Protecció Civil

Alerta del Pla NEUCAT

Alerta del Pla NEUCAT per la previsió de nevades al litoral i prelitoral central

query_builder   25 febrer 2023 12:41

event_note Nota de premsa

Alerta del Pla NEUCAT per la previsió de nevades al litoral i prelitoral central

  1. D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla PROCICAT per les previsions de fort onatge a partir de demà al migdia a l’Alt i Baix Empordà
  2. El Servei Meteorològic de Catalunya també ha emès un avís per vent demà diumenge a les cotes altes del Pirineu i al Prepirineu oriental i un altre per fred, durant la matinada de dilluns a tot el territori excepte les àrees del litoral i el prelitoral

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en alerta el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) arran de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que informa que a partir de demà diumenge al vespre i fins dilluns al matí podrà nevar al litoral i al prelitoral central.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que demà diumenge a partir de les 19:00 hores comenci un episodi de nevades que podran arribar a cota zero al sector central del litoral i del prelitoral de Catalunya. Tot i això no es preveu que la neu prengui terra fins a cota 400, on podrà arribar a acumular entre 2 i 5 cm. de gruix.

De cara al dilluns 27/02/2023, les precipitacions es preveuen amb la mateixa intensitat i es mantindran al litoral central entre la 01:00 i les 13:00 hores. A partir de la tarda, les nevades es desplaçaran a l'Alt i Baix Empordà.


Consells davant el risc de nevades:

A l'habitatge:

  1. Tingues preparat: un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.
  2. Revisa: els punts d'entrada d'aire (cal que els protegeixis amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (poda-les si són massa llargues) i l'estat de la calefacció.
  3. En zones aïllades o no urbanes, mantén un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apaga el reg automàtic.

Al vehicle:

  1. Disposa de cadenes en bon estat (i assegura't que saps com es posen), llanterna i manta de viatge.
  2. Comprova l'estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa...
  3. Consulta les previsions meteorològiques, i si has de desplaçar-te, consulta l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir mitjançant xarxes socials del Servei Català de Trànsit i la seva web.
  4. Surt només si és imprescindible, seguint els consells del Servei Català de Trànsit: consulta l'estat de les vies i la seva afectació, i busca rutes segures no afectades per la nevada.
  5. Evita circular de nit: els perills són més difícils de detectar.
  6. Informa algú del teu itinerari i de l'horari previst, i procura viatjar amb algú.
  7. Controla quines gasolineres et trobaràs en el trajecte i els llocs on refugiar-te en cas de tempesta.
  8. Si la nevada et sorprèn a la carretera, condueix amb molta precaució i deixa una via lliure per permetre el pas de les màquines llevaneu i dels serveis d’emergència.
  9. No avancis les màquines llevaneu.
  10. Les autoritats de trànsit poden restringir o limitar la teva circulació. Estigues alerta i respecta els talls de circulació que es facin.

Prealerta per fort onatge

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) en situació per fort onatge.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que a partir de demà diumenge al migdia començarà un episodi d’onades de més de 2,5m (maregassa) amb notable mar de fons del nord a les comarques de l'Alt i Baix Empordà.

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions al front marítim a causa del fort onatge i tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal evitar també anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades per evitar posar-vos en perill vosaltres o qui us estigui acompanyant.

Avisos per vent i fred

El Servei Meteorològic de Catalunya també ha emès dos avisos de situació meteorològica de perill per vent i per fred.

Segons l’SMC demà diumenge es podran donar ratxes fortes de vent, que podran superar els 90 km/h, a les cotes altes del Pirineu i al Prepirineu oriental. Per acabar, l’SMC preveu una forta baixada de la temperatura a tot el territori excepte a la façana litoral i al prelitoral, durant la matinada de dilluns.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia