Mossos d'Esquadra

Detenció

Els Mossos d'Esquadra detenen dos homes a l'Alt Urgell i el Solsonès per disset estafes amb el mètode smishing

query_builder   20 febrer 2023 07:53

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra detenen dos homes a l'Alt Urgell i el Solsonès per disset estafes amb el mètode smishing

· Van aconseguir fraudulentament prop de 2.950 euros amb extraccions bancàries

· La investigació continua oberta i no es descarta que estiguin implicats en altres fets similars

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de la Seu d'Urgell van detenir el passat dijous, a Oliana (Alt Urgell) i a Solsona, un home de 28 anys, i un menor, com a presumptes autors de disset delictes d'estafa.

La detenció és el resultat d'una investigació iniciada a la Seu d'Urgell durant el passat mes de gener després de detectar-se, gràcies a la col·laboració del grup antifrau del departament de seguretat d'una entitat bancària, diverses estafes bancàries comeses amb el mateix modus operandi. En tots els casos, les víctimes havien estat estafades amb la modalitat coneguda com Smishing.

Els investigadors van comprovar que l’estafador seria un home amb coneixements informàtics, amb domicili a Oliana, i que hauria estafat a víctimes de Barcelona, el Maresme i de diferents ciutats de Madrid, Andalusia, les Illes Balears i el País Valencià.

L’smishing és una variant del Phishing que utilitza tècniques d’enginyeria social i missatges de text, tipus SMS, dirigits a usuaris de telefonia mòbil. Amb l’aparença de provenir de fonts fiables, com entitats bancàries, intenten aconseguir dades confidencials de l’usuari, que posteriorment utilitzen per cometre les estafes.

Aquests SMS inclouen un enllaç que en ser clicat porta a pàgines web il·lícites. D’aquesta manera, l’usuari introdueix la informació sol·licitada, usuari i contrasenya de la seva banca electrònica. Tota aquesta informació va a parar a mans dels estafadors que l’aprofiten per realitzar compres fraudulentes, transferències o reintegraments de diners en caixers automàtics.

En aquesta investigació, els agents van comprovar que l'estafador, després d'accedir a les dades bancàries de les víctimes mitjançant una pàgina clonada, els trucava per aconseguir un codi per extreure diners en efectiu del caixer sense disposar de targeta de crèdit, i posteriorment anava a diferents caixers automàtics de l'Alt Urgell, més concretament Oliana i Organyà, on feia extraccions de diners en efectiu.

Finalment, el passat dijous es va detenir l’estafador a Solsona i a un menor d'edat a Oliana.

Als detinguts se'ls acusa de disset estafes, una d'elles en grau de temptativa, comeses des del 21 de gener, amb víctimes a diferents punts de la geografia espanyola. Ara com ara, el valor dels diners estafats ascendeix a 2.950 euros, amb 17 extraccions bancàries, que anaven dels 50 euros fins els 400, en els dos caixers automàtics abans esmentats.

La investigació continua oberta i no es descarta que els detinguts estiguin implicat en altres fets similars i que hi hagi més persones implicades.

El detingut menor d'edat va quedar en llibertat després de declarar a la comissaria, amb la obligatorietat de presentar-se davant de la Fiscalia de Menors quan sigui requerit.

L'altre detingut va passar a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Solsona.

Consells preventius i bones pràctiques per evitar aquestes estafes

Per evitar aquestes estafes, des del Cos de Mossos d’Esquadra es recomana:

· No obrir missatges SMS d’usuaris desconeguts o que no s’hagin sol·licitat. Es poden eliminar directament i no s’ha de contestar en cap cas aquests SMS.

. Precaució amb els enllaços SMS i al descarregar fitxers adjunts de correus, encara que siguin de contactes coneguts.

. En cap cas emplenar formularis sospitosos que demanin la introducció d’informació confidencial, com dades personals o números de compte ni de targetes bancàries.

· Verificar que el nostre sistema operatiu i l’antivirus que utilitzem estiguin actualitzats i actius.

· Cap empresa envia per SMS sol·licituds de pagament on sol·licitin dades personals dels clients. Si es rep un SMS en aquest sentit, no s’ha de facilitar cap dada. En cas de dubtes, s’ha de contactar directament amb el proveïdor del servei per assegurar la veracitat de la informació.

Àrea de Comunicació

La Seu d'Urgell, 20 de febrer de 2023