Es tracta d'un recurs pedagògic itinerant que aporta propostes i materials als equipaments comunitaris
Els casals cívics i comunitaris de Catalunya treballen la prevenció i sensibilització de les violències masclistes amb el projecte ‘La maleta lila’. Es tracta d’una eina pedagògica que dota els equipaments de recursos perquè puguin tenir un espai de sensibilització, mitjançant diferents propostes i materials destinats a la ciutadania. El Departament de Drets Socials, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC), impulsa aquesta iniciativa en els casals cívics i comunitaris que gestiona arreu de Catalunya.
‘La maleta lila’ és un recurs itinerant. Amb forma d’equipatge, inclou materials de temàtiques diverses i específics per a diferents edats, d’accés lliure per a les persones usuàries dels casals, per reflexionar sobre les violències masclistes i els rols de gènere. També inclou material de sensibilització en l'àmbit LGBTI i diversitats sexuals. Els equipaments tenen la possibilitat d’organitzar tallers per tractar els materials, així com dinamitzar la seva lectura.
Es tracta d’un material que està en constant ampliació. A més d’una guia didàctica per a les persones professionals dels centres, la maleta compta amb un apartat anomenat ‘Dones al llarg de la història’, que té per objectiu visibilitzar referents femenins a l’àmbit públic: “Al llarg de la història hem tingut majoritàriament referents masculins. (...) Però la realitat és que sempre hi ha hagut dones en totes les disciplines, a l’ombra o amb pseudònims masculins i les que no hi eren era per impossibilitat”, assenyala la guia.
També inclou contes amb perspectiva de gènere i coeducatius, que es contraposen a contes infantils tradicionals que sovint es construeixen reforçant desigualtat de gènere i repercuteixen en l’aprenentatge dels nens i les nenes, perpetuant els rols de gènere. La maleta ofereix un ‘Diari del sexisme’ que, en forma de diari, recull titulars amb formes d'expressió sexistes de diferents mitjans de comunicació des del 2015 fins l'actualitat.
Seguidament, l’apartat ‘Identifica el sexisme’ proposa un joc amb targetes on apareixen titulars, anuncis i campanyes de publicitat i comunicació dels últims anys: en algunes s’hi poden detectar tot un seguit de sexismes i estereotips, mentre que d’altres conviden a reflexionar sobre aspectes vinculats a les violències masclistes i els estereotips de gènere.
A ‘Recursos LGBTI+’ la maleta ofereix diverses guies i recursos referents als drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia la bifòbia i la transfòbia, així com textos normatius per a la seva divulgació. Finalment, ‘La maleta lila’ inclou un diari de visites, un material que convida a les persones usuàries i professionals a compartir-hi la seva experiència amb la maleta i quines estratègies creuen que poden ser d’utilitat per continuar lluitant per l'eradicació de les violències masclistes.
Actualment hi ha sis maletes circulant pels casals cívics i comunitaris que formen part del segell, i ha començat per CCC Lleida, CCC Salt, CCC Alcanar, CCC Terrassa - Sant Pere Nord, CCC Barcelona - Verdum i CCC Hospitalet Centre. Després d'unes setmanes de treball en aquest casals, la maleta itinerarà cap a altres equipaments.
‘Aquí no hi caben les violències masclistes’
Poden sol·licitar comptar amb la maleta els 45 casals que formen part del segell ‘Aquí no hi caben les violències masclistes’, que està impulsat per l'equip de sensibilització i prevenció de les violències masclistes de la DGACC amb l’objectiu de fer transversal la perspectiva de gènere als equipaments i identificar-los com a espais segurs i lliures de violències masclistes.
El segell identifica aquests equipaments com a espais segurs on les violències masclistes no es permeten, i amplia també el suport a les dones o persones que pateixen violències masclistes per la seva orientació o identitat de gènere. També es pretén oferir un acompanyament continuat als i les professionals de l’equipament en la construcció d’espais lliures de violències masclistes.
La iniciativa preveu diverses accions, com tallers per a grups de persones grans sobre relacions lliures de violències i sexualitat, sobre noves masculinitats per a grups de joves, tallers d'autodefensa feminista, tallers dirigits a dones sobre relacions igualitàries i sexualitat, tallers sobre cures, corresponsabilitat i violències quotidianes, conta contes coeducatius, i propostes enfocades a dates concretes, com la del 25 de novembre, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones.
Una altra de les actuacions del segell és revisar la cartelleria de l’equipament perquè sigui inclusiva, elaborar guies, contes i infografies, així com formar les persones responsables dels casals cívics perquè coneguin el circuit d’atenció a les violències masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes, amb l’objectiu de millorar la detecció de les violències masclistes.
Segueix l’actualitat del Departament a les xarxes: