Direcció General de Comunicació

Impuls a l¿Avantprojecte de llei per protegir les persones que alertin d¿infraccions normatives

Impuls a l'Avantprojecte de llei per protegir les persones que alertin d'infraccions normatives

query_builder   7 març 2023 15:10

event_note Nota de premsa

Impuls a l'Avantprojecte de llei per protegir les persones que alertin d'infraccions normatives

  1. L’objectiu és evitar situacions que puguin posar en risc l’àmbit professional o personal de l’alertador o dels qui l’assisteixin en la denúncia

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei que vol protegir les persones que alertind’infraccions normatives i que, arran de la denúncia o alerta, puguin patir una eventual represàlia o assetjament. L’objectiu és evitar situacions que puguin posar en risc l’àmbit professional o personal de la persona alertadora o fins i tot de les persones físiques que l’assisteixin en la denúncia en el context laboral o de les terceres persones que s’hi puguin relacionar professionalment o personal.

Amb aquesta iniciativa es pretén suplir la manca d’una regulació integral de la protecció de persones que denuncien irregularitats a Catalunya, d’acord amb el que preveu la Directiva en l’àmbit de la lluita contra la corrupció, així com solucionar la dispersió en la resposta de les administracions públiques motivada per l’existència de múltiples canals de denúncia i alerta.

La Directiva 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’octubre de 2019 estableix els requisits bàsics per garantir una protecció de les persones que per la seva especial posició, atesos els seus vincles professionals amb entitats, tant del sector públic com privat, tenen coneixement i informen sobre infraccions del Dret de la Unió en determinats àmbits que poden lesionar l’interès públic. Actualment, la normativa europea de mínims no ha estat encara transposada a l’Estat espanyol. Tanmateix, s’ha tramitat a les Corts Generals el Projecte de llei reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, amb la finalitat de transposar la directiva, que resta pendent d’aprovació definitiva.

Concretament en l’àmbit de la Generalitat, fins ara s’han dut a terme diverses iniciatives amb l’objectiu d’impulsar la integritat pública i millorar la qualitat institucional, amb eines com el Codi de conducta dels alts càrrecs i personal directiu de l'Administració de la Generalitat i de les entitats del seu sector públic així com el Codi ètic del servei públic de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia