Delegació a Lleida

1a reunió campanya agrària 2023 Lleida

El Govern destina 1,5 milions d'euros per garantir l'allotjament de persones treballadores temporeres de les campanyes agràries

query_builder   9 març 2023 12:38

event_note Nota de premsa

El Govern destina 1,5 milions d'euros per garantir l'allotjament de persones treballadores temporeres de les campanyes agràries

La campanya agrària 2023 arrenca amb l’anunci d’una nova línia d’ajuts per a la construcció, ampliació i rehabilitació d’espais per a l’allotjament privat de les persones treballadores temporeres. La iniciativa està encapçalada per Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb el suport de Presidència, Empresa i Treball, Drets Socials i Territori

Una part important d’aquesta línia de subvencions revertirà en la millora de la disponibilitat d’allotjaments a la vegueria de Lleida

1a reunió campanya agrària 2023 Lleida
Imatge de la primera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya agrària 2023 a Lleida
{"name":"2023/03/09/12/03/7d51cf5d-10c9-4097-a9b7-f5eb135dd867.jpeg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":264238}


La Generalitat treballa en la publicació abans de l’estiu d’una convocatòria d’ajuts per a la construcció de nous allotjaments privats i l’ampliació i rehabilitació dels ja existents per a persones treballadores temporeres de les campanyes agràries. Aquesta línia de subvencions comptarà amb una quantitat global d’1,5 milions d’euros i tindrà un abast retroactiu des de l’inici del 2023. La iniciativa està encapçalada pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb el suport dels de Presidència, Empresa i Treball, Drets Socials i Territori. Així ho ha anunciat avui la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, en el transcurs de la primera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida 2023.

Bergés ha explicat que, un cop aprovat el Projecte de Pressupostos d’enguany, els departaments de la Generalitat implicats, en col·laboració amb els diferents actors de la campanya agrària, ja estan configurant el contingut de les bases de la convocatòria amb la intenció que pugui ser publicada abans de l’estiu. La intenció és que aquesta línia d’ajuts es segueixi convocant de cara a les campanyes dels propers anys. La delegada ha subratllat que aquesta convocatòria permetrà donar resposta a les reivindicacions que el sector productor fructícola de Lleida venia plantejant per fer front a les necessitats d’allotjament de les persones treballadores temporeres. La darrera línia d’ajuts per a aquest concepte va ser habilitada el 2006, amb una dotació de 380.000 euros.

La campanya passada, la Delegació del Govern, amb la cooperació de tots els actors, va elaborar un mapa actualitzat i complet d’allotjaments públics a la vegueria per concretar els recursos disponibles, la capacitat d’estatge i la zona d’ubicació i, a partir d’aquí, poder diagnosticar les necessitats o mancances en aquest àmbit i aportar dades concretes i rigoroses que fossin útils per a poder habilitar línies d’ajut per a la construcció de nous allotjaments i l’ampliació o rehabilitació dels existents. Aquell mapa va registrar 10 allotjaments públics, que sumaven 698 places. S’hi incloïen el pavelló 3 de Fira de Lleida i l’EMAU de Lleida (amb diversos pisos, que, que tot i no ser estatges col·lectius, actuen com a tals a l’oferir places a persones treballadores temporeres). Pel que fa als allotjaments privats disponibles, en aquests moments s’estan acabant de recopilar amb el sector per tal d’ajustar el contingut de les bases de la convocatòria. El mapa d’allotjaments contemplava també la disponibilitat d’uns altres quatre equipaments l’activitat principal dels quals no és l’acolliment de persones treballadores temporeres, però que, en cas de ser necessari, poden posar a disposició una cinquantena de places a aquesta funció.

Pla de Treball de la campanya 2023

El Pla de Treball de la Campanya Agrària, document que inclou de forma transversal les actuacions dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Empresa i Treball, Drets Socials, Igualtat i Feminismes, Salut, Interior i Presidència, i les d’altres administracions públiques, organitzacions agràries i entitats socials, preveu un context de normalitat des del punt de vista de la salut pública.

El pla, a banda de la qüestió dels allotjaments abans esmentada, també fa referència als següents aspectes de la campanya agrària:

·Les necessitats aproximades de mà d’obra per la recol·lecció de totes les espècies i varietats fructícoles es calculen en més de 508.000 dies de treball des del mes d’abril fins al novembre (inclosa la mà d’obra familiar de la pròpia explotació), en el supòsit que no es produeixi cap fenomen meteorològic que pugui afectar a la producció. La poma i la nectarina són les espècies fructícoles que requeriran major dies de treball, amb el 26 i el 22% respectivament. Aquesta previsió inicial s’ha establert a partir de de l’extracció de la DUN 2022 pel que fa a espècies fructícoles, varietats i superfícies declarades, els calendaris de maduració i la mitjana de rendiments kg/ha. d’anys anteriors.

· El SOC preveu, com en anys anteriors, una nova convocatòria d’ajuts per contractar persones dinamitzadores per part dels ajuntaments, consells comarcals i organitzacions agràries. Aquest cop, se’n subvencionarà la contractació de 77, tres més que la campanya anterior. Rebran formació en diferents matèries, entre elles intermediació i conscienciació en matèria d’igualtat. Aquesta convocatòria es fonamenta en les dades objectives de concentració de fluxos de persones temporeres en funció de l'activitat laboral que es produeix en els territoris on es duu a terme la campanya agrària, tenint en compte el volum d’activitat al territori.

· A més, el SOC seguirà oferint enguany ajuts a la contractació de proximitat amb allotjament. Els contractes han d'estar formalitzats amb persones desocupades o persones afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació i empadronades a menys de 40 km de distància del lloc on hagin de realitzar els treballs agrícoles, o bé tenir un allotjament que els hagi facilitat l'empresari dins d'aquest radi.

· Un altre dels objectius d’aquest pla de treball és vetllar per la prevenció, detecció i atenció a les situacions de vulnerabilitat vinculada a les persones que es troben en situació administrativa irregular i a les que estan en procés de recerca de feina. Per tal de fer front a aquesta situació s’estableix un protocol d’actuació coordinada entre tots els agents implicats i també es mantindrà la Comissió per a la vulnerabilitat, integrada per personal tècnic dels departaments de Salut, Igualtat i Feminismes i Drets Socials de la Generalitat i dels serveis socials dels consells comarcals i de l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de Creu Roja i Mossos d’Esquadra. Aquesta comissió es reunirà periòdicament per coordinar el seguiment, la mediació i la detecció de necessitats bàsiques de les persones temporeres, així com el foment de l’ocupació.

Montse Bergés ha afirmat que, atesa la complexitat de la gestió de la campanya i la multiplicitat d’actors que hi han d’intervenir, cal seguir apostant pel treball conjunt, coordinat i col·laboratiu de totes les parts implicades. És per això, ha dit, que, el Pla de treball és “un document viu i obert a possibles adaptacions en funció del desenvolupament de la campanya agrària” i que, més enllà de les reunions de la Comissió per fer-ne el seguiment, es mantindrà permanentment operativa una via de comunicació entre tots els integrants.

La Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària està formada pels directors/res i altres responsables dels serveis territorials dels departaments de la Generalitat implicats i per representants de la Diputació de Lleida, de l’Ajuntament de Lleida i dels municipis del Baix Segre, dels consells comarcals, de la Subdelegació del Govern central, de les organitzacions agràries i sindicats, d’Afrucat, de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya i de les entitats socials Creu Roja, Càritas i Arrels.

Pla de Govern
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia