Territori

Mini

El Govern i la Diputació de Lleida destinen 10 MEUR a la millora de la mobilitat a les Garrigues Altes

query_builder   2 març 2023 18:38

event_note Nota de premsa

El Govern i la Diputació de Lleida destinen 10 MEUR a la millora de la mobilitat a les Garrigues Altes

  1. Impulsat el projecte per a millorar el camí de Torrebesses a Castelldans, amb una inversió prevista de 6 MEUR
  2. També s’actuarà sobre el ferm i altres elements per afavorir les condicions de circulació a la C-233 entre la Granadella i el Soleràs i al camí entre Bellaguarda i els Torms
  3. El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, la delegada del Govern, Montse Bergés Saura, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i Gilabert, presenten l’acord per a desenvolupar el pla d’actuacions amb les alcaldies de l’àmbit


imatge{"name":"2023/03/02/18/32/f3ed1a0f-d5bd-4efc-aa1b-affadde96ce4.JPG","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":1577288}


El Departament de Territori, la Delegació del Govern i la Diputació de Lleida i diversos municipis de les Garrigues han acordat un conjunt d’actuacions per afavorir la mobilitat i la connectivitat en l’àmbit de les Garrigues Altes, que inclou diverses obres de millora i la modificació de la classificació i el traspàs de la titularitat d’algunes vies. Les obres estan valorades en 10 MEUR, dels quals el Govern de la Generalitat aportarà 7,5 MEUR i la Diputació de Lleida, 2,5 MEUR.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés i Saura, el president de la Diputació, Joan Talarn i Gilabert, i els alcaldes i alcaldesses de diversos municipis de les Garrigues, han presentat l’acord d’actuacions. Són els municipis de: Torrebesses, Granyena de les Garrigues, el Cogul, Castelldans, Bellaguarda, la Granadella, els Torms i el Soleràs.

El pla d’actuacions abasta un tram de la C-233 i els camins de Torrebesses a Castelldans i de Bellaguarda als Torms; es tracta de vies que estructuren la mobilitat en aquest àmbit. Les obres permetran adequar-les a la seva funcionalitat i afavorir la mobilitat interna i la connectivitat de les Garrigues.

En aquest sentit, el conseller Fernàndez ha avançat que “durant el 2024 tindrem la capacitat d’executar aquestes obres”. “No estem parlant de qüestions etèries, sinó de compromisos reals, de projectes en fase de licitació” de la seva redacció, “i amb compromisos pressupostaris que seran executats en el moment en què tinguem les licitacions adjudicades”, ha volgut emfasitzar.

Així, es preveu:

  1. Transformació del camí de Torrebesses a Castelldans: Territori redactarà el projecte i executarà les obres necessàries per adequar el camí de Torrebesses a Castelldans amb l’objectiu de transformar-lo en carretera de la xarxa de la Generalitat; les principals millores consistiran en l’eixamplament del vial, que actualment té una amplada de 5 metres. Així mateix, es renovarà el ferm i s’adequarà el sistema de drenatge de la carretera i la senyalització vertical i horitzontal.

En aquest sentit, el Departament té en licitació la redacció del projecte constructiu que detallarà tècnicament les obres a dur a terme, amb una inversió prevista de 6 MEUR, dels quals, la Generalitat aportarà 5 MEUR i la Diputació, 1 MEUR.

En paral·lel, la Generalitat, un cop executada l’obra, modificarà la classificació d’aquest camí i l’integrarà com a carretera de la xarxa comarcal.

Aquest camí té una longitud de 15,5 quilòmetres i també transcorre pels municipis de Granyena de les Garrigues i el Cogul.

  1. Posada al dia de la C-233: Territori redactarà el projecte i executarà les obres per millorar el ferm i el revestiment de cunetes de la C-233 en el tram entre la Granadella i el Soleràs, amb una inversió aproximada de 2,5 MEUR. Es preveu licitar la redacció del projecte aquest mes de març.

La carretera C-233, entre Flix i Bellpuig (Urgell), estructura longitudinalment una part de la mobilitat viària entre la Ribera d’Ebre, les Garrigues i l’Urgell, connecta els nuclis de població per on transcorre amb la xarxa bàsica i recull les carreteres locals i comarcals que hi conflueixen.

Tot i formar part de la xarxa comarcal de carreteres, té al seu pas per les Garrigues una funcionalitat més de caràcter local; a més, presenta un tram especialment sinuós entre la Granadella i el Soleràs.

Finalitzada l’actuació, es valorarà el possible traspàs de la titularitat d’aquest tram de la C-233 a la Diputació de Lleida, en funció del que determini el futur Pla d’Infraestructures Territorial de Catalunya (PITC).

  1. Millores al camí entre els Torms, la Granadella i Bellaguarda: La Diputació de Lleida redactarà el projecte per a la millora del ferm i d’altres elements funcionals del vial, i n’executarà les obres, amb un pressupost inicial estimat en 1,5 MEUR.

Aquest camí, que connecta la C-233 amb la C-242, té una longitud de prop d’11 quilòmetres.


mapa
Esquema de les vies on s’actuarà i de com en quedarà la titularitat.
{"name":"2023/03/02/18/33/9c48fc0e-e51a-4f07-aa2d-d36e48359c4c.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":38972}


El president Talarn ha destacat que “la Diputació de Lleida es torna a posar al servei dels ens locals del territori aportant solucions a problemes estructurals que penalitzen el futur dels nostres pobles i l’arrelament del talent i les persones als municipis”. “Avui es materialitza el pacte de país que al seu dia vam anunciar i que facilita la mobilitat interna a les Garrigues Altes i la seva connexió amb la capital i la comarca del Segrià. Un territori pròsper passa per unes vies de comunicació dignes i la Diputació de Lleida cooperarem sempre amb els ajuntaments i Generalitat per continuar fent d’aquesta terra, una terra d’oportunitats”, ha assegurat.

Finalment, el conseller de Territori ha expressat “el compromís del Govern de la Generalitat amb el reequilibri territorial, amb el treball amb la Catalunya sencera, i la coordinació i el treball conjunt amb altres administracions”.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1577288

Fotografia 2

Fotografia 2 2171572

Mapa

Mapa 38972

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 424906

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia