El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, i el director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació, Xavier Vega, han presentat avui a Tortosa el Pla d’Acció Cultural a les Terres de l’Ebre 2010-2020 (PACTE).  
 
El PACTE és un document d’ordenació, planificació i priorització de les actuacions en matèria de cultura i mitjans de comunicació a les Terres de l’Ebre i és el resultat d’un esforç per racionalitzar l’acció de les administracions al territori que es va iniciar el setembre de 2009.
 
El Pla parteix d’una diagnosi i proposa un total de 254 actuacions, de les quals 158 tenen algun nivell d’implementació i 96 s’implementaran properament. Les accions s’agrupen en cinc eixos de treball:
 
1.      L'EBRE I ELS ESPAIS NATURALS: Convertir les Terres de l’Ebre en el territori de referència en la relació entre cultura i natura. Les accions compreses en aquest eix pretenen desenvolupar la vessant cultural dels projectes mediambientals, recuperar els usos socials i culturals vinculats als espais naturals (rius i parcs) i generar activitats culturals relacionades amb el medi ambient.
 
2.      TERRA D’HISTÒRIA: Evidenciar, donar valor i explicar la importància històrica i la diversitat del Patrimoni de les Terres de l’Ebre. Les actuacions en aquest àmbit se centren en difondre l’ampli ventall de patrimoni històric singular de les Terres de l’Ebre; promoure el patrimoni de la Humanitat declarat per la UNESCO; adequar els espais històrics per garantir-ne la preservació i difusió; convertir el projecte de la Batalla de l’Ebre en un referent de la cultura de la pau, i desenvolupar elements per explicar el conjunt de la història de les Terres de l’Ebre.
 
3.      UNA CULTURA POPULAR I TRADICIONAL BEN VIVA: Valoritzar les expressions pròpies de la cultura tradicional. En aquest àmbit es pretén difondre i valoritzar la jota ballada i cantada com a element tradicional propi i nexe cultural comú als països catalans; promoure les bandes com un fet musical d’excepció; normalitzar una manifestació de cultura popular ebrenca com els bous, adaptada a les bones pràctiques; ressaltar la qualitat de les festes de les Terres de l’Ebre i incorporar-les en el catàleg de festes patrimonials, i promocionar la recerca i difusió del patrimoni etnològic, aprofitant l’emplaçament de l’Institut Ramon Muntaner.
 
4.      CRUÏLLA DE CULTURES, TERRITORI CREATIU: Potenciar la confluència de cultures com a motor de creativitat i cohesió. Les accions d’aquest eix tenen per a objectius relacionar les temàtiques literàries amb el territori i així possibilitar-ne la projecció; impulsar les programacions estables de música, teatre i arts visuals, i potenciar la dansa i el circ; crear sinergies entre els agents privats i els públics; posar en valor l’artesania tradicional com a industria cultural moderna; potenciar la diversitat cultural com a factor creatiu i de cohesió, i donar accés universal a la informació i a la formació a través de les biblioteques.
 
5.      VERTEBRANT EL TERRITORI: Desenvolupar l'estructuració cultural del conjunt del territori. En aquest àmbit les actuacions pretenen avançar en la descentralització dels departaments de la Generalitat a les Terres de l’Ebre; dotar d’equipaments culturals les poblacions on hi hagi mancances; assolir nivells més alts de difusió i comunicació cultural; assolir nivells més alts de participació i consum de productes culturals, i fomentar la cooperació entre les diverses administracions del territori en matèria cultural i de comunicació.
 
 
Les 20 accions més destacades
D’entre les actuacions proposades en el PACTE, en destaquen les 20 següents:
 
· Foment de les rutes literàries: Artur Bladé, Camí de Sirga, Sebastià Juan Arbó.
· Recuperació del Molí de l’Assut de Xerta.
· Suport al projecte de presentació de Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera de la UNESCO.
· Recuperació dels Cellers de Gandesa i Pinell de Brai i elaboració del projecte de candidatura a patrimoni mundial de la UNESCO.
· Inventari del patrimoni industrial Terres de l’Ebre.
· Inventari de construccions de pedra seca.
· Elaboració i promoció de la Ruta de l’Art Rupestre.
· Posada en valor dels 10 jaciments ibèrics més notables i definició de la Ruta dels Ibers.
· Redacció i execució del Pla Director de les Muralles de Tortosa.
· Redacció i execució del Pla Director del Castell de Miravet.
· Constitució dels Reials Col·legis com a Arxiu Històric i construcció d’un dipòsit de documentació.
· Inauguració dels arxius comarcals del Montsià i la Terra Alta.
· Impuls a la constitució del Museu de Tortosa.
· Suport a l’edició de la Història de les Terres de l’Ebre en set volums (2010-2013)
· Impuls de la declaració de la jota com a element festiu d’interès nacional.
· Inclusió de les bandes de música a les convocatòries d’ajuts per a formacions musicals estables de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), d’acord amb un nivell d’excel·lència.
· Inauguració de biblioteques de Sant Jaume d’Enveja i de Sant Carles de la Ràpita.
· Inauguració del Centre d’Arts Visuals d’Amposta.
· Foment de les trobades d’entitats culturals de la Diòcesi de Tortosa.
· Desplegament territorial de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.