A través d’aquestes subvencions es millorarà la gestió i l’eficiència energètica del reg de la Zona Oriental de la Terra Alta


Estació de bombament{"name":"2023/03/02/12/31/2e4afeb2-997a-4166-9f1c-7890d81526c8.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":176822}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destinarà 1,5 milions d’euros a la modernització del reg de la Zona Oriental de la Terra Alta. Així ho ha dit el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, durant una visita a Batea. Anson ha explicat que s’ha atorgat a la comunitat de regant dues subvencions quantificades en 1.366.236,99 euros i en 242.413,93 euros. La primera és un ajut destinat a la millora i modernització de les xarxes de regadius i la segona forma part del programa d'ajudes per a actuacions d'eficiència energètica en explotacions agropecuàries.

Aquestes ajudes permetran canviar la tipologia dels hidrants de les xarxes de regadiu, així com els seus comptadors, que passaran a regir-se per un sistema de pulsos, molt més eficient. També s’instal·larà un sistema de gestió intel·ligent basat en el telecontrol de tot el sistema primari (bombes, basses, xarxes i filtres, entre altres) i s’implantarà el telecontrol als hidrants de les xarxes de regadiu, entre altres millores. “Tot plegat ajuda a tindre una gestió molt més eficient de l’aigua, molt important en la situació actual de sequera” ha declarat Anson.

El Reg de la Zona Oriental de la Terra Alta beneficia els municipis de la Pobla de Massaluca, Batea, Caseres, Vilalba dels Arcs, Gandesa, Corbera d’Ebre, Bot i la Fatarella. Aquest regadiu és un regadiu de suport que permet regularitzar les produccions i millorar la qualitat de la producció dels conreus característics de la Terra Alta. Ocupa 9.315 hectàrees de superfície amb una dotació de suport de 2.000 m3/ha·any per vinya (38%), olivera (20%), ametller (17%) i fruita (12%).

En el marc de la trobada també s’ha abordat l’evolució del projecte d’ampliació del reg, previst en 950 ha i que, a manca de l’autorització final per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, des del Departament es veu amb bons ulls. Aquesta ampliació afectaria els municipis de Batea, Gandesa, Bot i Caseres i consolidaria el reg i la capacitat productiva i d’adaptació al canvi climàtic de la comarca.

En aquesta mateixa línia, la Comunitat de Regants ha aprofitat la visita del secretari d’Agenda Rural per presentar un projecte de planta fotovoltaica d’autoconsum de 5MW/h per fer encara més sostenible el regadiu. Aquest projecte, que ja s’està treballant de manera conjunta entre la Comunitat i el Departament des de fa mes d’un any, ha de permetre que les grans bombes hidràuliques de l’estació de bombament s’abasteixin de l’electricitat generada per les plaques fotovoltaiques.

1  

Imatges

El secretari d'Agenda Rural ha visitat l'estació de bombament del reg de la Zona Oriental de la Terra Alta

El secretari d'Agenda Rural ha visitat l'estació de bombament del reg de la Zona Oriental de la Terra Alta 163034