Mossos d'Esquadra

IMATGE 1

La primera edició post pandèmia del Mobile World Congress finalitza amb uns nivells de seguretat òptims

query_builder   2 març 2023 19:55

event_note Nota de premsa

La primera edició post pandèmia del Mobile World Congress finalitza amb uns nivells de seguretat òptims

. Durant els dies que ha durat el certamen s’han registrat 114 fets delictius, la majoria dels quals furts i s’han detingut 35 persones

. Per primera vegada, l’estand dels Mossos d’Esquadra a l’interior del MWC ha permès mostrar les aplicacions d’intel·ligència artificial en l’àmbit de la seguretat pública, com ara la sala d’intel·ligència pel control aeri i marítim (SICAM)

. Els agents desplegats a Barcelona per garantir la seguretat a l’entorn d’hotels i zones d’oci nocturn s’ha saldat amb setze detinguts multireincidents

El Pla director de seguretat dissenyat amb motiu del Mobile World Congres ha permès garantir el normal funcionament del congrés que es va inaugurar dilluns i que s’ha allargat fins avui al migdia. El treball conjunt i coordinat realitzat per tots els cossos policials, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet, juntament amb els organitzadors del MWC i els responsables de Fira de Barcelona i Turisme de Barcelona ha contribuït a mantenir la seguretat dels congressistes i el bon desenvolupament d’aquest esdeveniment.

En el marc de l’exhibició “Journey to the Future” i durant els dies del congrés, els Mossos d’Esquadra, com a policia integral i moderna, han comptat amb un estand propi on han presentat a tots els professionals que han assistit a la gran cita de la tecnologia i telefonia, els diversos projectes europeus d’innovació on hi participa el cos.

Com a novetat principal han presentat la sala d’intel·ligència pel control aeri i marítim (SICAM), que integra diferents tecnologies i que, gràcies a la intel·ligència artificial, donarà suport als agents de policia en la coordinació, planificació i en la predicció d’amenaces. La futura sala SICAM convertirà la sala de comandament en un node d’integració de senyals que ajudaran en la presa de decisions, que en última instància estaran sempre en mans de les persones.

En aquesta edició, en un pas més per reforçar la seguretat del congrés, la Unitat de Drons (UDRON) ha treballat amb el sistema Kuppel de vigilància de l’espai aeri contra l’ús irregular d’aquestes aeronaus i per a la protecció aèria del recinte Gran Via de Fira Barcelona.

En l’anella de seguretat perimetral del recinte firal també hi han participat diferents unitats de seguretat ciutadana i ordre públic, unitats de paisà dedicades específicament a la prevenció de delictes en les àrees de restauració i hostaleria d’influència directa del congrés, així com unitats encarregades de la seguretat en els diferents mitjans de transport públic amb els que es desplacen un gran nombre de congressistes assistents al MWC.

A tall d’exemple, ahir dimecres els agents de paisà van detectar en un establiment de restauració de la plaça Europa de l’Hospitalet de Llobregat tres homes quan furtaven les pertinences a un congressista. En veure’s sorpresos els lladres van marxar corrents però els agents desplegats a la zona els van interceptar, els van detenir i van recuperar els objectes sostrets, amb un valor aproximat de 2.000 euros, que van retornar immediatament al seu legítim propietari.

Durant els dies que ha durat el congrés s’han registrat 114 fets delictius, en la seva majoria han estat furts. Així mateix, en el marc del dispositiu desplegat a l’exterior del recinte s’ha detingut un total de 35 persones.

Setze detinguts en el dispositiu a l’entorn d’hotels i zones d’oci de Barcelona

A Barcelona, agents del Grup Regional de Delinqüència Urbana i la resta de Grups de Delinqüència Urbana que treballen a la ciutat han desplegat un dispositiu policial de prevenció de furts i robatoris violents a l’entorn d’hotels i de les zones d’oci nocturn més concorregudes.

En el marc d’aquest dispositiu, els agents han detingut setze lladres multireincidents relacionats amb furts a congressistes del Mobile World Congress. En la majoria dels casos, els fets es van produir en hotels on s’allotjaven les víctimes i/o en restaurants. Els lladres, en tots els incidents, van aprofitar la distracció de les víctimes per sostreure’ls les seves pertinences.

La ràpida actuació dels agents de paisà va permetre retornar els objectes sostrets a les víctimes, principalment mòbils i ordinadors. Els Grups de Delinqüència Urbana han desplegat durant aquests dies un dispositiu a l’entorn d’hotels on es tenia coneixement que s’allotjaven congressistes i on els lladres multireincidents actuaven aprofitant les distraccions d’aquestes persones.

En un dels casos, les càmeres de seguretat de l’establiment i el coneixement que tenen els agents sobre la multireincidència que opera a la ciutat va permetre que els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana acabessin detenint tres lladres que acabaven de sostreure a la recepció d’un hotel una motxilla amb material informàtic valorat en 8.000 euros. Els lladres, que havien fugit en vehicle, van ser interceptats més tard lluny del lloc on havien comès el robatori gràcies al dispositiu de geolocalització que duia la motxilla i a les imatges que havien captat les càmeres de l’hotel on s’hi podia reconèixer els tres autors. Es tractava de tres multireincidents que els agents de paisà van reconèixer i detenir. En el moment de la detenció portaven la motxilla que es va poder retornar amb tot el material al seu propietari.

En una altra intervenció policial, els Mossos d’Esquadra van detectar un grup de delinqüents multireincidents a la zona del Born que accedien al Parc de la Ciutadella i allà sostreien la bossa de mà d’una noia a l’interior de la qual hi havia objectes valorats en 3.800 euros. La intervenció policial va possibilitar recuperar la bossa i retornar-la.

Dispositiu integral per garantir la seguretat i la mobilitat

El Pla Director també ha cobert la mobilitat dels assistents, amb l’objectiu de facilitar i garantir la seva seguretat, tant en la xarxa de transport públic com en el privat, en coordinació amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat i els diversos operadors del transport públic de Barcelona.

Els congressistes han disposat de tres oficines de denúncies, dues de les quals ubicades a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona - El Prat, terminals 1 i 2, i la tercera, a l’interior del propi recinte firal, per poder-hi denunciar qualsevol fet delictiu relacionat amb la seva estada a la ciutat.

Els assistents també han tingut al seu servei un telèfon d’assistència operatiu les 24 hores del dia amb servei de traducció als principals idiomes del món on hi podien consultar qualsevol dubte o sol·licitar els diferents serveis d’emergència.

Dins l’àmbit de la prevenció i durant els dies d’activació del dispositiu, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Transports Metropolitans de Barcelona (Metro i Bus) han col·laborat en la difusió dels consells de seguretat a través dels canals de comunicació de cada mitjà. L’objectiu ha estat informar i coresponsabilitzar els usuaris i els assistents al congrés que l’adopció d’actituds proactives minimitza les possibilitats de ser víctimes de furts i contribueix a la prevenció de delictes i al manteniment de la seguretat.

L’espai aeri un camp més de treball policial

El control de l’espai aeri del recinte de l’MWC ha anat a càrrec de l’Àrea Central de Mitjans Aeris i, en aquesta edició, no s’han detectat intrusions en l’espai restringit per part d’aeronaus no tripulades (drons).

Cal recordar que per fer volar drons a l’àrea metropolitana de Barcelona cal donar compliment a la normativa aèria per part de tots els usuaris (siguin professionals o vols recreatius) i, en especial, cal coordinar el vol amb el gestor de l’espai aeri. A més, i per motiu de la celebració del MWC i durant els dies del congrés, s’han prohicit tots els vols d’aeronaus, inclosos drons, excepte les dels serveis d’emergències.

Àrea de Comunicació

Sant Feliu de Llobregat, 2 de març de 2023

2  

Imatges

IMATGE 1

IMATGE 1 268041

IMATGE 2

IMATGE 2 304354

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia