Interior

Interior

Comunicat amb relació a l'accident en una mina de Súria (Bages)

query_builder   9 març 2023 14:55

event_note Nota de premsa

Comunicat amb relació a l'accident en una mina de Súria (Bages)

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, s’ha desplaçat aquesta matí a Súria per fer seguiment de la gestió de l’accident a una mina d’aquest municipi.

El conseller Elena ha qualificat l’accident, que ha afectat tres persones, com a “molt greu”. El titular d’Interior ha avançat que “la situació fa témer el pitjor, però no es pot avançar res” perquè “hi ha dificultat d’accés perquè cal assegurar l’entorn per poder entrar”. “S’ha obert una investigació”, ha avançat.


Acompanyem els treballadors i treballadores, el conjunt de la població de Súria i el seu entorn”, ha manifestat Elena, alhora que ha agraït “als sistemes de seguretat i emergències la seva feina”.


Per la seva banda, el conseller Torrent ha explicat que, “un cop s’ha produït l’avís, s’han desplaçat immediatament dos inspectors de la subdirecció general de Mines a la zona” que analitzaran el succeït per elaborar un informe que s’entregarà al jutjat. Torrent ha afirmat que la subdirecció general de mines realitza inspeccions mensuals a la mina, la darrera de les quals va ser el passat febrer, i que actualment no hi ha cap expedient sancionador.

Bombers de la Generalitat ha rebut l’avís a les 8.53 hores d’un despreniment en una galeria situada a 900 metres de profunditat de la mina. Bombers ha activat un total d’onze dotacions, entre les quals un helicòpter medicalitzat amb personal del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i un metge del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), així com també el Grup Operatiu de Suport (GROS).

El GRAE ha arribat fins la zona on s’ha produït el despreniment i treballa pel rescat del cos de les tres víctimes, així com en l’apuntalament i el desenrunament, per tal de treballar de forma segura. Es preveu que aquestes tasques, coordinadament amb la brigada de seguretat de la mina, es perllonguin durant les properes hores.

Per part dels Mossos d’Esquadra, un cop tingut coneixement de l’incident, s’ha activat dues dotacions de Seguretat Ciutadana, un equip de l’Àrea de Regional de Recursos Operatius (ARRO), una dotació de la Unitat Subsòl i una dotació de la Unitat d’Intervenció en Muntanya, així com comandaments regionals i l’ABP Bages.

A hores d’ara, s’està esperant que els equips de rescat de la pròpia mina i de Bombers assegurin la zona on s’ha produït l’accident, per tal que la dotació de la Unitat Subsòl pugui accedir i realitzar la inspecció ocular policial (IOTP).

D’altra banda, també s’ha obert una investigació per esbrinar les circumstàncies d’aquest accident.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya (CAT112) ha rebut la primera trucada informant de l’accident a les 08:50 h, per part d'una metgessa que indica que està la mina de Súria i que hi ha hagut un accident amb un atrapament de vàries persones. Qui truca confirma que ella es troba al lloc, però no ha baixat a la zona de l'accident. Immediatament es trasllada tota la informació al Cos de Mossos d'Esquadra (ABP Bages), als Bombers de la Generalitat (RE Centre), a CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, i es traspassa la trucada directament amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que parlen amb la doctora que truca des de les instal·lacions de la mina.

Per la seva banda, la Direcció General de Protecció Civil ha activat dues tècniques de l’Operativa Territorial de Protecció Civil per les necessitats que hi puguin haver en matèria de Protecció Civil.

En l’incident de la mineria de Súria, des del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) s’han mobilitzat 3 unitats terrestres, 3 comandaments i 2 equips de psicòlegs del SEM, que ofereixen suport psicològic als treballadors de l’empresa i als familiars que s'han desplaçat a les instal·lacions de la mina.

D’altra banda també s’han mobilitzat 2 equips conjunts Bombers-SEM.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia