Territori

Una imatge del tren de la línia Lleida- La Pobla

FGC ajusta els horaris de la línia Lleida - La Pobla de Segur per millorar les connexions i incrementar la demanda de viatges

query_builder   28 febrer 2023 12:56

event_note Nota de premsa

FGC ajusta els horaris de la línia Lleida - La Pobla de Segur per millorar les connexions i incrementar la demanda de viatges

  1. Les actuacions, que donen resposta a les demandes formulades pel territori, se centren en ajustos horaris i en el perllongament del trajecte d’algunes circulacions
  2. Les millores preveuen un increment de demanda de 32.760 viatges/any


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) realitzarà millores en el servei de la línia Lleida – La Pobla. Els canvis, que s’aplicaran a partir del proper mes d’abril, s’han aprovat aquest matí en el marc de la Comissió de Seguiment del servei Lleida – La Pobla de Segur – Esterri d’Àneu, formada pels ajuntaments, el Consell Comarcal i els agents econòmics i socials del territori.

Concretament, es duran a terme els següents ajustos horaris: s’avançarà 15 minuts, a les 4.59 h, l’hora de sortida del primer tren de Lleida a La Pobla de Segur i s’avançarà també 15 minuts el tren que surt de Lleida a les 7.47 h per connectar amb el tren d’alta velocitat Avant amb origen a Barcelona. L’avançament de l’hora de sortida del primer tren de Lleida, a les 4.59 h, també implicarà que el primer tren des de La Pobla de Segur arribi a Lleida 15 minuts abans, a les 8.26 h, perquè les persones puguin iniciar l’activitat a les 9 h.

En la mateixa línia d’ampliar i millorar el servei, els dos trens que fins ara circulaven entre Lleida i Balaguer al migdia, perllongaran el seu trajecte amb origen i destinació La Pobla de Segur. Així doncs, sortiran de Lleida a les 13.39 h i de La Pobla de Segur a les 13 h. Fins ara ho feien a les 13.30 h de Lleida i a les 14.08 h de Balaguer.

Totes aquestes actuacions de millora, que es realitzaran en el servei dels dies feiners, donen resposta a les diferents propostes i aportacions realitzades en la darrera Comissió de Seguiment i en l’última Comissió d’Usuaris i Promotors, on es van debatre les aportacions dels ajuntaments de Tremp, Balaguer i La Pobla de Segur així com de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i del sindicat CCOO a Lleida. La proposta que s’ha sotmès avui a valoració per part de la Comissió és fruit de l’anàlisi que ha fet Ferrocarrils de la demanda que podia suposar cadascuna de les millores proposades. La companyia n’ha valorat també les implicacions en termes de nous ingressos, de cost i d’oportunitat.

Els ajustos que aplicarà Ferrocarrils permetran millorar les connexions dels trens d’FGC amb els trens Avant, que connecten Lleida amb Barcelona. A més, s’espera que aquestes mesures permetin captar un increment de demanda de 32.760 viatges/any.

La línia Lleida – La Pobla assoleix les millors xifres de la història

Durant la Comissió de Seguiment, Ferrocarrils també ha presentat els resultats de l’any 2022 en termes de demanda, qualitat del servei, inversions executades i tancament de la temporada del Tren dels Llacs.

L’any passat, la línia Lleida - La Pobla de Segur va assolir els millors resultats des del 2016, primer any d’explotació del servei ferroviari per part de Ferrocarrils, i va superar les xifres prepandèmia. Així, durant el 2022 es van realitzar 278.000 viatges, un 34% més que l’any anterior i un 10,5% més que el 2019.

Els principals indicadors de qualitat del servei de Ferrocarrils a la línia Lleida - La Pobla de Segur també van assolir valors molt elevats. L’Índex de Control de Qualitat, que permet controlar diàriament i de manera objectiva el grau de compliment del servei real respecte al servei programat, va ser d’un 99,61% a la línia; i l’Índex de Satisfacció, mesurat a partir d’enquestes, es va situar en els 79 punts, el millor de totes les línies de Ferrocarrils. Pel que fa a la puntualitat s’ha situat en el 99,41%.

Les inversions realitzades a la línia durant el 2022 es van xifrar en 12,09 milions d’euros entre infraestructura (71%), material mòbil (22%), senyalització i comunicacions (5%) i altres (2%). Les actuacions en infraestructura es van centrar en l’eliminació de passos a nivell, el reforç d’estructures de contenció en vessants, la rehabilitació de ponts i la renovació de la via.

Pel que fa al Tren dels Llacs, l’any passat es va tancar amb 5.820 persones visitants entre les circulacions del tren històric i del panoràmic. Aquest any, està previst que comenci la temporada el 22 d’abril i la finalitzi el 28 d’octubre.

La Comissió de Seguiment, celebrada aquest matí, ha comptat amb la participació de representants de la Direcció General de Transports i Mobilitat; de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, dels ajuntaments de Balaguer, La Pobla de Segur i Tremp; del consell comarcal del Pallars Jussà; de la Diputació de Lleida; així com dels serveis territorials de Lleida i l’Alt Pirineu i l’Aran.

2  

Imatges

Imatge de la Comissió de seguiment de la Línia Lleida - La Pobla

Imatge de la Comissió de seguiment de la Línia Lleida - La Pobla 176660

Una imatge del tren de la línia Lleida - La Pobla

Una imatge del tren de la línia Lleida - La Pobla 498313

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en PDF 'FGC ajusta els horaris de la línia Lleida ¿ La Pobla de Segur per millorar les connexions i incrementar la demanda de viatges'

Nota de premsa en PDF 'FGC ajusta els horaris de la línia Lleida ¿ La Pobla de Segur per millorar les connexions i incrementar la demanda de viatges'
PDF | 734949

Mobilitat
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia