- L’Arxiu de la Fundació Utopia Joan N. García-Nieto el conformen fons personals i d’organitzacions de la segona meitat del segle XX, bona part de la qual tracta la lluita clandestina contra el franquisme
- Joan N. García-Nieto, destacat activista antifranquista del Baix Llobregat, va aplegar documentació del moviment obrer i altres moviments socials de la comarca
Aquesta tarda es presenta la donació de l’Arxiu de la Fundació Utopia Joan N. García-Nieto, d’Estudis Socials del Baix Llobregat al Departament de Cultura. Un fons únic per la documentació sobre el moviment obrer a Catalunya. L’integren 317 metres lineals de documentació que inclouen també la biblioteca, l’hemeroteca i les entrevistes a persones que van participar en el moviment obrer del Baix Llobregat durant les dècades dels anys 60 a 80 del segle passat.
A la presentació, que tindrà lloc a les 18.30 hores a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat (Sant Feliu de Llobregat), participarà la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; la directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Mari Luz Retuerta, el conseller de Cultura i Memorial Democràtic del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Jordi Carbonell i el regidor d’organització i personal i seguretat ciutadana, Manel Martínez. Després de la presentació del fons, l’acte continuarà amb una conferència de la historiadora Carmen Molinero que parlarà del moviment obrer i la construcció de la democràcia. Finalment, hi haurà la taula rodona “Reflexió entre el mite i les conquestes reals del moviment obrer al Baix Llobregat” en la que participaran persones vinculades al moviment obrer del Baix Llobregat i a la Fundació Utopia.
El fons de la Fundació Utopia comprèn l’arxiu personal de Joan N. García-Nieto i una sèrie de fons personals i organitzacions de la segona meitat del segle XX, que fan que sigui únic pel que fa al moviment obrer a Catalunya. Es tracta d’un fons clau per la comarca del Baix Llobregat per que és una de les senyals d’identitat d’aquest territori. El món del treball és la temàtica general que agrupa tota la documentació. Una documentació sobre el moviment obrer, el sindicalisme, els conflictes laborals, els grups i forces polítiques, la repressió i la clandestinitat, els moviments socials, les dones, les migracions i molts d’altres. Bona part d’aquest documentació la formen els documents sobre la lluita clandestina contra el franquisme.
A part del fons documental també hi ha una part important que està formada pel fons d’història oral. Aquest comprèn entrevistes a homes i dones fetes per recollir informació, però sobretot per recuperar la memòria col·lectiva de la realitat sindical, social i política. Una tasca duta per Joan N. García-Nieto i la historiadora María Carmen García-Nieto, la seva germana, i a la mort dels dos germans, per José Fernández Segura, fins l’any 2000. Aquest fons l’integren els suports corresponents a 64 històries de vida (139 cintes magnètiques de 60 minuts en total) i la transcripció de les entrevistes. Posteriorment, el 2016, aquests suports es van passar a CD. Més tard, s’hi van incorporar 33 entrevistes per a la producció del documental El cinturón rojo.
Fundació Utopia Joan N. García-Nieto
Joan N. García-Nieto (1929-1994) va ser un teòleg jesuïta, sociòleg, escriptor que va inspirar i fundar, juntament amb Alfons Comín, Cristians pel Socialisme. Un moviment que va ser clau en l’inici del diàleg marxisme-cristianisme, així com en el compromís i organització dels cristians en els files d’organitzacions (Comisions Obreres) i partits de l’esquerra marxista. García-Nieto va destacar com activista antifranquista a la comarca del Baix Llobregat, que va aplegar durant la seva vida, documentació del moviment obrer i altres moviments socials de la comarca. El seu exemple va servir per que altres persones i entitats lliuressin també la seva documentació a la Fundació.