Justícia, Drets i Memòria

Justícia, Drets i Memòria invertirà 15 M€ a la demarcació de Lleida

query_builder   23 febrer 2023 18:14

event_note Nota de premsa

Justícia, Drets i Memòria invertirà 15 M€ a la demarcació de Lleida

La consellera Ubasart anuncia que la decisió sobre el futur de la presó de Ponent es prendrà a l’estiu i de moment es destinaran 10 M€ per a millores a la presó i al centre de justícia juvenil El Segre

Les inversions en els edificis judicials superen els 5 M€, dels quals 3 M€ seran per al Palau de Justícia de Lleida

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha anunciat avui inversions directes per valor de 15 M€ a Lleida, fins a 2026. Prop de 10 M€ es destinaran a obres de millora dels centres d’execució penal de Lleida i 5 M€ es dedicaran a reformes i adequacions d’edificis judicials, com ara el Palau de Justícia de la capital del Segrià. Ubasart ha afirmat que “aquest import no és definitiu, sinó que es tracta d’una xifra que pot augmentar depenent de les necessitats que es detectin”.

8,3 M€ per a obres de reforma al Centre Penitenciari Ponent

La consellera, que al matí ha visitat la presó de Lleida, ha destacat que “la gran inversió en l’àmbit penitenciari se l’endú Ponent. Abocarem més de 8 M€ d’aquí a 2026 per abordar les obres de reparació, adequació i millora necessàries per dignificar l’equipament”.

Referint-se al futur de la presó, la titular de Justícia, Drets i Memòria ha afirmat que vol parlar amb tots els actors implicats per prendre una decisió. Ubasart ha recordat que “tenim dues opcions a sobre de la taula: o bé una reforma integral de l’edifici, o bé la construcció d’un edifici de nova planta”. En tot cas, la decisió arribarà a l’estiu.

Sobre els més de 8 M€ que s’invertiran al centre, Ubasart ha dit que “aquests diners no són fons perduts: s’han d’invertir sigui quina sigui la decisió final respecte de Ponent”. Segons la consellera es tracta d’inversions urgents “que dignificaran el centre a curt termini, milloraran la vida dels interns i garantiran unes condicions de treball més adequades als professionals”.

Les inversions previstes a la presó serviran per reformar completament el mòdul residencial núm. 11. S’ampliarà l’espai de les cel·les per fer-les més confortables i funcionals, amb rentamans i inodors a l’interior, i s’adequaran els espais comuns (menjadors, sales, aules) de què fan ús els interns que hi viuen. També s’està duent a terme una reforma integral de la cuina del centre, de la qual s’han de renovar tots els paraments, l’equipament i les instal·lacions per fer-la més moderna i per garantir millor la seguretat alimentària.

També millorarà la seguretat de les persones, tant dels interns com dels professionals. Amb aquest objectiu, s’instal·laran intèrfons a totes les cel·les i es col·locaran sistemes de detecció i extinció d’incendis a tot el centre. Igualment, es reformaran els espais interiors de la infermeria per poder ubicar-hi una unitat ambulatòria de salut mental.

El Departament, així mateix, està renovant la instal·lació elèctrica de la presó, tant la de baixa tensió ‒amb un nou grup electrogen i la substitució de l’enllumenat dels espais exteriors amb llums LED‒ com la de mitja tensió. Pel que fa a la xarxa general de distribució de l’aigua, se substituiran els antics materials de les canonades i es farà un nou traçat accessible per al manteniment, que facilitarà el consum d’aigua, la producció d’aigua calenta i la calefacció.

Per reforçar la seguretat del centre s’implantarà un nou sistema de videovigilància i es dissenyarà un nou Centre de Control Interior, amb un doble objectiu: d’una banda, integrar i modernitzar el sistema que hi ha, amb la incorporació de noves càmeres en alguns mòduls residencials; de l’altra, crear un Centre de Control Interior, com ja hi ha a la resta de centres.

Millores al Centre Educatiu El Segre

El Departament invertirà 1 M€ en la millora del Centre Educatiu El Segre, situat a la partida de Rufea. El pressupost anirà destinat, concretament, a les obres de reforma i ampliació de l’àrea de comunicacions i a l’edifici d’accés al centre. El Segre és un dels set centres de justícia juvenil del Departament de Justícia, Drets i Memòria que acullen menors i joves d’entre 14 i 18 anys que han comès un delicte i tenen una mesura d’internament decretada pel jutge de menors.

Obres de millora al Palau de Justícia de Lleida

La consellera Ubasart, que durant el matí també ha visitat l’Audiència Provincial de Lleida, ha anunciat que el Departament “destinarà 5 M€ d’aquí a 2026 a millores en diferents edificis judicials de la demarcació, tres dels quals seran per al Palau de Justícia, a l’edifici del Canyeret”. La titular de Justícia, Drets i Memòria ha destacat que “volem condicionar els espais judicials i modernitzar-ne les instal·lacions”.

Actualment, el Departament està renovant els ascensors de l’edifici judicial del Canyeret, que estaran enllestits a finals d’any. També aviat es faran obres d’adequació en el sistema de climatització i es durà a terme el condicionament d’espais i la modernització de les instal·lacions de protecció contra incendis, així com els sistemes de videovigilància i la megafonia, amb una inversió de 3 M€. Igualment, hi ha previstes actuacions de més de 2 M€ als jutjats de la Seu d’Urgell, Cervera, Solsona i Tremp.

3  

Imatges

La consellera Ubasart a l'Ajuntament de Lleida.

La consellera Ubasart a l'Ajuntament de Lleida. 164141

La consellera Ubasart durant una visita al CP Ponent.

La consellera Ubasart durant una visita al CP Ponent. 194432

La consellera Ubasart a l'Audiència Provincial de Lleida.

La consellera Ubasart a l'Audiència Provincial de Lleida. 190127

Pla de Govern
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia