Cultura

Casa Pastors

El Govern concedeix una subvenció de 777.000 euros per a la Casa Pastors de Girona

query_builder   24 febrer 2023 12:55

event_note Nota de premsa

El Govern concedeix una subvenció de 777.000 euros per a la Casa Pastors de Girona

  1. L’Ajuntament de Girona i el Departament de Cultura firmen un acord per a l’adequació de la Casa Pastors com a Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona
  2. La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Girona ha aprovat avui la contractació de les excavacions arqueològiques que es duran a terme els propers mesos


La consellera Garriga acompanyada de Quim Ayats, Sònia Hernàndez i Josep Calatayud.{"name":"2023/02/24/12/53/f1da93d0-74aa-48b7-acc0-f4b9d58ade83.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":236821}

L’Ajuntament de Girona, juntament amb el Departament de Cultura han anunciat avui que el Govern de la Generalitat ha concedit una subvenció de 770.000 euros per a la Casa Pastors de Girona. L’acord, que han fet públic la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, preveu que aquests diners es destinin a l’adequació de la Casa Pastors com a Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona.

Concretament, el finançament inclou la rehabilitació d'aquest edifici i la dotació de les instal·lacions i serveis museogràfics corresponents així com l’impuls a la seva posada en funcionament. La subvenció es distribuirà de la manera següent: 2022: 76.603 euros; 2023: 200.000 euros; 2024: 250.000 euros; i 2025: 250.000 euros.

Es preveu que hi hagi una segona fase, que correspon al període 2026-2028, amb una aportació del Departament de Cultura que es preveu de 800.000 euros destinada a l’impuls inicial per a l’obertura del Museu, a comptar des del moment en què el museu entri en funcionament.

La consellera de Cultura ha declarat que “aquest projecte posarà en valor el passat i el present del patrimoni gironí i català i farà dialogar el patrimoni històric d’aquest espai, amb les seves restes romanes i medievals, i l’art contemporani de Girona”. Natàlia Garriga ha afirmat: “Desitgem que aquest futur museu reforci l’aposta cultural de Girona i connecti totalment amb la bona feina que fan la resta d’equipaments museístics de la ciutat, i del país en general”.

Per la seva part, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha afirmat que “en aquest espai és molt possible que apareguin vestigis de rellevància que aportaran noves dades i testimonis al coneixement de la història de la ciutat. A més, tota aquesta informació aportarà valor afegit al nou equipament museístic que s’ha de construir a la Casa Pastors. En el futur, les troballes es podrien incloure en el discurs del futur museu o bé, en el cas de troballa d’objectes, integrar-se al Museu d’Història de Girona”.

El cost estimat del projecte, per al període 2022-2028, és de 9.853.270 euros, del quals s’estableix per a les excavacions i obres un pressupost de 6.916.870 euros, i per al projecte museogràfic i impuls de l’obertura es pressuposta 2.936.400 euros. L’Ajuntament de Girona manifesta la seva intenció d’aportar la resta del finançament necessari, mitjançant l’aportació de recursos propis i de tercers, que es concretaran en subvencions i patrocinis, entre els quals es preveu renovar el compromís de la Diputació de Girona.

Des de l’any 2017, l’Ajuntament de Girona va iniciar el procés per a crear un nou espai expositiu a la ciutat on ubicar les col·leccions d’art modern i contemporani que conserva l’Ajuntament de Girona al Museu d’Història de la Ciutat, configurant per aproximadament 7.000 obres entre les quals destaca l’important col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

Precisament avui, la consellera Garriga, juntament amb el Vicealcalde Quim Ayats, han visitat l’exposició “L’aposta per l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a Catalunya a través de la col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella” al Museu d’Història de Girona. L’Ajuntament de Girona ha aprovat aquest mes prorrogar el calendari de l’exposició fins l’11 de setembre vist l’interès que ha despertat la mostra.

Adjudicació de les obres d’excavació

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Girona que s’ha celebrat avui ha aprovat la contractació de les excavacions arqueològiques que es duran a terme els propers mesos durant un quadrimestre. El contacte es formalitzarà els proper dies doncs amb Baula Recerca Arqueològica SL. Aquestes excavacions són un pas imprescindible per poder realitzar les obres que han de rehabilitar l’edifici en la seu del nou Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona segons el projecte de l’arquitecte Jordi Bosch Genover. Un cop valorades les dues ofertes presentades al procediment de licitació el contracte s’ha adjudicat per import de 165.905 euros.

Els treballs d’excavació a la Casa Pastors van començar el desembre del 2019, però poc després es van haver d’aturar per la necessitat d’enderrocar els murs del pati oest per seguretat. La continuïtat de les excavacions posava en risc l’estabilitat dels murs, ja que en comprometia els fonaments. L’enderroc d’aquests elements es va dur a terme el 2021. Ara, un cop dut a terme aquests treballs, es reprendran les excavacions.

La Casa Pastors està situada al costat nord-oest del perímetre de l’antiga Gerunda i al costat del portal de Sobreportes, una de les antigues entrades a la ciutat. L’edifici integra restes de muralles romanes i medievals, del castell dels Montcada i Sobreportes. Va ser seminari (s. XVI i XVII), casa de la família aristocràtica Pastors (s. XIX) i seu del comandament de la defensa de Girona durant la Guerra del Francès (s. XIX). A principis del segle XX, va ser adquirida per Cristòfol Grober i permutada amb l’Ajuntament de Girona a canvi d’uns terrenys per construir una fàbrica. Entre el 1973 i el 2013 va ser Audiència Provincial.

Pla de Govern
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia