Educació

Fotografia

Educació redueix la ràtio a Infantil 3 per segon any consecutiu, una mesura que beneficiarà ja a més de 87.700 alumnes

query_builder   24 febrer 2023 14:21

event_note Nota de premsa

Educació redueix la ràtio a Infantil 3 per segon any consecutiu, una mesura que beneficiarà ja a més de 87.700 alumnes

  1. La preinscripció a infantil i primària es podrà fer entre el 6 i el 20 de març, i a l’ESO entre el 8 i el 20 de març
  2. L’oferta del Servei d’Educació de Catalunya serà de 3.055 grups per a I3 i de 2.942 per a 1r d’ESO. La ràtio és de 18 o 19 alumnes per aula als municipis on es redueix algun grup
  3. El curs que ve hi haurà 2.000 infants menys d’I3 i 3.057 alumnes menys a 1r d’ESO.
  4. Per primera vegada, en la reserva de places per a l’alumnat amb necessitats educatives es diferenciarà entre necessitats especials i les derivades de situacions socioeconòmiques desafavorides
  5. El curs que ve hi haurà 2 escoles, 2 instituts i 5 instituts escola nous. S’integren també 4 centres concertats a la xarxa pública d’Educació
  6. Gonzàlez-Cambray: “Seguim lluitant contra la segregació, millorem la reserva de places per alumnat amb necessitats educatives, amb menys infants per aula i més mestres, per seguir fent polítiques educatives per avançar en qualitat, que és indestriable de l’equitat”
Fotografia{"name":"2023/02/24/14/17/680cd2ae-f617-45a9-9958-f9c1e6fa14fc.jpg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":1615832}


El Departament d'Educació, per segon any consecutiu, redueix la ràtio a Infantil 3, una mesura que beneficiarà ja a més de 87.700 alumnes. La disminució de la ràtio -que s’aplicarà a les aules d’I3 i d’I4- és una de les mesures destacades per al proper curs en el marc de la preinscripció escolar 2023-2024.


Així ho ha exposat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la roda de premsa de presentació de la preinscripció dels ensenyaments obligatoris. Un procés que es podrà fer entre el 6 i el 20 de març a l’educació infantil i primària, i entre el 8 i el 20 de març a l’ESO. Pel que fa a la matriculació, tindrà lloc del 20 al 29 de juny per l’alumnat entre I3 i 4t d‘ESO (més informació a preinscripcio.gencat.cat)


L’oferta del Servei d’Educació de Catalunya per al curs que ve és de 3.055 grups per a I3 i de 2.942 per a 1r d’ESO. Del total de grups ofertats a Infantil 3, 2.125 corresponen a escoles públiques i 930 a centres concertats. Pel que fa a 1r d’ESO, un total de 1.985 grups són d’oferta pública i 957 de concertada.


Gonzàlez-Cambray ha destacat l’impacte de la demografia i la lluita contra la segregació en el disseny de l’oferta educativa del Departament d'Educació. El proper curs, segons dades del padró, Catalunya tindrà 2.000 infants menys d’Infantil 3 respecte l’any passat. El conseller ha recordat que el Departament redueix grups a l’oferta inicial per tal d’evitar la sobreoferta de places d’I3 que genera segregació en els centres amb major demanda: “Planifiquem en funció del nombre d’infants i joves i aquesta planificació té criteris prevalents de lluita contra la segregació establerts en el pacte contra la segregació, que suposa no generar situacions de sobreoferta i promoure la reducció de ràtio en determinades zones amb sobreoferta de places”. Aquesta és una de les mesures establertes al Pacte contra la Segregació Escolar. És també per lluitar contra la segregació, que als municipis amb més d’una escola on es redueix algun grup, l’oferta inicial és amb ràtio 18 o 19 alumnes per aula.


Tot i la disminució de l’oferta inicial, la previsió de l’oferta final –la fotografia final un cop acabat el procés de preinscripció- serà de creixement en el cas de l’escola pública, amb 25 grups més i de disminució a la concertada, que perdria 59 grups respecte a l’oferta inicial. Aquesta és la tendència dels darrers anys un cop s’ajusten les previsions a la realitat final. A 1r d’ESO, la previsió d’oferta final és de creixement de 20 grups a la pública i de disminució de 3 grups a la concertada.


El 33% dels grups, amb ràtio 19 o inferior


La reducció de ràtio a l’Infantil 3 permetrà que del total de 2.125 grups d’oferta pública, el 91,3% surtin amb ràtio a 20 o menys, xifra que l’any passat va ser del 86,1%. Un total de 700 grups d’I3 surten el curs vinent amb una ràtio de 19, 18 o inferior, cosa que representa el 33% dels grups.


Pel que fa a l’escola concertada, un 51,3% dels grups sortiran amb ràtio 20 o inferior, quan l’any anterior ho van fer un 37,2% dels grups. Cal recordar que en el cas de la concertada, la reducció de ràtios és voluntària perquè així ho estableix la normativa estatal que ho regula.


Vam apostar per la reducció de ràtios perquè era prioritari, per tal que els alumnes estiguessin millor atesos a les aules. De no haver-ho fet, haguéssim hagut de tancar 251 grups en 2 anys”, ha afirmat Gonzàlez-Cambray.


Centres educatius nous


El proper curs escolar hi haurà 9 centres nous, dels quals 2 seran instituts, 2 escoles i 5 instituts escola: Institut Vallcarca (Barcelona), Institut Nou Alcarràs, Escola Nova de Badia del Vallès, Escola de Campllong, Institut Escola de Badia del Vallès, Institut Escola Freixes (Terrassa), Institut Escola El Cabrerès (L’Esquirol), Institut Escola Mossèn Joan Batlle (Blanes) i Institut Escola Josep Pous i Pagès (Figueres).


S’integren 4 centres fins ara concertats a la xarxa pública del Departament d'Educació. D’aquesta manera, l’educació pública guanyarà per al proper curs 1.700 places fins ara concertades. Des de l’aprovació del decret, ja s’hauran integrat 15 centres i s’hauran guanyat més de 8.200 places.


  1. Institut Escola Manresa. Actualment Escola Joviat. Es guanyen més de 900 places d’oferta pública al municipi a educació infantil, primària, secundària i batxillerat.
  2. Institut Escola Sant Felip Neri (Barcelona). Actualment Escola Sant Felip Neri. S’ofertaran més de 300 places d’infantil, primària i ESO.
  3. Escola Segre (Barcelona). Actualment Escola Mare de Déu de la Soledat. Més de 200 places públiques d’infantil i primària al barri de Sant Andreu.
  4. Institut Escola Cent Fonts-Sant Josep (Sant Hilari Sacalm). Actualment Col·legi Sant Josep, amb una oferta pública de més de 300 places d’infantil, primària i ESO.
imatge{"name":"2023/02/24/14/20/a303c219-4ded-4183-8f90-2ba3de4734f2.jpeg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":201738}


Novetats en la reserva de places


El procés de preinscripció d’enguany té com a novetat la reserva diferenciada de places per a l’alumnat amb necessitats educatives especials per diversitat funcional (NEE-A) i específiques derivades de situacions socioeconòmiques desafavorides (NEE-B). És aquesta una de les mesures derivades del desplegament del Decret d’admissió d’alumnat aprovat el 2021.


El titular d’Educació ha remarcat que “seguim lluitant contra la segregació, millorem la reserva de places per alumnat amb necessitats educatives, amb menys infants per aula i més mestres, per seguir fent polítiques educatives per avançar en qualitat, que és indestriable de l’equitat”.


És per això que per primera vegada les places NEE-A quedaran reservades de forma diferenciada fins a la matrícula, fet que suposarà atendre de forma més òptima tot l’alumnat amb necessitats i contribuirà a fer una escola més inclusiva. Aquesta reserva serà com a mínim d’una plaça per grup, amb possibilitat d’ampliació en funció de la detecció que en facin els equips d’assessorament psicopedagògic.


De la seva banda, la reserva de places NEE-B serà fins a l’inici del curs, per donar així resposta a la matrícula viva durant el període de vacances. Una reserva mínima de dues places per grup, també ampliables, que s’ajustarà tenint en compte els valors de la reserva final del curs passat i les circumstàncies de cada centre i cada municipi.



24 de febrer de 2023


1  

Fitxers adjunts

Dossier adjunt

Dossier adjunt
PDF | 836822

Pla de Govern
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia