Direcció General de Comunicació

Comunicat de premsa sobre el ciberatac a l'Hospital Clínic de Barcelona

query_builder   7 març 2023 19:24

event_note Nota de premsa

Comunicat de premsa sobre el ciberatac a l'Hospital Clínic de Barcelona

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i l'Hospital Clínic continuen treballant coordinadament per normalitzar la situació després del ciberatac que va patir el centre sanitari el passat diumenge 5 de març.

Avui s'ha pogut desenvolupar amb normalitat l'activitat planificada ahir – 10% de les consultes externes i el 40% de les cirurgies electives a la seu Villarroel-. També s'ha recuperat la rehabilitació ambulatòria. Això ha estat possible gràcies al desplegament de 125 equips de suport per part de la Direcció de Sistemes de l'hospital, que permeten treballar de forma segura.

Per demà, l'activitat de consultes externes pujarà de forma progressiva fins al 15-25% i s'arribarà a un 70% de les cirurgies programades a la seu Villarroel.


Pel que fa a la resta d'activitat, es manté:

• Activitat urgent i hospitalització convencional i de crítics a les tres seus, incloent neonatologia i obstetrícia.

• Hospitalització domiciliària i hospitals de dia

• Exploracions radiològiques i proves endoscòpiques

• Diàlisi

• Farmàcia ambulatòria


Quedarà pendent de recuperar l'activitat al centre d'extraccions. Els pacients prioritaris d'oncologia radioteràpica, davant la impossibilitat de reiniciar l'activitat a la seu Villarroel pel moment, es derivaran a l'Hospital de Sant Pau.

Els pacients que podran visitar-se rebran una trucada de l'hospital per confirmar la seva visita i els que seran reprogramats, se'ls anirà avisant pròximament. El criteri de recuperació de l'activitat és que hi hagi la màxima seguretat del pacient.

Pel que fa a la recuperació dels sistemes de la informació; l'anàlisi i el procés de restauració dels sistemes continuen el seu curs prioritzant aixecar els serveis afectats i vetllant per a la contenció dels danys.

Els entorns de recuperació de dades que van ser xifrades pels atacants, dificulta la recuperació de la informació, tot i això els equips desplegats estan identificant les copies de seguretat sense traces de l'atac per tal de restaurar la informació necessària pel funcionament del centre.

En aquesta línia la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital ha posat a disposició del Clínic mesures alternatives per recuperar part de la connectivitat i s'han lliurat 10 servidors i més de 120 portàtils amb connexió 5G per garantir l'accés a l'ECAP.

Els equips tècnics de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya han treballat ininterrompudament, de manera coordinada amb els de l'Hospital Clínic des de l'activació del cas, i continuen treballant per a recuperar amb la màxima celeritat els serveis afectats.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia