- El cap de l’Executiu i el conseller de Territori han presentat aquest migdia, a Rubí, les polítiques d’habitatge de lloguer social, que permetran augmentar un 18% el parc de la Generalitat
- El foment de la promoció pren un gran impuls amb la cessió de sòl públic perquè agents socials, cooperatives i promotors construeixin habitatge de lloguer social
- Els ajuts a la promoció s’incrementen amb la incorporació dels fons europeus
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat del conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, ha anunciat avui que el Govern “impulsa la incorporació de 10.000 nous habitatges al parc de lloguer social de Catalunya en els tres propers anys”, a través de diferents línies d’actuació, el que suposarà “un creixement del 18%” respecte al parc actual, xifrat en 55.000. El president ha fet aquest anunci a Rubí, on ha visitat la promoció de 24 pisos de lloguer assequible que l’Institut Català del Sòl (Incasòl) està construint al carrer Marconi i que està previst que finalitzi el pròxim mes de novembre.
Per al cap de l’Executiu, aquest increment del parc de lloguer social és una mostra de com “el Govern impulsa l’habitatge públic a les zones més densament poblades del país”, perquè “que tothom tingui accés a l’habitatge és bàsic, essencial per a una societat que es vol cohesionada”. “L’accés a l’habitatge no és un luxe, és un dret bàsic”, ha insistit Pere Aragonès, qui ha assegurat que “amb l’impuls d’aquests 10.000 nous pisos fem un important salt endavant”, i “avancem per assolir els nivells d’habitatge públic equivalents als de la mitjana europea”.
El president ha destacat així mateix “el canvi de paradigma” que el Govern està duent a terme en les polítiques públiques d’habitatge, “amb una aposta decidida per abandonar un model que havia posat l’accent en la promoció d’habitatges de venda, i passar a prioritzar de forma clara i inequívoca habitatge públic basat en el lloguer”.
“Sabem que tenim molta feina per fer i que som lluny”, ha continuat dient el president, i que “si la Generalitat disposés de tots els recursos econòmics que generem com a país i tinguéssim totes les eines i tota la capacitat de decisió avançaríem molt més ràpid”, però “avancem en la bona direcció, arribant a tot el país, amb iniciatives d’habitatges públics de lloguer que donaran resposta a 82 municipis i que contribuiran a fer que ningú es quedi enrere”.
El conseller de Territori, per la seva banda, ha destacat en la seva intervenció que “poder impulsar 10.000 habitatges, incorporar-los al parc de lloguer social i posar-los al servei de la millora de la vida de la gent del país no ho fa el Govern sol sinó que ho fem amb tots els agents: ajuntaments, promotors, tercer sector social". I ha afegit: “A més, ho fem amb totes les eines de què disposem i amb noves eines, com la compra directa o la cessió de sòl públic per fer habitatge. Només així serem capaços de situar-nos en els estàndards europeus d'habitatge de lloguer social i avançar per garantir el dret efectiu a l'habitatge per a tothom".
Fort impuls al parc del lloguer social de la Generalitat
D’aquests 10.000 habitatges que ara s’impulsen, i que s’aniran incorporant fins al 2026, 3.655 formaran part del parc públic de lloguer social de la Generalitat i s’obtindran a través de dues vies. D’una banda, la promoció directa que fa l’Incasòl, amb la qual entraran 2.155 habitatges fruit de les promocions que està desenvolupant i les que impulsarà a aquest any 2023. I de l’altra, la compra directa d’habitatges ja construïts, bé a través de l’exercici del dret de tanteig i retracte (500 pisos) o bé a través de l’adquisició de promocions ja acabades i buides o ocupades, majoritàriament en mans d’entitats financeres, amb la qual està previst incorporar 1.000 habitatges més.
A banda del parc públic, el Govern també dona un fort impuls a la promoció, per part de tercers, d’habitatge de lloguer social, col·laborant d’aquesta manera amb agents socials, cooperatives i promotors. Una de les principals novetats en aquest àmbit és la cessió de sòl públic, propietat de l’Incasòl, en diversos sectors del país per a la promoció de més 1.000 habitatges. I pel que fa als ajuts a la promoció, amb els quals s’impulsaran més de 5.100 pisos, a les línies més tradicional que atorga la Generalitat (per a prop de 2.000 habitatges) s’hi afegeixen aquest any els ajuts europeus, que permetran l’edificació de més de 3.200 habitatges de lloguer social.
Al marge de l’ampliació del parc social, aquest any també es preveu la cessió d'habitatges del mercat privat a la Generalitat, per un període de temps determinat. En aquest cas, són habitatges cedits per entitats financeres o propietaris particulars a través dels diferents programes que gestiona l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Amb aquesta línia d’actuació, es preveu obtenir 1.100 habitatges.
Nova promoció a Rubí
La promoció que avui s’ha visitat està situada al sector de Can Sant Joan, en una parcel·la propietat d’Incasòl de 740 m². Aquest sector eixampla la ciutat de Rubí cap al sud aportant solars per habitatges protegits i lliures i on l’Incasòl ja ha construït altres dues promocions amb un total de 66 habitatges.
L’edifici consta d’una planta soterrani, planta baixa i 3 plantes pis. Els 24 habitatges, amb un mínim de 50 m² útils, seran de 2 habitacions dobles, a excepció d’un habitatge reservat per a persones amb mobilitat reduïda, que només en tindrà 1. La cuina serà semioberta, bany complet i la zona de rentat independent. Tindran, a més, l’opció de disposar d’una plaça d’aparcament al soterrani.
Està previst que les obres finalitzin aquest mes de novembre de manera que el lliurament dels habitatges es podrà dur a terme durant el primer trimestre de 2024. Aquests pisos es destinaran, principalment, a cobrir les necessitats d’habitatge detectades al municipi i en els criteris per a la seva adjudicació hi participaran l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.