Drets Socials

imatge de la roda de premsa

Drets Socials busca 16 famílies per acollir infants i adolescents amb problemes de salut mental o de conducta

query_builder   2 març 2023 12:31

event_note Nota de premsa

Drets Socials busca 16 famílies per acollir infants i adolescents amb problemes de salut mental o de conducta

Es tracta d’un pla pilot finançat amb fons Next Generation EU que replica el model guipuscoà d’acolliment especialitzat


roda de premsa{"name":"2023/03/02/12/20/9ccb1c50-fa03-4036-9bfe-931ec9177537.jpg","author":"dso","type":"0","location":"0","weight":261947}

Drets Socials i la Federació Internacional de Comunitats Educatives (FICE) impulsen un programa pilot d’acolliment especialitzat d’especial preparació. En el marc d’aquest projecte, el Departament fa una crida per a trobar 16 famílies arreu del país que vulguin acollir 16 infants i adolescents d’entre 7 i 18 anys amb problemes de salut mental o de conducta que avui viuen en centres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Es tracta de nens i nenes que no poden viure amb les seves famílies d’origen i no és possible beneficiar-se d’alguna de les modalitats d’acolliment familiar vigents, pel repte que suposen les seves dificultats de conducta i adaptació. Malgrat que als centres on resideixen reben la cura i l’atenció necessària, resulta complex treballar qüestions emocionals que estan a la base de les seves dificultats. En aquest sentit, l’única possibilitat de gaudir d’un entorn familiar és desenvolupant un nou servei específic adaptat a les seves necessitats. Més enllà d’oferir-los la possibilitat de viure en família doncs, la funció d’aquest nou servei d’acolliment especialitzat és també la reparació del dany emocional que han patit aquests infants i adolescents.

Aquest model s’aplica a Guipúscoa des de 2007 així com en altres països i ha demostrat ser efectiu en l’atenció d’infants i adolescents amb un perfil específic de necessitats especials.

El programa d’acolliment familiar especialitzat d’especial preparació consisteix en una actuació intensiva i estructurada per part de les famílies, que rebran el suport d’un equip tècnic amb qui s’acordarà un pla d’intervenció. Aquest equip professional ajudarà les famílies aportant formació a la seva preparació prèvia i suport complementari a la tasca d’acollida. A Catalunya aquest acompanyament el durà a terme l’entitat Infància i Família amb el suport i la intervenció de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció i la DGAIA. Així mateix, en el marc del pla pilot es crearan espais de relació comuns per les famílies participants per tal que comparteixin les seves experiències i avenços

Entre els requisits que han de complir les 16 famílies s’estableix que algun dels seus membres disposi d’una qualificació professional que li permeti desenvolupar la tasca reparadora amb l’infant en el dia a dia de la vida en família. Aquesta formació ha d’estar acreditada i homologada: diplomatura, llicenciatura o grau en psicologia, educació social, magisteri, treball social, pedagogia o psicopedagogia, entre d’altres. També caldrà que acreditin una experiència laboral mínima de 2 anys en l’àmbit de la infància i que completin un procés de valoració psicosocial que estimi si estan preparades per dur a terme aquesta tasca.

A diferència de la resta de modalitats d’acolliment, en què es preveu una prestació per fer front a les despeses de l’acolliment, les famílies que participin al programa pilot rebran una retribució.

Finançat amb fons Next Generation EU i aprovat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, el pla pilot té una durada prevista fins 2024. La iniciativa es durà a terme també en altres territoris de l’estat espanyol, concretament al País Basc, Navarra i Madrid.

La nova modalitat d’acolliment familiar se sumarà a la resta de mesures que avui protegeixen més de 8.500 infants i adolescents tutelats a Catalunya, com són l’acolliment en centres residencials, l’acolliment en família extensa i l’acolliment en família aliena.

L’acolliment familiar a Catalunya

L’acolliment en família aliena és un gest altruista i desinteressat que proporciona un entorn d’estimació, tendresa, comprensió, atenció i dedicació a un infant que ho necessita durant un temps determinat.

Catalunya té una llarga trajectòria de més de 25anys en aquest àmbit. Avui més de 900 infants i adolescents es troben sota aquesta mesura de protecció i, a més, prop de 140nens i nenes que viuen en centres de la DGAIA passen les vacances i els caps de setmana amb una família d’acollida.

A banda del nou acolliment especialitzat que s’impulsa amb aquest pla pilot, l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció preveu les modalitats d’acolliment següents:

  1. Acolliment d'urgència i diagnòstic: Aquest acolliment permet que l'infant visqui amb una família mentre es realitza l'estudi sobre les circumstàncies que han aconsellat separar-lo de la família d'origen. És un tipus d'acolliment adreçat a infants de fins a sis anys.
  2. Acolliment simple: L'infant és acollit per una família amb la finalitat de retornar al seu entorn familiar abans de dos anys.
  3. Acolliment permanent: S'acorda quan es preveu que el desemparament serà definitiu i no es considera més favorable per a l'interès de l'infant o l'adolescent l'aplicació de l'acolliment preadoptiu o quan aquest no és possible.
  4. Acolliment en unitat convivencial d'acció educativa: Està adreçat a infants i adolescents tutelats amb necessitats especials i diversitat funcional: malaltia crònica, trastorns de conducta, discapacitat intel·lectual, discapacitat física o sensorial, trastorns del desenvolupament, i grups de germans que requereixen una atenció més especialitzada. Per fer aquest tipus d’acolliment, un dels membres de la parella o la persona que fa l’acolliment cal que tingui titulació, formació i experiència en matèria d’infància i adolescència. A diferència del nou model d’acolliment, cada unitat convivencial d’acció educativa acull, com a mínim, dos infants o adolescents.
  5. Acolliment de caps de setmana i vacances (família col·laboradora): És un tipus d'acolliment adreçat a infants majors de nou anys, que viuen en centres residencials i necessiten gaudir d'un ambient familiar. L'infant conviu amb la família col·laboradora durant els caps de setmana i les vacances escolars. Aquest acolliment s'allarga el període de temps que es consideri beneficiós per a l'infant.

En funció de les necessitats dels infants i la situació de la família biològica, es proposa un tipus d’acolliment concret.

1  

Imatges

Imatge de la roda de premsa. A la foto: Josu Gago, portaveu de la Federació Internacional de Comunitats Educatives (FICE); Ester Cabanes, directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, i Josep M. Forné, director general de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció.

Imatge de la roda de premsa. A la foto: Josu Gago, portaveu de la Federació Internacional de Comunitats Educatives (FICE); Ester Cabanes, directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, i Josep M. Forné, director general de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció. 250802

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia