- El conseller Huguet, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a la Catalunya Central, Josep Maria Palau, ha signat aquesta tarda protocols de col·laboració amb cinc institucions de l’Anoia per a la promoció dels recursos turístics intangibles de la comarca. Amb la signatura d’aquests convenis, el Departament assenta les bases de la col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Anoia i amb Capellades, Hostalets de Pierola, El Bruc i Els Prats de Rei, per a impuls d’accions de promoció vinculades als recursos identificats pel Pla i el Catàleg de Recursos Intangibles de Catalunya.
- D’acord amb el Pla i el Catàleg, a la comarca de l’Anoia es localitzen recursos intangibles vinculats als Castells de Frontera i al Camí de Sant Jaume. Així mateix, identifiquen al municipi del Bruc, l’intangible associat a la Batalla del Bruc, en el context de la Catalunya de la Il·lustració a les Repúbliques. A Capellades, l’imaginari al voltant del Museu Paperer i el llegat dels Neandertals de Capellades i a Hostalets de Pierola, la petjada del Pierolapithecus Catalanicus. A Prats de Rei, el Pla identifica l’intangible de la Batalla de Prats, episodi destacat de la Guerra de Successió.
- El conseller ha tancat la visita amb la inauguració de del Centre d’Interpretació sobre la Guerra de Successió, a Prats de Rei, i del nou centre per al desenvolupament turístic de l’Alta Anoia.
L’Anoia impulsarà el seu turisme a través dels Castells de Frontera, del Camí de Sant Jaume, de l’imaginari al voltant de la Batalla del Bruc i del patrimoni vinculat als primers homínids catalans. Així ha quedat formalitzat aquesta tarda pel conseller Huguet, al municipi de Prats de Rei, on acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a la Catalunya Central, Josep Maria Palau, ha signat protocols de col·laboració amb 4 institucions locals per a la promoció dels recursos turístics intangibles de la comarca.
Amb la signatura d’aquests convenis, el Departament assenta les bases de la col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Anoia i els Ajuntaments de Capellades, Hostalets de Pierola, El Bruc i Els Prats de Rei, per a impuls d’accions de promoció vinculades als recursos turístics intangibles identificats pel Pla i el Catàleg de Recursos Intangibles de Catalunya.
Així mateix, a banda dels recursos intangibles que es promocionaran a nivell comarcal, el Pla i el Catàleg identifiquen concretament al municipi del Bruc, l’intangible associat a la Batalla del Bruc, en el context de la Catalunya de la Il·lustració a les Repúbliques. A Capellades, l’imaginari al voltant del Museu Paperer i el llegat dels Neandertals de Capellades i a Hostalets de Pierola, la petjada del Pierolapithecus Catalanicus. A Prats de Rei, el Pla identifica l’intangible la Batalla de Prats, episodi destacat de la Guerra de Successió.
L’Anoia: Terra de Castells de Frontera i pas del Camí de Sant Jaume
El Pla de Recursos Turístics Intangibles identifica a la comarca de l’Anoia, el pas de dues de les tres grans rutes nacionals de Catalunya: la ruta dels Castells de Frontera i el Camí de Sant Jaume.
Aquests dos intangibles es contextualitzen en el mateix període històric, corresponent al Naixement de Catalunya (700-1200). Amb la signatura del protocol, el Departament i el Consell Comarcal de l’Anoia es comprometen a sumar esforços per a impulsar i prioritzar accions promocionals que girin al voltant del patrimoni existent a la comarca vinculat a aquestes grans rutes medievals.
Hostalets de Pierola i Capellades: El llegat dels Primers Habitants de Catalunya
Aquests dos municipis acullen un importantíssim patrimoni associat als Primers Habitants de Catalunya. Concretament, identifica a Hostalets de Pierola, l’intangible al voltant del Pierolapithecus Catalanicus, també conegut com a “Pau”; i a Capellades, el patrimoni associat als Neandertals.
El Pla aposta per impulsar la Ruta Prehistòrica de l’Anoia, centrada en el món dels primats i els neandertals, precisament, a partir del llegat existent en aquests dos municipis.
Així mateix, el Pla també identifica al municipi de Capellades, el recurs intangible al voltant del Museu Paperer, dins la temàtica de la Primera Industrialització: obrers i burgesos, que es contextualitza en l’època de la història de Catalunya que va de la Il·lustració a les Repúbliques (1740-1875).
El Bruc, escenari destacat de la Guerra del Francès
El Pla localitza en aquest municipi l’intangible vinculat a la Batalla del Bruc, com a escenari privilegiat de la Guerra del Francès, també en el context històric de Catalunya comprès entre la Il·lustració i les Repúbliques (1740-1875).
La Batalla de Prats de Rei, episodi de la Guerra de la Successió
A Els Prats de Rei, el Pla localitza l’intangible al voltant de la Batalla de Prats de Rei, un episodi important de la Guerra de Successió. D’acord amb el protocol signat, el Departament i l’Ajuntament col·laboraran per a la posada en valor d’aquest intangible que es contextualitza en el període de la Catalunya Rebel (1500-1740).
Amb els protocols signats aquesta tarda, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, ja ha subscrit 80 convenis de col·laboració en matèria d’intangibles arreu de Catalunya.
El marc: el Pla d’Implementació i el Catàleg de Recursos Turística Intangibles de Catalunya
Aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla d’Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, que ha impulsat el Departament i que identifica prop de 2.000 recursos intangibles arreu de Catalunya, tots ells amb potencial de ser posats en valor turístic. La realització del Pla i també del Catàleg de recursos turístics intangibles de Catalunya s’emmarca en del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010, que ha impulsat el Departament a través de la Direcció General de Turisme, i que és el resultat de tres anys de treball en el qual hi han col·laborat diversos equips interdisciplinars i prop una cinquantena d’especialistes.
En aquest sentit, la iniciativa té la voluntat de d’esdevenir un instrument útil, que impulsi la creació de productes turístics de referència, que sigui capaç d’integrar les ofertes disperses i consolidar la posició de Catalunya com a destinació turística integral de qualitat. D’aquesta manera es pot multiplicar de forma exponencial l’oferta del país en el camp del turisme cultural, tan de cara al turisme domèstic com respecte al turisme internacional. El Departament ha editat uns 500 exemplars d’aquest Pla, que també es pot consultar a través del web del Departament.
Centre d’Interpretació sobre la Guerra de Successió a Els Prats de Rei
Finalitzada la signatura, el conseller Huguet s’ha traslladat al Centre d’Interpretació sobre la Guerra de Successió, ubicat a Els Prats de Rei, un projecte que posa en valor l’intangible identificat pel Pla en aquest municipi. Es tracta d’un petit espai interpretatiu situat en un local de la Torre de La Manresana, als afores del municipi. És un lloc clau de la Batalla de Els Prats de Rei (1711) en la qual l’exèrcit aliat va fer retrocedir l’exèrcit borbònic.
El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, a través de la Direcció General de Turisme, hi ha invertit un total 47.856, en els exercicis del 2008 i 2009 del Pladetur, que han fet possible la creació d’aquest centre.
Nou Centre de Desenvolupament Econòmic i Turístic de l’Alta Anoia
Així mateix, el conseller també ha inaugurat el Centre de Desenvolupament Econòmic i Turístic de l’Alt Anoia. Es tracta d’un autèntic centre d’acollida turística de la subcomarca de l’Alta Anoia. A més de les funcions d’oficina de turisme per a aquest territori, el centre actuarà com a motor de les seves iniciatives de desenvolupament econòmic, té uns espais per a centre d’interpretació i una botiga per a la venda dels productes agroalimentaris i l’artesania de la zona.
El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, a través de la Direcció General de Turisme, hi ha invertit un total 78.603,85 en els exercicis del 2009 i 2010 del Pladetur, que han fet possible la creació d’aquest centre.