1. La proposta està comissariada per la historiadora i professora Queralt Solé Barjau
  2. L’exposició, d’interès general, vol ser també un reconeixement a totes les famílies amb morts i desapareguts durant la guerra civil
  3. A prop de 14.000 persones ja han visitada
  4. Es pot veure a la sala 4 de Palau Robert fins al dia 26 de febrer

On son? Aquesta és una pregunta que milers de persones es fan a Catalunya respecte els seus familiars morts durant la guerra. Assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, la majoria d’ells, morts al front o en un hospital de campanya.

Dones i sobretot homes que van perdre la vida durant la guerra civil (1936-1939), persones que malgrat que els seus familiars van saber o intuir que eren mortes, mai no van saber on havien estat enterrades.

La recerca d’aquestes persones va començar durant la mateixa guerra, es va mantenir la voluntat i necessitat de conèixer on eren enterrades durant la dictadura, i encara en democràcia i al segle XXI moltes famílies no han trobat l’indret on foren sepultades i les segueixen cercant.

On son? és un reconeixement i un homenatge a totes les famílies que busquen els seus morts i desapareguts durant la guerra civil. Un propòsit que la Generalitat de Catalunya ja va emprendre durant la mateixa guerra i que va reprendre a partir de l’any 2003. Arribar a respondre On son? és un objectiu molt difícil, però malgrat totes les dificultats és un dret irrenunciable i un deure de tot govern democràtic.