Educació

Presentació del programa FAIG

Educació presenta el programa FAIG per acompanyar els centres en l'abordatge dels reptes de la societat de la propera dècada

query_builder   9 març 2023 19:30

event_note Nota de premsa

Educació presenta el programa FAIG per acompanyar els centres en l'abordatge dels reptes de la societat de la propera dècada

  1. S’usarà equipament tecnològic avançat de fabricació digital ‘maker’: impressores 3D, eines de tall làser, brodadores digitals, material de robòtica o producció audiovisual
  2. Es busca potenciar l’aprenentatge per projectes i llançar reptes als centres perquè tractin qüestions com la crisi climàtica, el repte democràtic, el consum responsable o el gènere
  3. 150 centres participaran en el programa, que comporta una inversió de 2,4M€ de fons MRR
  4. Gonzàlez-Cambray: “És una oportunitat per crear entorns d’aprenentatge amb sentit, innovar i transformar amb els nous currículums”
Presentació del programa FAIG{"name":"2023/03/09/19/33/1871b90e-8203-4994-99bd-c236ccb5c871.jpeg","author":"Educació","type":"0","location":"0","weight":176332}



El Departament d’Educació ha presentat avui el programa experimental FAIG, en què 150 centres participants abordaran els reptes de la societat catalana de la propera dècada, tot integrant a l’aprenentatge processos de creació i fabricació digital amb equipament tecnològic avançat ‘maker’ com impressores 3D i eines de tall làser, a través del treball per projectes.


L’objectiu del Departament és, de forma col·laborativa amb centres, docents, alumnat i la resta de la comunitat educativa, repensar l’educació tot proposant activitats als centres relacionades amb aquests reptes de país. Per exemple, formulant preguntes al voltant de la transició energètica (com es pot actuar davant l’escassetat de recursos fòssils, d’on ve l’energia que consumim i com fer servir la imaginació per repensar la forma com vivim), el consum responsable (com podem replantejar-nos les nostres decisions de consum, quin impacte tenen a la societat, quines alternatives existeixen) o la crisi climàtica (com evitar la contaminació química, com detectar substàncies perilloses i com buscar alternatives). Altres reptes a tractar seran la salut de la democràcia i les qüestions de gènere.


Amb tot, la metodologia FAIG busca fomentar la imaginació, la creativitat i l’aprenentatge amb sentit i en comunitat. Proposa usar equipament tecnològic avançat i aplicar metodologies de treball per projectes, per generar aprenentatges més profunds.


En l’acte de presentació, a la Fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha afirmat que “en un context global i canviant, que ens fa plantejar què cal aprendre i com, el programa FAIG és una oportunitat per crear entorns d’aprenentatge amb sentit, innovar i transformar d’acord amb els nous currículums”, i ha reclamat posar la tecnologia al servei de la formació de la persona i a favor del bé comú.


Recursos i acompanyament


Així doncs, els centres que decideixin participar al programa gaudiran d’una dotació d’equipament tecnològic avançat per part del Departament d’Educació per crear una aula ‘maker’ (anomenada FAIGlab): impressores i escàners 3D, eines de tall i gravat làser, plòter de tall, brodadora digital i materials de producció audiovisual, electrònica, robòtica i de digitalització de l’aula, entre d’altres. Es tracta d’un tipus d’equipament que el Departament considera clau per a un futur on caldrà enfortir la producció de proximitat, la reutilització i l’eficiència energètica.


A més, els centres tindran l’acompanyament i formació pedagògica necessària per consolidar l’aprenentatge per projectes com a línia pedagògica de centre. També se’ls donarà la capacitació tecnològica que es requereixi per integrar el ‘maker’ i les possibilitats creatives de la fabricació digital en els seus projectes, i es buscaran acords de col·laboració amb agents externs capdavanters en la recerca de solucions davant els desafiaments socials i els reptes de futur.


Els centres FAIG funcionaran en xarxa, fomentant la participació activa entre si, i generant una comunitat d’aprenentatge que possibiliti l’obertura del FAIGlab a l’entorn. Per exemple, es preveu una fira anual de projectes amb participació de l’alumnat, i es donarà suport a la difusió dels projectes que estiguin validats, a través de jornades i publicacions.


Properament s’obrirà una convocatòria pública per seleccionar els 150 centres participants. El programa, segons està previst, durarà fins a 4 cursos (els centres que ho demanin el podran implementar en 3), més un darrer curs d’acompanyament a la consolidació. La inversió pressupostària, dedicada a la dotació de materials, és de 2.406.964,50€, provinent de fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR).


Acte de presentació


Docents, alumnat, famílies i altres membres del món educatiu han assistit a l’acte de presentació, celebrat aquest dijous al recinte Fabra i Coats de Barcelona. També hi ha participat entitats i centres de recerca implicats en els reptes socials identificats.


Durant l’acte s’han muntat ‘showrooms’ i tallers per tal que els assistents puguessin conèixer l’equipament de què gaudiran si els seus centres participen del projecte FAIG.


9 de març de 2022

Transformació educativa
Pla de Govern
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia