·La convocatòria de subvencions per als ens locals serà a càrrec de pressupostos futurs del Departament d'Educació

El Govern ha aprovat avui destinar 90 milions d’euros a la creació de places d’escoles bressol de titularitat dels ajuntaments, així com a la rehabilitació i les despeses de funcionament de les escoles rurals on s’implanti el primer cicle d’educació infantil. Aquesta dotació permetrà al Departament d'Educació dur a terme la convocatòria de subvencions adreçades als ens locals i que estaran destinades al finançament d’infraestructures, equipament i funcionament de les noves places del primer cicle d’educació infantil en centres públics.

La convocatòria de subvencions forma part del Programa d'impuls a l’escolarització en el primer cicle d'educació infantil amb noves places de titularitat pública, prioritàriament d'1 i 2 anys. I, en concret, s’adreçarà a accions de reforma/rehabilitació i equipament per a noves unitats; a la nova construcció i equipament i a les despeses de funcionament.

La inversió s’emmarca en el Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), finançat pels fons europeus NextGenerationEU. Els 90 milions aprovats avui es dividiran en dues anualitats: 60 milions d’euros per al 2023 i 30 milions d’euros per al 2024.

D’aquesta manera, els ajuntaments d’arreu de Catalunya podran establir l’oferta de creació de places públiques de 0 a 3 anys i el Departament d'Educació, amb la dotació econòmica aprovada avui pel Govern, finançarà tant les places com les infraestructures i l’equipament necessari.

Aquesta subvenció per a la creació de places arriba després que el Govern comencés aquest curs 2022-2023 a fer gratuït l’I2. Els nous pressupostos contemplen una partida de 84,7 milions d’euros a aquesta mesura per aquest 2023, 52,3 milions més que l’any passat.