Economia i Hisenda

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, felicita la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix.

El Parlament aprova la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023

query_builder   10 març 2023 17:58

event_note Nota de premsa

El Parlament aprova la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023

  1. La consellera Mas Guix assegura que els nous comptes “aporten elements de certesa, de planificació i d’impuls econòmic i social”
  2. Recorda que aquests pressupostos, “els tercers aprovats en quatre anys”, assoleixen un màxim històric de 41.025 M€ i eleven la despesa de la Generalitat en 3.842 M€, “el major increment dels darrers 17 anys”


El Parlament de Catalunya ha donat llum verda a la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2023. “Aquesta és una gran notícia per a conjunt del país” ja que “en un moment exigent, d’incerteses, de grans reptes i també d’oportunitats”, els nous comptes “ens aporten elements de certesa, de planificació i d’impuls econòmic i social”, ha assegurat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, durant la seva intervenció en el debat final del projecte de llei que ha tingut lloc a la Cambra catalana aquest divendres.

La màxima responsable de les finances de l’executiu català s’ha mostrat orgullosa de poder comptar amb uns “bons pressupostos” per a aquest exercici, “els tercers que haurà aconseguit aprovar el Govern en els darrers quatre anys”. Uns comptes que, segons ha subratllat, “se centren en enfortir els serveis públics i en dibuixar una trajectòria de millora del benestar col·lectiu i de creixent valor afegit de la nostra economia”,amb una despesa de fins a un màxim històric de 41.025 milions d’euros i la incorporació de 3.842 milions d’euros addicionals al sistema, “l’increment anual més elevat dels darrers 17 anys”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès felicita la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, un cop aprovats els Pressupostos {"name":"2023/03/10/17/14/4ab7f489-feaa-461d-8476-d7ff0a583e8c.JPG","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":1722004}

Durant el seu discurs, la consellera també ha destacat algunes de les mesures que incorporen els nous comptes com ara l’increment d’un 7% dels Fons de Cooperació Local; 846 milions d’euros en inversions per a la millora o la construcció de nous equipaments en els àmbits de la Salut i l’Educació; 586 milions d’euros d’inversions en infraestructures viàries, ferroviàries i de suport al transport públic; 680 milions per al desplegament del Pacte Nacional per a la Indústria; la reducció a la meitat de les llistes d’espera de dependència amb l’increment de 4.500 places residencials i de centres de dia per a persones dependents; o la consolidació de tot el personal sanitari i docent incorporat durant la pandèmia, entre d’altres mesures.

Mas Guix també ha agraït el suport a les formacions que han permès aprovar els comptes, així com a la resta de grups i serveis de la cambra catalana per “fer possible una tramitació àgil i eficaç, fins al punt d’aconseguir culminar tot el procés de tramitació dels comptes en un temps rècord 37 dies”.

La consellera també ha remarcat que els representants polítics “som aquí per aportar i fer avançar el país, incidint en com es despleguen el recursos, però no pas per bloquejar-los”. En aquest sentit, i en relació amb futures tramitacions parlamentàries, s’ha posat a disposició dels grups “per assolir una negociació sincera, per explicar-nos i contrastar posicionaments futurs”

Llum verda a la “Llei d’acompanyament”

La Cambra catalana també ha aprovat avui la Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023, també coneguda com a “Llei d’acompanyament”. El text incorpora algunes novetats respecte al Projecte de llei que va presentar el Govern el passat 2 de febrer al Parlament. Per exemple, en matèria fiscal, s’apuja de 2 a 3 euros el tipus de gravamen de l’impost sobre les estades en establiments turístics per als creuers que estiguin 12 hores o menys fent escala a port. Per a estades superiors, el tipus es manté en els 2 euros.

També en l’àmbit dels tributs propis gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), s’incrementa un 33% la tarifa de l’impost sobre els habitatges buits i es simplifica el sistema de càlcul de la bonificació per a pisos destinats a lloguer assequible, amb l’objectiu adequar-la a la finalitat del tribut.A més, s’introdueix un nou redactat a l’article que fa referència al còmput per considerar que un habitatge és buit. En concret, s’especifica que la transmissió d’un immoble no interromp el període de 2 anys que fixa actualment la llei.

Pel que fa als tributs cedits, es bonifica temporalment -fins al 31 de desembre del 2025- l’impost d’actes jurídics documentats per a cooperatives d’habitatge en règim de cessió d’ús. L’objectiu és facilitar que aquestes entitats puguin fer promoció i explotació d’immobles com a habitatge habitual en règim de cessió d’ús per a determinats col·lectius, com per exemple la gent gran.

Pel que fa als tributs cedits, es bonifica temporalment -fins al 31 de desembre del 2025- l’impost d’actes jurídics documentats per a cooperatives d’habitatge en règim de cessió d’ús. L’objectiu és facilitar que aquestes entitats puguin fer promoció i explotació d’habitatges bé per a ús habitual i permanent o bé destinats a residències per a persones grans o amb discapacitat.

Finalment, i en aquesta mateixa línia, es preveu que l’Institut Català de Finances (ICF) pugui finançar promocions immobiliàries d’habitatge cooperatiu o destinat a lloguer social. Fins ara, l’ICF només facilitava finançament a la promoció d’habitatge de protecció oficial.




1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa debat final de PGC 2023

Nota de premsa debat final de PGC 2023
PDF | 83423

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia