Els grups Leader organitzen i participen aquest mes de març en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

IMATGE NP ACTES LEADER MARÇ{"name":"2023/03/01/14/09/00d08244-7f6e-4a81-babe-a91e6ee98ef7.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":469448}

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022.

I entre les actuacions organitzades per aquests Grups per a aquest mes de març, destaca el fet, entre altres, que la Cúpula Gustum recorrerà escoles de les comarques del Berguedà, Conca de Barberà, Baix Camp, i Priorat de la mà del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i de l’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

Els dies 6 i 7 de març estaran a Puig-reig i Avià, respectivament, i entre els dies 21 i 27 de març a Montblanc, Botarell, Vila-rodona, Falset, i Solivella.

Els alumnes d’aquestes escoles gaudiran de l’experiència immersiva de la Cúpula Gustum, i coneixeran com funciona el sector agroalimentari local i de proximitat. També gaudiran dels jocs col·laboratius per a aprofundir més en la temàtica.

La Cúpula Gustum, iniciativa de l’Associació Leader de Ponent, és un inflable que permet la immersió en una experiència visual 360⁰ per a conèixer com, qui, i on es produeix els principals aliments que hom té diàriament a taula, com els làctics, la carn, l’arròs, la fruita, i verdura, etcètera. En concret, la proposta inclou 14 càpsules temàtiques d’aproximadament 5 minuts de durada cadascuna, més una càpsula d’introducció, on s’explica i es posa en situació els visitants. La projecció està conduïda per un monitor, que fa duu a terme la presentació, i va intervenint segons la necessitat que es vegi en cada moment.

I aquest és el conjunt d’actuacions previstes per a aquest mes de març:

Visita d’un grup d’entitats ramaderes franceses al projecte de l’escorxador mòbil

Data i lloc: 1 i de 2 de març

Horari: A confirmar

Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

EM Hérault, un grup d’entitats ramaderes de França, visiten la Catalunya Central per a descobrir el projecte de l’escorxador mòbil a través de diverses activitats.

Fira Jornada Estudis Postobligatoris (Alt Urgell)

Data i lloc: 2 de març. La Seu d’Urgell

Horari: de 10:00h a 20:00h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya

Jornada on es mostrarà totes les opcions de formació que hi ha al territori. Batxillerats, cicles formatius de grau mitjà, cicles formatius de grau superior, idiomes, beques i projectes per a la millora de les oportunitats del col·lectiu jove. Un altre objectiu de la jornada és posar en valor l'oferta educativa del territori i l'estreta vinculació amb el futur laboral de les persones joves. La jornada començarà amb una fira oberta d'estudis entre els quals es trobarà les tres modalitats de batxillerat i el batxibac, cicles formatius d'administració i gestió, de màrqueting i comerç internacional, de conservació del medi, activitats eqüestres, forestal, mecànica, atenció a les persones, educació infantil o informàtica. Tot plegat, de la mà dels diferents centres educatius de la comarca. També hi participaran altres organismes com l'Escola Oficial d'Idiomes, el Centre de Formació d'Adults, l'Oficina Jove de l'Alt Urgell o el Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya amb el projecte de cooperació Leader ‘Odisseu’. De 19h a 20h es durà a terme una taula rodona sobre els diferents itineraris. Hi haurà experiències d'altres joves i debat.

Es tracta d’una fira dirigida, principalment, a joves que cursen l’ESO i llurs famílies.

La Cúpula GUSTUMa les escoles del territori

Data i lloc: 6 i7 de març. Puig-reig i Avià

Horari: Durant tot el dia.

Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, amb col·laboració de l’Associació Leader de Ponent

Els alumnes de les escoles de Puig-reig i Avià rebran la visita de la Cúpula GUSTUM, i podran conèixer com funciona el sector agroalimentari local i de proximitat. També gaudiran dels jocs col·laboratius per a aprofundir més en la temàtica.

Activitat adreçada a l’alumnat d’educació primària de Puig-reig i Avià.

Més informació:https://www.gustum.org/


Sessió - Grup de treball del projecte ‘FER’

Data i lloc: 7 de març. En línia

Horari: de 17:30h a 19:30h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Sessió interna de treball del grup de treball del projecte ‘FER’. En aquesta sessió es treballarà temes relacionats amb el projecte i les escoles participants en el grup de treball i en el projecte podran exposar les seves idees i inquietuds. També s’invita a una escola per a què expliqui la seva experiència amb el projecte.

Activitat dirigida a mestres de les escoles que estan implementant el projecte aquest curs escolar, i tècnics i tècniques del Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera.

Jornada ‘Conreem futur!: Oportunitats per a joves en el món rural’

Data i lloc: 7 de març. Punt InfoJove Eixample Barcelona. Barcelona

Horari:de 10:00h a 20:00h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya (CAUC)

Jornada d’estudis del sector primari. En el marc de la campanya In-Forma't, el Punt infoJOVE Eixample organitza la jornada: ‘Conreem futur! Jornada d'estudis del sector primari (agrària, ramaderia, pesca, i aqüicultura)’ per a donar a conèixer quines opcions d’estudis hi ha en aquest sector.

Entre les ponències del programa figura l’experiència dels espais test agraris i els projectes Leader amb què es treballa els reptes de l’arrelament, el retorn de joves, i el repoblament a les comarques rurals. Una xerrada que anirà a càrrec de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i del CAUC.

Activitat adreçada a joves originaris d’entorns urbans.

Més informació i enllaços:

https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/conreem-futur-jornada-destudis-del-sector-primari-agraria-ramaderia-pesca-i-aquicultura/2023-03-07

Jornada de presentació del POCTEFA 2021-2027

Data i lloc: 8 de març.Vitoria - Gasteiz

Horari: Durant tot el dia.

Participa: Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya (CAUC)

Aquest Consorci assistirà a la jornada en què es donarà a conèixer les novetats del programa POCTEFA 2021-2027. S’explicarà els objectius, territori, dotació FEDER, la nova plataforma SIGEFA, i les prioritats d’aquest nou període.

També es presentarà la 1a convocatòria de projectes del POCTEFA 2021-2027, que s’obrirà el 9 de març: característiques, formulari de candidatura, etcètera.

Adreçada a membres dels Grups d’Acció Local, i actors diversos de desenvolupament rural.

Més informació i enllaços: https://www.poctefa.eu/blog/noticia/save-the-date-evento-de-lanzamiento-de-poctefa-2021-2027-el-8-de-marzo-en-vitoria/

Presentació del projecte ‘Odisseu’ a la UPC (Estudis d’Arquitectura)

Data i lloc: 9 de març.Universitat Politècnica de Catalunya. Barcelona

Horari: de 18:00h a 19:00h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya (CAUC)

El Consorci explicarà el projecte ‘Odisseu’ en els estudis del grau d’Arquitectura de la UPC dins de l’assignatura a càrrec el Dr. Jordi Franquesa Sanchez, del Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori.

Dirigida a estudiants i professors d’arquitectura de la UPC.

Espai de l’Estudiant - projecte ‘ODISSEU’

Data i lloc: 9 i 10 de març. Valls

Hora d’inici i durada: Durant tot el dia

Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Cam

El projecte ‘ODISSEU’ col·labora amb l’Espai de l’Estudiant, unes jornades de trobada de diferents centres educatius amb l’alumnat del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per a informar de les possibilitats formatives que poden tenir. Una ocasió per a fomentar el talent i el seu arrelament a les zones rurals.

Activitat adreçada als estudiants del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, centres formatius, i col·lectiu de professors.

Més informació: https://espaiestudiant.cat/

Visites guiades a l’Enciclopèdia Mural

Data i lloc: 11 de març. Ivars d’Urgell

Horari: de 17:00h a 18:30h

Organitza: Associació Leader de Ponent

Visites guiades per l'Enciclopèdia Mural amb Swen Art, i l'artista Swen Schmitz Coll; i amb l’ornitòleg i tècnic del projecte ‘Espais Naturals de Ponent’, Enric Morera.

Activitat adreçada a visitants interessats a conèixer el projecte.

Més informació: https://enciclopediamural.cat/

Visita projecte ‘Rural Business Entrepreneurs Incubator’ projecte Start Up Rural

Data i lloc: 13 de març. Montblanc

Hora: Durant tot el dia

Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

El projecte ‘Rural Business Enterprise Incubator’ treballa per al foment dels espais de treball compartit en l’àmbit del sector agroalimentari. En aquest cas, més de 55 representants de 5 Grups d’Accions Local de Polònia visitaran la Conca de Barberà per a conèixer el projecte ‘Start Up Rural’, i els Vivers agroalimentaris compartits de la comarca.

Activitat adreçada a tècnics i tècniques de Grups d’Acció Local, polítics locals, i agents de promoció econòmica locals.

Més informació: https://www.leaderdelcamp.cat/2022/12/14/creixent-interes-internacional-pels-vivers-agroalimentaris-de-la-conca-de-barbera/

Taller ‘Odisseu Retorna’ a l’INS Joan Brudieu

Data i lloc: 23 de març. Institut Joan Brudieu. La Seu d’Urgell

Horari: de 10:30h a 11:30h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya (CAUC)

Taller amb joves que finalitzen el batxillerat aquest curs i tenen previst anar a estudiar a les universitats. L’objectiu és donar a conèixer les eines per a afavorir el seu retorn i arrelament a les comarques rurals d’origen desenvolupades des del projecte ‘Odisseu’. Aquest taller es realitza amb les tècniques de treball i ocupació de l’Oficina Jove de l’Alt Urgell. I per a joves de 2n de Batxillerat.

La Cúpula GUSTUM a les escoles del territori

Data i lloc:

·21 de març - Escola Mare de Déu de la Serra. Montblanc

·22 de març- Escola Mare de Déu de la Candela. Botarell

·23 de març - Escola de Vila-rodona. Vila-rodona

·24 de març - Escola Antoni Vilanova. Falset

·27 de març - Escola de Solivella, en el marc de la trobada de les escoles de la ZER. Solivella.

Horari lectiu

Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb la col·laboració de l’Associació Leader de Ponent

Com s’ha explicat, la Cúpula GUSTUM recorrerà diverses escoles de l’àmbit d’actuació del Grup d’Acció Local Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp. Els alumnes podran conèixer com funciona el sector agroalimentari local i de proximitat, i gaudiran dels jocs col·laboratius per a aprofundir més en la temàtica.

Aquesta activitat s’adreça a alumnes de primària de les diferents escoles on s’instal·larà la Cúpula GUSTUM.

Més informació:https://www.gustum.org/

Presentació metodologia projectes estratègics a Catalunya - Assemblea REDR

Data i lloc: 23 de març. Toledo

Horari: a partir de les 10:00h

Participa: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya (CAUC)

En el marc de l’Assemblea general de la xarxa espanyola de desenvolupament rural REDR s’exposarà la metodologia i el treball en els projectes de cooperació estratègics dels grups Leader de Catalunya.

Dirigida a membres de la REDR i tècnics de desenvolupament rural dels Grups d’Acció Local.

Més informació i enllaços:http://www.redr.es/es/portal.do

Networking ‘Fira Ocupació’

Data i lloc: 31 de març. Pavelló Molí de l’esquerrà. Balaguer

Horari: Durant el matí

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Trobada entre empreses que busquen personal i possibles candidats. Es durà a terme ponències i trobades ràpides entre les empreses i els candidats.

Activitat adreçada a empreses i persones que busquin feina.

D’altra banda, durant aquest mes de març, des de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) es participarà en diverses jornades, actes, visites, i sessions de formació, entre les quals destaquem algunes com:

  1. El ‘V Fòrum Medi Ambient i Món Local’. El passat 28 de febrer i avui, 1 de març. La coordinadora tècnica d’ARCA,Gemma Estany Ferrer, participa en la taula rodona ‘L’acció estratègica territorial en l’impuls de mesures d’adaptació al canvi climàtic’, en el marc de la jornada de llançament del projecte europeu eCOadapt50.

https://www.diba.cat/web/forummediambient/el-programa

  1. També el dia 7 de març l’ARCA serà present a la jornada ‘Conreem futur! Jornada d'estudis del sector primari (agrària, ramaderia, pesca i aqüicultura)’, amb la ponència ‘Oportunitats per a joves al món rural’. La xerrada anirà a càrrec de Gemma Estany Ferrer, i Teresa Castellà Gardenyes, tècnica de cooperació Leader del CAUC.

https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/conreem-futur-jornada-destudis-del-sector-primari-agraria-ramaderia-pesca-i-aquicultura/2023-03-07

  1. Els dies 30 i 31 de març, ARCA també participarà en l’organització del‘1r Congrés Català de Repoblament’.

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2023_03

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 155143