Cultura

XarxaMuseusLleida

La consellera de Cultura inaugura aquesta tarda la remodelació i ampliació del Museu de la Conca Dellà

query_builder   3 març 2023 12:28

event_note Nota de premsa

La consellera de Cultura inaugura aquesta tarda la remodelació i ampliació del Museu de la Conca Dellà

  1. El Departament de Cultura ha invertit 400.000 € en la reforma d’aquest equipament
  2. Natàlia Garriga ha presidit també la trobada de la Comissió Institucional de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran
Consell de la Xarxa de Museus de Lleida {"name":"2023/03/03/12/25/9c24c0b6-aad6-47de-8749-6057ab071a2b.jpg","author":"Arnau Pascual- Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":165680}


La consellera de cultura, Natàlia Garriga, presidirà aquesta tarda l’acte d’inauguració dels nous espais del Museu de la Conca Dellà, a Isona. A l’acte hi assistiran també el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep M. Mullol, i l’alcaldessa de la localitat, Maria Rosa Amorós, entre d’ altres representants institucionals.

Després de gairebé dos anys i mig tancat, les obres de remodelació i ampliació del museu han finalitzat. El Museu de la Conca Dellà amplia el seu espai per tal de poder desenvolupar les seves funcions d’acord amb la importància del patrimoni arqueològic i paleontològic que conserva.

Les obres de rehabilitació i adequació dels espais, a més de les actuacions de museografia, han tingut un cost global de 732.000 euros, els quals han estat finançats pel Departament de Cultura, amb 400.000 euros i pels Fons Feder (332.000 euros) a través de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i de la Diputació de Lleida.


La transformació del museu

La reforma del museu de la Conca Dellà, ubicat al mig del nucli antic de la vila, ha consistit en la unió de dos immobles entre mitgeres al nucli antic d’Isona, la Casa Ferreria, edifici inicial del museu i la Casa Serra, edifici proper, cedit per l’ajuntament. Això ha permès ampliar la superfície expositiva en un 75%, aportant 260,15 m2 quadrats més als 346,20 m2 existents. A més, s’ha adequat l’equipament als reptes museogràfics actuals, d’acord amb la importància del patrimoni arqueològic i paleontològic que conserva.

El discurs museogràfic comprèn des del període del Cretaci, ara fa 66 milions d’anys, a la presència tardoromana. En l’actualitat Museu de la Conca Dellà desenvolupa funcions d’abast supracomarcal, com espai divulgatiu i en l’àmbit de la recerca i també és dipositari dels materials pertanyents als jaciments arqueològics i paleontològics del Pallars Jussà.

També lidera el projecte “Dinosaures dels Pirineus”, gràcies al suport del Departament de Cultura i de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont amb l’objectiu de potenciar la divulgació del patrimoni, sobretot paleontològic, de quatre comarques: Berguedà, Alt Urgell, Pallars Jussà i la Noguera.

Aquesta actuació d’ampliació i renovació s’emmarca en el Programa d’inversions per a la renovació museogràfica i d’infraestructures dels museus del Pla de Museus 2030, segons el qual el Departament de Cultura participa activament i presta suport tècnic i econòmic en els processos de renovació de les seves infraestructures i exposicions permanents. La seva renovació és bàsica per preservar la col·lecció i garantir l’accessibilitat, alhora que una bona interacció amb el públic.


Comissió Institucional de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran

Al matí, la consellera de Cultura ha presidit la trobada de la Comissió Institucional de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran per presentar les actuacions que es portaran a terme durant el 2023, a més de fer balanç de les accions programades pel 2022.

A la reunió, que ha tingut lloc a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, han participat els alcaldes i titulars dels equipaments museístics de les Terres de Lleida i Aran que formen part de la Xarxa. Després de fer balanç de les actuacions dutes a terme al 2022, s’han aprovat les línies de treball i actuacions previstes per aquest any.


Pla d’accions de la Xarxa per al 2023

La majoria d eles accions previstes per al 2023 tenen per objectiu fomentar l’avanç cap al museu social i la visibilitat de les propostes de valor dels museus de la Xarxa envers la ciutadania: l’assessorament i la formació en temes concrets com els projectes educatius, l’accessibilitat, l’estratègia digital i la implementació de millores en accessibilitat. També se celebrarà la III Jornada de Patrimoni i Educació, que tindrà lloc al Museu de Lleida, i es donarà continuïtat a les dues exposicions que ara mateix estan itinerant pel territori: “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu”, que es pot visitar a Dinosfera (Coll de Nargó) fins al 28 de maig, i “Guillem Viladot i els creadors de Ponent”, que ara mateix és al Museu de Cervera.

Una segona línia estratègica d’actuació engloba totes aquelles accions que tenen com a objectiu millorar la gestió dels museus, i entre d’altres actuacions, es continuarà la implementació del projecte RE-ORG (de reorganització dels espais de reserva d'un museu), que avança a bon ritme al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. El pla s’estendrà enguany a altres museus de la xarxa.

Finalment, la bona acollida de les accions relacionades amb l’intercanvi d’experiències,coneixements i bones pràctiques entre professionals dels museus desenvolupades l’any passat, fa que enguany tinguin una continuïtat i es consolidin.

El pressupost total de la xarxa per aquest any 2023 és de 435.000€, el que suposa un lleuger increment respecte de l’any passat. En la línia de foment, tant el Departament de Cultura com la Diputació de Lleida, mantenen la seva aportació de 175.000€ i 100.000€ respectivament, mentre que en la línia de cooperació aquesta aportació s’incrementa en 10.000€ per arribar als 160.000€. Cal destacar també, que es mantindrà la col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, per promocionar i comunicar les accions de la xarxa.


Visita a la Lira Vella

D’altra banda, la consellera també visitarà a Tremp l’edifici de La Lira Vella, espai adquirit recentment per l'Ateneu del Pallars a través d’una campanya d’aportacions diverses, i que es destinarà a acollir la seu d’aquesta entitat per fer-ne usos culturals per a la població i per a la comarca del Pallars.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia