Palau Robert

Imatge gràfica Dones Invisibles

A partir del dia 8 de març, i fins al 7 de maig , a la Sala 4

"Dones invisibles". Traspassant l'objectiu al Palau Robert

query_builder   2 març 2023 09:50

event_note Nota de premsa

A partir del dia 8 de març, i fins al 7 de maig , a la Sala 4

"Dones invisibles". Traspassant l'objectiu al Palau Robert

Dones Invisibles, la nova proposta de la Direcció General de Difusió i la Fundació Setba per a la sala 4 del Palau Robert, és el resultat expositiu de la iniciativa Traspassant l’objectiu, impulsada per aquesta entitat privada sense ànim de lucre, que creu en “la capacitat integradora de l'art a través de múltiples iniciatives vinculades amb l'àmbit de la cultura”.Inauguració el dia 7 de març a les 19 h, en presència de l'Hble. Sra. Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria; la Sra. Montserrat Pineda, secretària de Feminismes; el Sr. Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió; el Sr. Amand Calderó, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima; la Sra. Eva Pomares, directora general de Difusió; la Sra. Paula Montero, directora general d'Afers Penitenciaris; la Sra. Abigail Martínes, subdirectora general de Difusió, i la Sra. Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba.

Benvinguda a càrrec de la Sra. Eva Pomares, directora general de Difusió. Parlaments a càrrec de la Sra. Cristina Sampere, comissària i directora de la Fundació Setba i de la Sra. Montserrat Pineda, secretària de Feminismes. Cloenda a càrrec de l'Hble. Sra. Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria.

Visita guiada per a la premsa el mateix dia 7 a les 11 h, a càrrec de Cristina Sampere, Marta Fàbregas, directora artística del projecte; Laura Gálvez-Rhein, fotògrafa, i Camila Oliveira, cas d'èxit del projecte.

Per a una millor atenció als mitjans, us demanem que confirmeu la vostra assistència a Sandra Iglesias: sandra.iglesias@gencat.cat o Martí Porter: mporter@gencat.cat, tel. 637948341


L’exposició

La mostra incorpora fotografies i panells explicatius de les diferents fases del procés. S’hi parla d’empoderament, de comunicació, de visibilització, de noves oportunitats. S’hi presenten treballs de les recluses que han participat als tallers, així com retrats que Marta Fàbregas n’ha fet, amb tot l’ofici i amb tota la tendresa, aconseguint que les dones invisibles siguin llum. També s’hi poden veure fotografies dels espais interiors de Brians 1, de Laura Gálvez-Rhein, i sengles reportatges elaborats per dues internes, Camila Oliveira i Sofia Kyprisli, que van comptar amb la mentoria de Fàbregas i Sandra Balsells, respectivament.

Fotografies, plafons, un audiovisual i una pantalla amb dades infogràfiques ens il·lustren sobre el projecte i els seus resultats. Algunes de les internes ens hi expressen les seves sensacions i els seus sentiments. La vida de la població reclusa femenina és dura, però, mitjançant activitats com la fotografia, també pot ser enriquidora, inconformista i esperançada .

L'exposició, que és gratuïta i d’accés lliure, es podrà veure a partir del dia 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones.

El projecte

Traspassant l’objectiu és un projecte de fotografia per a dones internes en Centres Penitenciaris de Catalunya, que vol millorar la seva autoestima a través de la imatge i l’adquisició de nous coneixements, tot generant oportunitats de feina i visibilitzant el col·lectiu, que representa el 6% de la població penitenciaria.

Des del 2020 i fins al desembre de 2022, el projecte s’ha dut a terme als centres de Brians, a Sant Esteve Sesrovires, i Wad-Ras, a Barcelona. Cent catorze dones –el 24% de la població penitenciaria femenina-- han participat als tallers proposats. S’han dut a terme seixanta sessions i noranta hores de formació, i les participants han fet al voltant de 20.000 fotografies.

Durant les sessions, les internes treballen en parelles, fent de fotògrafes i de models, reben apunts de teoria fotogràfica i disposen de càmeres reflex i platós fotogràfics. En el decurs de la darrera sessió, són retratades per l’artista i directora del taller, Marta Fàbregas, en una sessió que compta amb un equip de professionals del maquillatge i estilisme.

A més, en aquest projecte col·laboren com a mentores la fotoperiodista Sandra Balsells i la fotògrafa Tanit Plana, amb la finalitat de crear una comunitat de dones fotògrafes connectada amb el col·lectiu de dones internes en presons.

L'objectiu del projecte és empoderar, transformar i donar veu a un col·lectiu invisibilitzat, que pateix una triple condemna: social, personal i penitenciària.

Més informació: https://fundaciosetba.org/projecte/traspassant-lobjectiu/

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia