Empresa i Treball

Catalunya, una de les regions promotores d una aliança europea per als semiconductors

Catalunya, una de les regions promotores d'una aliança europea per als semiconductors

query_builder   6 març 2023 16:10

event_note Nota de premsa

Catalunya, una de les regions promotores d'una aliança europea per als semiconductors

  1. El Govern hi participa amb l’objectiu d’impulsar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors al continent, mitjançant l’intercanvi de coneixements i la cooperació entre territoris
  2. Segons dades d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors, que facturen gairebé 160 milions d’euros i ocupen 700 persones
  3. El director general d’Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, representa Catalunya en la signatura d’aquesta aliança

Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- és una de les 13 regions promotores d’una aliança europea per als semiconductors. Anomenada ‘Alliance of European Semiconductor Regions’, la iniciativa té l’objectiu d’impulsar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors a Europa a partir de l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques i de la cooperació entre les regions.

Les regions que promouen la iniciativa, a banda de Catalunya, són Bavaria, Saxònia (Alemanya), Caríntia, Estíria (Àustria), Flandes (Bèlgica), Provença-Alps-Costa Blava (França), Piemont (Itàlia), Brabant del Nord, Overijssel (Països Baixos), Aveiro-Regió del Centre (Portugal), Moràvia (República Txeca) i el País Basc.

Representants dels territoris que han impulsat la nova aliança es reuneixen aquest dilluns a Brussel·les per mantenir una reunió de treball i signar l’acord de col·laboració que permetrà posar en marxa aquesta aliança. En concret, l’aliança se centrarà en la recerca i la innovació per al desenvolupament de noves tecnologies i aplicacions del sector dels xips, amb la voluntat de promoure la transferència tecnològica i la posada al mercat d’aquests avenços. Alhora, treballarà per impulsar el talent i els centres de formació en aquest àmbit, a més de la col·laboració i el treball conjunt entre els clústers dels territoris participants, així com acords transregionals. El director general d’Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, representa Catalunya en la signatura d’aquesta aliança.

Pròximament, el grup iniciarà un procés de treball per establir les bases de governança així com el posicionament de les regions europees en l’àmbit dels semiconductors. Les regions impulsores inicien un procés base per a la implementació de la ‘European Chips Act’, que es va presentar el febrer de 2022. La llei proposa un marc normatiu per aconseguir que la UE representi el 20% del mercat global de semiconductors l’any 2030, un objectiu per al qual es destinaran més de 43.000 milions d’euros d’inversió comunitària. Entre altres aspectes, la llei europea de xips contempla inversions en tecnologies de propera generació, l’accés a eines de disseny i a línies per crear prototips; l’aplicació de procediments de certificació de xips, el suport a startups, o la creació d’associacions internacionals.

Precisament el pròxim 16 de març, ACCIÓ organitza a Brussel·les un acte on es donarà a conèixer l’estratègia de Catalunya en l’àmbit dels semiconductors. L’acte comptarà amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell; el delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles Santana, i de representants d’empreses del sector com Intel o la catalana Ideaded, a més del BSC i representants de la Comissió Europea.

L’ecosistema dels semiconductors a Catalunya

Segons dades de l’estudi 'Els semiconductors a Catalunya' d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors, que facturen gairebé 160 milions d’euros i ocupen 700 persones. Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors amb projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que a Catalunya aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals. Segons l’informe d’ACCIÓ, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, startups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d’euros anuals. En aquest sentit, el document apunta que la indústria dels semiconductors es troba en fase de desenvolupament a Catalunya, però compta amb una gran projecció de creixement.

De fet, aquest anàlisi encara no incorpora els projectes d’empreses anunciats els últims mesos per diverses multinacionals, ja que encara no s’han materialitzat, com ara les de les nord-americanes Cisco i MPS. A més, la Generalitat està treballant a través d’ACCIÓ amb una cartera de 22 potencials projectes d’inversió estrangera a Catalunya d’empreses multinacionals d’aquest sector. Si es materialitzessin tots, suposarien una inversió superior als 1.600 milions d’euros i la creació de 1.800 llocs de treball en els pròxims dos-tres anys.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat
  2. Facebook @acciocat
  3. Linkedin ACCIÓ
  4. Youtube ACCIÓ


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia