1. El cap de l’Executiu trasllada “tot el suport” a les famílies i companys dels miners afectats per l’accident a la mina de Súria i destaca que el Govern està treballant conjuntament amb l’empresa des dels serveis d’emergència
El president durant la seva intervenció al ple. Autor: Rubén Moreno
El president durant la seva intervenció al ple. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2023/03/09/12/09/22100ce4-76f6-41ef-989c-d5f6160d686b.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":92025}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest matí en el Ple del Parlament que, davant la greu situació de sequera que pateix el país, en les properes setmanes convocarà una cimera sobre l’aigua amb representants de tots els grups parlamentaris per buscar un “ampli consens polític” i un “full de ruta compartit”. La voluntat, ha dit, és “compartir el diagnòstic, les mesures del Govern i, sobretot, rebre aportacions”, però també “ajudar a conscienciar el conjunt de la societat que estem en una situació molt difícil que necessitarà de l’esforç de tots”. “Com més consens hi hagi davant d’aquest repte, més defensa tindrem de cara al futur”, ha afegit Aragonès.

El cap de l’Executiu ha destacat que l’episodi de sequera que afecta Catalunya no és “puntual” i “s’anirà repetint en el temps”, per això calen actuacions a curt termini. En aquest sentit, ha apuntat que “el Govern no desperta ara”, sinó que ja ha activat tots els actius i potencialitats que té el sistema d'abastament de Catalunya i, “aquest 2022 s'han aportat al sistema, via regeneració i via dessalinització d'aigües, 160m3 al sistema, que equival a dues vegades un pantà de Sau ple”. A més d’aquesta mesura, el president ha destacat que el pressupost incorpora 700 milions d’euros dedicats al cicle de l’aigua.

Aragonès ha defensat que la sequera de 2008 va ajudar a saber com anticipar-se a la falta d’aigua continuada amb una pauta de línies d’actuació marcada, i que per això s’ha decidit declarar l'excepcionalitat a les conques del Ter-Llobregat i de la Muga-Fluvià. A aquesta acció s’hi suma l’aprovació del decret llei amb mesures d’emergència i també s’incrementarà el volum d'aigua que passa de Sau a Susqueda, “per a no perdre ni una sola gota”, i es multiplicarà per tres el pressupost destinat a camions cisterna, “per atendre aquelles situacions de més emergència en el subministrament”.

“Malgrat totes les mesures, les reserves d’aigua es troben el 27%”, ha subratllat Aragonès i ha avançat que en aquesta cimera de l’aigua també es plantejaran altres mesures com “l’activació dels aqüífers existents, l’aposta per l'aigua regenerada i actuacions per anar reduint el consum i augmentar la resiliència”.

Davant el repte de la sequera, el president ha destacat que “seria una profunda irresponsabilitat fer una guerra de l'aigua en aquests moments”, tenint en compte l’esforç que s’ha fet en els darrers anys per millorar les capacitats del sistema. “Si no tinguéssim aquestes capacitats millorades, aquesta situació d’excepcionalitat l'haguessin decretat des de fa molts mesos”, ha reblat.

En l’inici de la sessió de control al president, Aragonès s’ha referit a l’accident d’aquest matí a la mina de Súria per manifestar la seva “preocupació” i traslladar en nom seu i del Govern “tot el suport a les famílies dels miners afectats i a les seves companyes i companys”. També ha destacat que l’Executiu està treballant en l’accident a través dels serveis d’emergència, donant suport a la pròpia empresa.