Mossos d'Esquadra

Els Mossos desarticulen un grup criminal dedicat a la venda de medicaments falsos i substàncies dopants i desmantellen un dels punts de distribució més grans de Catalunya

Els Mossos desarticulen un grup criminal dedicat a la venda de medicaments falsos i substàncies dopants i desmantellen un dels punts de distribució més grans de Catalunya

query_builder   19 febrer 2023 09:48

event_note Nota de premsa

Els Mossos desarticulen un grup criminal dedicat a la venda de medicaments falsos i substàncies dopants i desmantellen un dels punts de distribució més grans de Catalunya

  1. Es tracta d’una intervenció policial pel tràfic il·lícit de medicaments falsos, il·legals i dopants que distribuïa la mercaderia mitjançant l’ús d’empreses de paqueteria de l’àrea metropolitana de Barcelona
  2. Els investigadors han detingut els set integrants del grup a qui vinculenamb els medicaments localitzats a l’interior d’un magatzem a Barcelona i amb la localització, un any enrere, d’un altre local de les mateixes característiques
  3. Els traficants feien servir noms falsos, identitats usurpades i terceres persones per dificultar l’activitat investigadora
  4. El valor al mercat il·lícit de la mercaderia intervinguda en la investigació ascendeix a prop de 750.000 euros i equival a més de 450.000 dosis
  5. El La investigació l’ha tutelat el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Cornellà


Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) han desarticulat un grup criminal que distribuïa substàncies dopants, tant des de botigues de nutrició esportiva ubicades a l’àrea metropolitana de Barcelona, com per mitjà de paqueteria amb abast a tot l’Estat espanyol. La investigació, que ha durat gairebé d’un any, ha portat els Mossos d’Esquadra a la desarticulació d’un dels punts de distribució més important de substàncies dopants a Catalunya.

La investigació es va iniciar el febrer de 2022 quan la Guàrdia Urbana de Cornellà, en un servei al qual havien acudit per una ocupació d’immoble,va localitzar un magatzem que contenia medicaments falsos, il·legals i/o dopants per un valor de més de 450.000 euros al mercat il·lícit. Els agents de la Unitat Central de Consum de la DIC es van fer càrrec de la investigació i van intervenir la mercaderia trobada al local.

La investigació es va centrar en la identificació de les persones que integraven el grup criminal. Els agents van contrastar que, a partir del desmantellament del magatzem, els investigats havien variat el seu modus operandi habitual i que havien incorporat nous membres a l’organització per realitzar les funcions de recepció, emmagatzematge i distribució de la mercaderia, que es desplaçaven als diferents serveis d’enviament de paqueteria per fer arribar les comandes als punts més llunyans de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Les indagacions policials van determinar que la substància provinent dels anomenats laboratoris Under, nom amb el qual es coneix al mercat negre les plataformes de distribució il·legals de medicaments o substàncies dopants fictícies sota l'aparença de laboratoris reals, arribava camuflada amb aparença de suplements alimentaris o productes cosmètics per al seu posterior condicionament i distribució. Entre la substància intervinguda s’han localitzat diversos medicaments falsificats sota el nom de medicaments legals a l’Estat espanyol.

Aquests últims corresponen en la seva majoria a hormona del creixement, indicada pel tractament del nanisme, trastorns genètics que afecten al desenvolupament o deficiències d’aquesta hormona, usada al món del culturisme per afavorir l’augment de la força i la qualitat muscular, la reducció del greix i l’ampliació dels efectes dels esteroides.

Al llarg de la investigació els agents han pogut comprovar l’ús i abús de les substàncies intervingudes per part de consumidors no vinculats amb la competició esportiva de manera continuada.

Venda de medicaments pel tractament de la disfunció erèctil

L’ús dels esteroides de manera successiva porta associat diversos efectes secundaris com l’alopècia i la disfunció erèctil, entre d’altres, fet que comporta la venda de productes que contenen com a principi actiu el sildenafil, en paral·lel a les substàncies anabolitzants.

Els investigats disposaven de productes preparats per a la seva venda pel tractament d’aquests efectes secundaris, provinents de tercers països fora de la Unió Europea sense que la seva venda hagi estat autoritzada a l’Estat espanyol per l’AEMPS (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios).

La investigació ha permès desarticular un grup format per persones una part de les quals amb antecedents per altres cossos policials per fets similars i també per tràfic de drogues. El dia 10 de febrer es va dur a terme un dispositiu policial ambset entrades i escorcoll, (tres en domicilis, dos botigues, una oficina i un magatzem), es van detenir els set integrants del grup criminal i es van intervenir substàncies estupefaents preparades per la seva venda en petites dosis o pastilles, material per al seu condicionament i pesatge, així com una arma de foc simulada. A més, els agents van recuperar uns 15.000 euros en efectiu, fruit de les vendes de les substàncies anabolitzants.

Les entrades i escorcoll als diversos immobles van possibilitar que els investigadors desmantellessin un nou magatzem, en aquest cas ubicat als baixos d’un edifici de la part alta de la ciutat de Barcelona, en el qual s’hi van localitzar més de 190.000 dosis d’esteroides amb un preu al mercat negre de prop de 300.000 euros.

Els detinguts que van passar a disposició del jutjat d’instrucció 1 de Cornellà i el jutge va decretar la llibertat amb càrrecs amb mesures cautelars per alguns.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 19 de febrer de 2023

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 567513

Imatge 2

Imatge 2 708910

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia