litografies a Badalona.


Tres germans al capdavant d’un grup criminal

La investigació es va iniciar durant el mes de gener de 2022 quan els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement que s’havia denunciat un robatori de dues obres d’art en un pis del districte de Sarrià-Sant Gervasi (Barcelona). Concretament, els autors havien sostret dos dibuixos atribuïts a l’universal artista de l’Empordà Salvador Dalí.

Amb totes les informacions i amb la resta d’indagacions realitzades pels investigadors, es va aconseguir identificar els presumptes autors dels fets. Concretament, eren tres germans que actuaven en zones d’alt poder adquisitiu de Barcelona i Sant Cugat del Vallès aprofitant que durant els caps de setmana els propietaris dels pisos no hi eren i no hi havia servei de consergeria i vigilància.

A l’hora d’actuar, feien servir marcadors i rutines de vigilància durant els dies previs a cometre els fets i detectar quan no hi havia persones a l’interior dels immobles. Accedien als domicilis mitjançant el mètode de la palanca o del bec de lloro. Una vegada a l’interior, a diferència d’altres tipus de lladres, aprofitaven minuciosament els seus robatoris per ser selectius i seleccionar obres d’art de les parets que mostressin certa aparença de rellevància i a més s’emportaven col·leccions de monedes i altres antiguitats. Amb un nivell d’especialització alt, els lladres tenien diversos canals per donar sortida a tot el material cultural i històric sostret.

A partir d’aquí, els agents van engegar un dispositiu de seguiments i vigilàncies on van constatar que els lladres actuaven en un grup. D’aquesta manera, durant el mes de maig del 2022, els agents van detenir els tres integrants del grup i van fer diverses entrades a immobles de Granollers, les Franqueses del Vallès i Berga, que eren les localitats on residien. També van detenir dues persones més que duien a terme funcions de receptació.

Com a resultat de les entrades, els mossos van recuperar, a banda de les dues obres de Salvador Dalí, cinc obres gràfiques atribuïdes a Joan Miró, que encara no ha estat expertitzades; 55 rellotges, alguns dels quals d’alta gamma; diverses col·leccions de monedes i bitllets de diferents països i èpoques, i diverses plomes, bolígrafs i altres objectes d’or i argent. També van intervenir quatre armes de foc llargues, que havien estat també sostretes.

En referència a les obres de Joan Miró recuperades, que són obra gràfica, encara no s’han retornat, i de dues obres de Paco Solà encara no se n’ha localitzat el propietari. A la pàgina web de col·laboració ciutadana, com s’especifica al final de la nota, consten fotografies de les obres i joies pendents de retornar.

En total, els agents van relacionar els detinguts amb set robatoris a domicilis del districte de Sarrià-Sant Gervasi (Barcelona) i a les localitats de Sant Cugat del Vallès, Rubí i Premià de Mar. Els tres detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar-ne l’ingrés a presó preventiva. Actualment estan en llibertat amb mesures cautelars. Pel que fa als dos receptadors, van quedar en llibertat amb càrrecs.


Litografies venudes a més de 12 països

El mes de juny de 2021, arran d’informacions provinents d’altres investigacions anteriors i a la tasca de ciberpatrullatge dels investigadors, es va detectar la venda d’obra gràfica falsificada a través d’un portal web especialitzat.

Aquestes obres gràfiques atribuïdes a diversos artistes de renom com ara Salvador Dalí o Picasso, es venien numerades i seriades, i presentaven uns patrons de composició que feien inferir que es tractava de reproduccions i no pas de litografies, com s’anunciaven a la xarxa.

Tot i els elements i certificacions que acompanyaven les obres, els investigadors van iniciar actuacions per recuperar algunes de les vendes efectuades, per determinar tècnicament les alteracions respecte dels originals.

El punt de distribució botiga on-line es feia des del domini Litografies.net. Aquest portal web mostrava publicitat on indicava ser una empresa especialitzada en la compravenda de litografies, amb una dilatada experiència i assegurant l’autenticitat de les seves obres amb certificacions i segells de qualitat. L’establiment físic i principal punt dels enviaments es trobava en un establiment de Badalona, local que inicialment es dedicava a una altra activitat comercial.

Per corroborar a través d’experteses i peritatges que les reproduccions en distribució no eren obra original i que no es corresponien amb els drets de propietat intel·lectual, es va sol·licitar la col·laboració d’entitats com ara la Fundació Miró, Picasso Authentication, hereus JJ Tharrats, així com diferents artistes locals perjudicats.

Un cop obtinguts els indicis suficients per comprovar l’activitat delictiva i identificar-ne els responsables de la creació i distribució, es van efectuar diversos escorcolls al punt de distribució. El lloc disposava del material necessari per elaborar les reproduccions i els elements per donar la suficient confiança als compradors, entre els quals destaquen segells de tinta, segells secs i els mateixos certificats elaborats per la persona investigada.

Com a resultat de l’operatiu policial, es van intervenir més de 500 reproduccions en procés algunes d’elles per fer-les passar per litografies.

L’explotació de la investigació també va permetre el bloqueig del actius mobles i immobles (comptes bancaris i propietats) dels investigats, per assegurar el pagament de les futures responsabilitats civils.

La tasca final dels investigadors va consistir a identificar i contactar amb compradors de bona fe, que van esdevenir, sense saber-ho, víctimes de les estafes. Hores d’ara s’ha identificat i contactat amb un total de 19 al nostre país, i també s’ha informat i ofert la possibilitat de denunciar a víctimes de 12 països, com ara Austràlia, Bèlgica, Canadà, Suïssa, Xile o Xina.

A l’únic detingut per aquests fets, se li atribueixen delictes continuats d’estafa i contra la propietat intel·lectual. Va quedar en llibertat amb càrrecs, tot i que se li va imposar la mesura cautelar de prohibició de continuar exercint l’activitat de creació i distribució de reproduccions.

Amb aquest tancament el cos policial elimina un dels punts de distribució d’obres gràfiques falses amb més activitat a tot el país i ubicat Catalunya.


El robatori d’obres d’art, el delicte més investigat per la Unitat Central de Patrimoni Històric

La Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d’Investigació Criminal és la unitat policial de referència pel que fa als delictes i les infraccions contra el patrimoni històric, artístic i cultural al país. La vessant investigadora i la del coneixement específic convergeixen en els membres que formen part de la Unitat, que disposa de mossos i mosses amb formació en restauració, història de l’art o arqueologia.

Durant l’any 2022 s’han tancat un total de 30 investigacions referides a totes les tipologies que investiga la Unitat, de les quals un 40% estan relacionades amb la sostracció d’obres d’art.

En el marc d’aquestes investigacions, s’han recuperat 37 peces de diferents artistes, amb un valor estimat d’uns 700.000 euros. Totes aquestes obres es van recuperar en condicions correctes i sense danys aparents.

Enguany, i referit a les investigacions tancades, els Mossos d’Esquadra han detingut 12 persones per fets relatius a robatoris de patrimoni.

Els detectoristes i espoliadors de jaciments i els falsificadors impliquen un 25% de les investigacions per a cadascuna d’aquestes dues les tipologies. Els danys al patrimoni històric comporten un 10% de les investigacions, mentre que, pel que fa a l’espoli de jaciments, l’any passat es van denunciar nou persones.

Actualment es mantenen obertes vuit investigacions que es van obrir durant l’any passat.


El repte del ciberpatrullatge

El canvi de paradigma en el sector de l’art, com passa en d’altres sectors, es fa pal·les en el canvi de metodologia del procés de compravenda de les obres. Tot i que es mantenen establiments tradicionals de compravenda, galeries d’art i altres espais físics, han proliferat de manera exponencial les botigues online i les transaccions a la xarxa. I, tot i que en molts casos es duu a terme de manera legal, constantment els Mossos d’Esquadra detecten punts de venda o particulars que fan transaccions de manera opaca.

Així doncs, el ciberpatrullatge que duen a terme els investigadors també és un desafiament fonamental per detectar aquests punts de venda de falsificacions artístiques, obres d’art sostretes, o punts de venda de material provinent d’espolis a jaciments, entre d’altres.

Les figures dels galeristes, marxants d’art i subhastadors esdevenen una ajuda molt valuosa per obtenir línies d’investigació, pel gran coneixement del món de l’art de què disposen, així com per detectar falsificacions i possibles obres sostretes.


Retorn de les peces recuperades

Les joies i altres obres recuperades durant la investigació es poden consultar a la pàgina d’objectes recuperats de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra:

https://mossos.gencat.cat/ca/serveis_i_tramits/col.laboracio-ciutadana/objectes-recuperats/

Per tal d’accedir als objectes recuperats en aquesta investigació, només s’ha de clicar al menú desplegable i al quadre “OPERACIÓ” marcar l’opció “Gresca”.

En cas de reconèixer alguna joia, s’ha de clicar sobre el botó "Recuperar" i omplir el formulari, i els investigadors es posaran en contacte al més aviat possible. Cal que qui reclami la propietat de l’obra, joia o objecte ho pugui acreditar.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 17 de febrer de 2023

5  

Imatges

Obres d'art sostretes i recuperades

Obres d'art sostretes i recuperades 8629841

Obres d'art sostretes i recuperades

Obres d'art sostretes i recuperades 2161362

Obres d'art sostretes i recuperades

Obres d'art sostretes i recuperades 327471

Obres d'art recuperades i sostretes

Obres d'art recuperades i sostretes 314730

Obres d'art sostretes i recuperades

Obres d'art sostretes i recuperades 305084