Direcció General de Comunicació

Mar Martí (acn)

El Govern presenta al Lluçanès l'Avantprojecte de llei de creació de la nova comarca

query_builder   2 març 2023 20:15

event_note Nota de premsa

El Govern presenta al Lluçanès l'Avantprojecte de llei de creació de la nova comarca

  1. El secretari de Governs Locals i relacions amb l’Aran, David Rodríguez i González, ha donat a conèixer el text al Consorci del Lluçanès aquesta tarda
  2. El document fixa la creació de la comarca del Lluçanès i preveu la constitució de la Mancomunitat de municipis de la Comarca del Lluçanès, com un òrgan a qui correspondrà amb caràcter transitori la representació i gestió dels interessos de la comarca fins a la constitució del Consell Comarcal del Lluçanès, resultant de les eleccions municipals de 2027
Mar Martí (acn)
Reunió al Lluçanès per debatre com ha de constituir-se la nova comarca | Autora: Mar Martí (ACN)
{"name":"2023/03/02/20/40/eec9d00b-3cb0-415d-bc0c-32a6756a1d30.jpg","author":"Mar Martí (acn)","type":"0","location":"0","weight":"1989253"}

El Govern ha presentat aquesta tarda al Consorci del Lluçanès, l’entitat supramunicipal que engloba els 13 municipis considerats en el marc territorial del Lluçanès, l’Avantprojecte de llei de creació de la comarca del Lluçanès. El document preveu que la capital de la nova comarca sigui Prats de Lluçanès, i que el Consell Comarcal del Lluçanès es constitueixi el 2027, un cop celebrades les eleccions municipals. El secretari de Governs Locals i relacions amb l'Aran, David Rodríguez i González, ha donat a conèixer l’avantprojecte al Consorci del Lluçanès durant la reunió que han mantingut aquest dijous a Olost.

La creació de la comarca del Lluçanès com a entitat local territorial d’àmbit supramunicipal dona resposta a les reivindicacions comarcals manifestades des de fa temps, i també és una solució política i administrativa a la voluntat majoritària expressada en les urnes de constituir una entitat comarcal pròpia.

L’any 2010 una dotzena de municipis de la zona van presentar a la Generalitat una sol·licitud per a la creació oficial de la comarca del Lluçanès. El 2015 es va dur a terme un procés participatiu entre els veïns perquè opinessin si volien que el seu municipi s’integrés a la nova comarca. La participació va ser del 55,15% de les persones cridades a la votació i el «sí» es va imposar, amb el 70,73% dels vots.

L’Avantprojecte de llei defineix el Lluçanès com un espai geogràfic natural de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà, que comprèn territoris de les comarques del Bages, del Berguedà i d’Osona.

L’articulat preveu que la capital de comarca del Lluçanès és el municipi de Prats de Lluçanès i que el Consell Comarcal del Lluçanès s’ha de constituir després de la celebració de les eleccions municipals del 2027. A més, fixa que abans del 31 de desembre de 2023 els municipis que integren la comarca del Lluçanès, que així ho acordin de forma voluntària, constitueixin la Mancomunitat de municipis de la Comarca del Lluçanès, a qui correspondrà amb caràcter transitori la representació i gestió dels interessos de la comarca fins a la constitució del Consell Comarcal del Lluçanès. El Govern dotarà aquest òrgan dels recursos econòmics necessaris per al seu funcionament. Una vegada constituït el Consell Comarcal es dissoldrà la Mancomunitat d’acord amb els preceptes legals i estatutaris aplicables.

L’avantprojecte preveu que aquells municipis en els quals el procés participatiu sobre la creació de la nova comarca va obtenir un resultat negatiu poden decidir integrar-se a la comarca per mitjà de l'adopció d'un acord plenari o qualsevol altra forma reglamentària en la qual manifestin la seva voluntat d'integrar-se a la comarca de Lluçanès.

En aquest període transitori els serveis a la ciutadania estan garantits a través del consell comarcal d'origen fins a fer efectiu el seu traspàs a la nova comarca.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia