Direcció General de Comunicació

El Govern reconeix oficialment el Casal del Conflent com a comunitat catalana a l¿exterior

El Govern reconeix oficialment el Casal del Conflent com a comunitat catalana a l'exterior

query_builder   7 març 2023 15:07

event_note Nota de premsa

El Govern reconeix oficialment el Casal del Conflent com a comunitat catalana a l'exterior

  1. Fundat el 2011, té com a principal objectiu difondre la llengua i la cultura catalana arreu de la Catalunya del Nord

El Govern ha aprovat aquest dimarts reconèixer oficialment el Casal del Conflent de Prada de Conflent (França) com a comunitat catalana a l’exterior. Aquesta nova incorporació se suma a la norantena de casals actius que figuren al Registre de comunitats catalanes a l’exterior amb reconeixement oficial de la Generalitat de Catalunya arreu del món.

Fundat el 2011, el Casal del Conflent forma part de la xarxa de Casals Jaume Ique aglutina casals d’arreu del País Valencià i la Catalunya del Nord amb l’objectiu de promoure i dinamitzar la vida social, cultural i política en català en aquests territoris.

Des del Català del Conflent defensen i vetllen perquè el català arribi arreu de la Catalunya del Nord. Per això, impulsen cursos per aprendre la llengua catalana i organitzen cicles on projecten pel·lícules fetes a Catalunya i en català. Per promoure la cultura popular i tradicional catalana, el casal va crear la colla castellera Pallagos del Conflent, que compta amb més de 80 castellers i castelleres, i una agrupació de diables que rep el nom de Nyerros del Conflent.

Amb aquest reconeixement, el Govern dona un nou impuls a la Catalunya del Nord per continuar projectant Catalunya arreu del món. La incorporació al registre del Casal del Conflent se suma al Casal de Perpinyà i al Casal Aire Nou de Baó ja reconeguts prèviament.

Les comunitats catalanes a l’exterior

Les comunitats catalanes a l’exterior són un punt de trobada i referència, fomenten el vincle des de l’exterior amb Catalunya a través de la llengua, la cultura i altres àmbits, i promouen el coneixement del país col·laborant amb institucions i entitats de l’entorn. El reconeixement oficial com a comunitats catalanes a l’exterior permet que els casals puguin ser beneficiaris dels serveis, ajuts i prestacions que ofereix el Govern, participar en el Consell de la Catalunya Exterior i prendre part de les diverses trobades, entre d’altres.

Actualment, hi ha fins a 91 entitats oficialment reconegudes i en actiu arreu del món. La més antiga es va crear el 1840 a l'Havana (Cuba). Era la Societat de Beneficència de Naturals i Descendents de Catalunya, que tenia l'objectiu de donar ajut i suport a aquells catalans emigrats des de principis del segle XIX que es trobaven en situació de necessitat o precarietat.

Pla de Govern
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia