Recerca i Universitats

ICREA

El Govern distingeix al professorat universitari amb el lliurament de 40 ajuts ICREA Acadèmia

query_builder   12 març 2023 10:00

event_note Nota de premsa

El Govern distingeix al professorat universitari amb el lliurament de 40 ajuts ICREA Acadèmia

  1. La convocatòria 2022 d’ICREA Acadèmia selecciona 23 professors i 17 professores de tots els àmbits del coneixement
  2. El programa finançat pel Departament de Recerca i Universitats amb 7,5 milions d’euros fa possible la dedicació prioritària a activitats de recerca dels acadèmics durant 5 anys
  3. Enguany és la primera vegada que les universitats privades hi han participat
  4. Un total de 399 persones s’han beneficiat d’aquests ajuts des de la seva posada en marxa l’any 2008

Un total de 40 professors i professores del sistema universitari català han estat seleccionats en la catorzena edició dels ajuts ICREA Acadèmia, concedits per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). El Departament de Recerca i Universitats afavoreix amb aquesta línia de suport la tasca investigadora del professorat que desenvolupa la seva activitat en alguna de les universitats públiques i privades catalanes, amb la finalitat de millorar l’impacte de la recerca a les universitats del conjunt del país.

El professorat seleccionats en la convocatòria 2022 dels ajuts ICREA Acadèmia rebran 40.000 euros anuals cadascun durant un període de 5 anys. D’aquests 40 professors/es, 37 provenen d’universitats públiques i 3 de privades, les quals han participat per primera vegada. Aquests ajuts estan destinats exclusivament al professorat universitari que està impartint docència i que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora.

Les persones seleccionades (23 homes i 17 dones) estan adscrites a la Universitat de Barcelona (14), la Universitat Autònoma de Barcelona (7), la Universitat Politècnica de Catalunya (6), la Universitat Pompeu Fabra (4), la Universitat de Girona (1), la Universitat de Lleida (1), la Universitat Rovira i Virgili (4), la Universitat Oberta de Catalunya (1) i la Universitat Ramon Llull (2).

Per àrees de coneixement, la distribució ha estat la següent: ciències experimentals i matemàtiques (6); ciències de l’enginyeria (10); ciències de la vida i la medicina (7); humanitats (6), i ciències socials i del comportament (11). Respecte a l'edat dels professors seleccionats, 10 se situen entre els 40 i els 44 anys; 7, entre els 45 i 49 anys; 13, entre els 50 i 54 anys; 8 entre els 55 i 59 anys, i 2 entre 60 i 64 anys.

Programa consolidat i d’alt impacte

Amb les noves distincions ja són 399 els ajuts ICREA Acadèmia dels quals s’han beneficiat les universitats públiques i privades catalanes en el marc d’aquest programa finançat pel Govern amb 7,5 milions d'euros anuals.

Els indicadors d’impacte del programa ICREA Acadèmia, iniciat l'any 2008, reflecteixen un elevat rendiment: en comparació amb la resta de professors del sistema s’incrementa en més del 60% l'obtenció de fons de recerca competitius i en més del 18% l’índex de citació relativa per revista. Addicionalment, el nombre d’institucions que financen la recerca dels investigadors del programa ICREA Acadèmia ha augmentat en més d’un 30%.

Per optar a les distincions ICREA Acadèmia, cal que el personal docent i investigador (PDI) contractat o funcionari de les universitats de Catalunya estigui en possessió del títol de doctor/a; tingui una vinculació permanent i a temps complet, i estigui impartint docència de manera regular.

ICREA és una fundació finançada pel Govern amb l'objecte d'incorporar personal científic i acadèmic d'excel·lència al sistema universitari i de recerca de Catalunya a través de noves fórmules de contractació. Treballa en coordinació amb les universitats catalanes i els centres de recerca amb la finalitat d'incrementar la competitivitat del sistema de coneixement del nostre país en la integració de referents de recerca internacionals.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia