- El cap de l’Executiu ha inaugurat a Vila-seca la nova planta de tractament d'aigües residuals industrials d'Aitasa
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat en relleu aquest migdia la importància d’una “gestió més eficient de l’aigua”, i ha subratllat que “apostes com la regeneració i la reutilització de l’aigua no és només una estratègia de Tarragona, sinó una estratègia de país per contribuir a reduir el dèficit hídric”.
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha refermat el “compromís del Govern amb la millora de la gestió de l’aigua, una gestió que ens implica a tots”. Ha recordat que els pressupostos d’enguany inclouen una partida de 700 milions d’euros “dedicada exclusivament a atendre el cicle de l’aigua” per “millorar les plantes potabilitzadores, promovent la gestió dels aqüífers de manera més eficient i sobretot invertint en infraestructures de regeneració d’aigües per donar moltes vides a cada litre d’aigua”.
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte d’inauguració de la nova planta de tractament d'aigües residuals industrials d'Aitasa, a Vila-seca. Es tracta d’una inversió conjunta de la indústria petroquímica de Tarragona de més de 30 milions d’euros, i un pas endavant important en la gestió sostenible de l’aigua. La nova instal·lació recull les aigües industrials residuals ja tractades per cada indústria del complex i els dona una nova etapa de purificació, portant l’efluent final a qualitats que permetran, en una futura fase, la seva reutilització. La instal·lació redueix més d’un 70% la càrrega contaminant present en les aigües.
La visita de Pere Aragonès a les instal·lacions de l’empresa també ha servit per commemorar el 10è aniversari de la posada en marxa de la planta de regeneració d’aigües residuals urbanes per a ús industrial, un projecte d’economia circular també pioner i referent internacional. Aquest és un exemple d’èxit de la col·laboració publicoprivada, ja que és una planta titularitat de l’Agència Catalana de l’Aigua cedida a Aitasa per la seva operació, on es regeneren les aigües residuals procedents de depuradores municipals.
Pere Aragonès ha destacat que aquesta planta “va ser una aposta arriscada, en un moment molt complicat des del punt de vista econòmic i financer”, però ha fet notar que “els resultats, 10 anys després, són excel·lents en volum i qualitat de l’aigua obtinguda”. “Per tant, cal anar a més i seguir treballant conjuntament per introduir les millores i totes les ampliacions necessàries per augmentar la capacitat de regeneració d’aigua”, ha conclòs.
En aquesta mateixa línia, el president ha assenyalat que aquesta planta regeneradora, amb el treball conjunt amb Aigües Industrials de Tarragona, “ha esdevingut una iniciativa pionera i de referència per donar un nou ús a les aigües residuals de l’àmbit industrial i urbà”.
Des de la posada en marxa d’aquesta planta l’any 2012, la bona qualitat de l’aigua obtinguda ha fet que l’ús d’aigua regenerada per part de la indústria química no hagi deixat de créixer, fins a situar-se el passat 2022 en un nou rècord històric, 5,93 hm3. Aquest volum d’aigua és l’equivalent al consum anual d’aigua que pot tenir una ciutat com Tarragona i suposa un 19% del consum total d’aigua per part de les empreses durant l’any 2022.