DEPARTAMENT DE RECERCA I UNIVERSITATS


Àngels Fitó i Bertran, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Nascuda a Barcelona l’any 1970.

Doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona (UB), professora sènior de la UOC i, des del 2019, vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat de la UOC.

Directora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC de 2010 al 2019. Al llarg de la seva trajectòria acadèmica s'ha especialitzat en direcció fiscal i financera i control de gestió, matèries de les quals ha estat professora en diverses universitats (UB, UPC, UAB, UPF i UVic-UCC). Ha compaginat l'activitat acadèmica amb altres activitats professionals d'assessorament en finances i gestió, tant en empreses privades com en institucions públiques.

Vicedegana del Col·legi d'Economistes de Catalunya des del novembre del 2021, i membre del Consell Assessor en Política Econòmica del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Els seus àmbits de recerca són els processos d'harmonització financera, els sistemes de control de gestió i l'impacte transformador de l'educació superior en l'ocupabilitat atenent la complexitat de les dinàmiques laborals. En aquest camp, lidera diferents iniciatives locals i internacionals per reconfigurar un espai d'educació superior que doni resposta als reptes de formació al llarg de la vida que planteja el context de transició actual.


Eulàlia de Nadal Clanchet, rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)

Nascuda a Barcelona l’any 1972.

Doctora en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en l’especialitat de Biologia Molecular i Bioquímica l’any 2000. Ha realitzat estades de recerca postdoctorals com a investigadora Ramón y Cajal a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i a l’Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) de Zuric.

Actualment, és catedràtica del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És professora als graus en Biologia Humana i en Enginyeria Biomèdica i ha dirigit diverses tesis doctorals.

Pel que fa a la recerca, codirigeix el Grup de Recerca en Senyalització Cel·lular, afiliat a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), que estudia com les cèl·lules responen i s’adapten als canvis del seu entorn. El grup se centra a caracteritzar el procés de senyalització, les dianes biològiques i la regulació de les funcions fisiològiques, com ara el cicle cel·lular i l’expressió dels gens, necessàries per a l’adaptació de l’organisme a l’estrès. Ha estat guardonada amb el premi ICREA Acadèmia en les edicions dels anys 2012 i 2020.

En l’àmbit de gestió, ha estat sotsdirectora al Departament de Ciències de la Salut i la Vida, i des del maig del 2021 ocupa el càrrec de vicerectora de Transferència del Coneixement a la Universitat Pompeu Fabra.


DEPARTAMENT DE SALUT

Xavier Pérez i Berruezo, nou director gerent de l’Institut Català de la Salut

Nascut a Barcelona el 1968.

Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1992) i especialista en Medicina Familiar i Comunitària. També és diplomat en Direcció de Serveis Integrats de Salut per ESADE (2007) i diplomat en Salut Pública per l’Institut Universitari de Salut Pública de Catalunya (1995).

Ha estat vinculat professionalment a la Fundació Hospital de Palamós - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (FHP-SSIBE) els darrers 26 anys. Va entrar-hi l’any 1996 com a metge adjunt de l'Àrea Bàsica de Salut de Torroella de Montgrí. Ha estat director de les Àrees Bàsiques de Salut de Torroella de Montgrí (1997-2001) i Palafrugell (2001-2004); director de la unitat mèdica de l’Hospital de Palamós (2004-2005), i director assistencial (2006-2018) de FHP-SSIBE. Des del gener de 2019 n’ha estat el director gerent fins a l’actualitat.

És membre del Comitè acadèmic i professor del Màster de Gestió Integral de serveis en atenció primària, socials i hospitalaris (GESAPH) de la IL3-Universitat de Barcelona; membre de la comissió clínica de la Regió Sanitària de Girona; membre de la Comissió Permanent del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), i membre de la Junta directiva de la Unió Catalana d’Hospitals i patró de la Fundació Unió / Unió Catalana d’Hospitals. Ha estat coordinador de la Comissió de les direccions assistencials del CSC entre els anys 2012 i 2018.

És soci de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC); soci de la Sociedad Española de Medicina de Família y Comunitària (SEMFyC); soci de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de Salut de Catalunya i Balears, i membre de la Societat Catalana de Gestió Sanitària.