Salut

Cirurgia toràcica de Sant Joan de Reus

L'Hospital Universitari Joan XXIII i l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus s'alien per oferir conjuntament el servei de Cirurgia Toràcica (SCCT)

query_builder   22 febrer 2023 10:00

event_note Nota de premsa

L'Hospital Universitari Joan XXIII i l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus s'alien per oferir conjuntament el servei de Cirurgia Toràcica (SCCT)

  1. L’acord garantirà una assistència i resposta adequada a la creixent demanda d’atenció de patologia toràcica als pacients de l’àrea d’influència de la Regió Sanitària Camp de Tarragona i la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre
  2. La unitat garantirà la continuïtat assistencial, evitarà els desplaçaments innecessaris i minimitzarà les demores en l’atenció
  3. Durant l’any 2022 es va registrar una activitat de 2.507 visites, 1.514 d’elles a Joan XXIII i 993, al Sant Joan de Reus
Cirurgia toràcica de Sant Joan de Reus{"name":"2023/02/22/11/09/212e12dd-309d-4545-9947-8300293f0e40.jpeg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":222916}

L’Hospital Universitari Joan XXIII i l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus fan front comú per oferir de manera conjunta el servei de Cirurgia Toràcica (SCCT). L’aliança, coordinada per la Regió Sanitària Camp de Tarragona, consisteix en la col·laboració dels professionals dels dos centres i la proporció dels recursos materials i tecnològics necessaris, així com les instal·lacions. El propòsit és oferir una assistència i resposta adequada a la creixent demanda de patologia toràcica als pacients de les àrees d’influència de la Regió Sanitària Camp de Tarragona i la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre; també garantir la continuïtat assistencial, la variabilitat clínica i la qualitat del servei, evitant desplaçaments innecessaris i demores en l’atenció.

La cirurgia toràcica és la que comprèn els aspectes quirúrgics de la paret toràcica, pleura, pulmó, arbre traqueo-bronquial, mediastí i diafragma.

L’activitat la desenvoluparan els facultatius especialistes en Cirurgia Toràcica d’ambdós centres, aprofitant les sinergies ja existents. La coordinació l’efectuarà el cap de secció de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Joan XXIII; serà qui gestioni els especialistes, la seva participació i la integració en el projecte. Els hospitals disposaran d’un adjunt que s’encarregarà de la coordinació diària. La definició de l’encaix del projecte a cada centre es realitzarà conjuntament, validada per les direccions dels mateixos hospitals, que es reuniran amb el coordinador periòdicament per tractar l’evolució del servei.

Activitats

El SCCT realitzarà consultes externes de Cirurgia Toràcica (primeres i segones visites) i consultes internes per als pacients ingressats a hospitalització convencional, sociosanitari i per pacients atesos a Urgències. També completarà consultes no presencials asincròniques i per teleconsulta provinents de l’Atenció Primària.

La unitat realitzarà activitat quirúrgica d’alta definició. El SCCT es planificarà de forma que l’activitat especialitzada es resolgui, habitualment, en el centre més proper o accessible. Per garantir la cobertura, els 365 dies i les 24 hores, comptarà amb una doble roda de facultatius especialistes. El primer especialista de guàrdia localitzada podrà ser activat pels metges dels dos centres; aquest primer especialista podrà activar, també, el segon en cas de precisar assistència en una intervenció quirúrgica complexa o si s’ha de desplaçar a un dels dos centres per dur a terme un tractament específic. Hi haurà, sempre, un especialista de guàrdia en festius i caps de setmana per mantenir l’assistència continuada als malalts ingressats.

Avantatges d’una aliança estratègica i funcional

Amb la nova unitat, s’agilitza el procés diagnòstic i terapèutic de les neoplàsies del tòrax, es reforça l’accessibilitat i es redueix la llista d’espera gràcies a l’existència de dos blocs quirúrgics. Creix, també, la plantilla d’especialistes alliberats per iniciar projectes assistencials fonamentals per garantir l’excel·lència clínica a les regions sanitàries.

Segons la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, “és un bon acord perquè implementarà el servei al territori i optimitzarà esforços tècnics i humans. El que es pretén amb aquestes aliances és respondre a les necessitats de Salut de la ciutadania, donant la millor qualitat, assistència i proximitat. Aquesta aliança ha de ser la que marqui el camí per treballar coordinadament en altres especialitats”.

Activitat Cirurgia Toràcica a la Regió Camp de Tarragona durant el 2022

CENTRE

Altes

Primeres visites

Visites successives

Visites totals

Joan XXII

362

664

850

1.514

Sant Joan Reus

267

227

766

993

Total RSCT

629

891

1.616

2.507

2  

Imatges

Cirurgia toràcica de Sant Joan de Reus

Cirurgia toràcica de Sant Joan de Reus 222916

Cirurgia toràcica de Joan XXIII

Cirurgia toràcica de Joan XXIII 442404

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia