Acció Exterior i Unió Europea

Resultats enquesta cooperació al desenvolupament

Un 85% de la població catalana considera important dedicar diners a la cooperació al desenvolupament

query_builder   11 març 2023 08:54

event_note Nota de premsa

Un 85% de la població catalana considera important dedicar diners a la cooperació al desenvolupament

  1. Una enquesta encarregada pel Govern també recull que 3 de cada 4 catalans i catalanes estan d’acord que la Generalitat compleixi l’objectiu internacional del 0,7% en Ajut Oficial al Desenvolupament
  2. La consellera Meritxell Serret considera que les dades de l’enquesta “reforcen encara més l’aposta del Govern per la política de cooperació al desenvolupament”


Un 84,2% de la població de Catalunya considera bastant o molt important dedicar diners a la política de cooperació per contribuir al desenvolupament dels països empobrits. És una de les principals conclusions que recull una enquesta encarregada pel Govern de Catalunya sobre el coneixement, la percepció i l’opinió de la població catalana en relació a la cooperació al desenvolupament. Les dades també mostren que gairebé un 70% creu que aquesta política ajuda a millorar la vida de les persones dels països empobrits, una xifra que representa una pujada de 25 punts respecte a la darrera enquesta realitzada el 2009 (43,6%).

Per a la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, els resultats de l’enquesta “reforcen encara més l’aposta del Govern per la cooperació al desenvolupament” i “posen en valor el gran consens de país al voltant d’aquesta política pública”. Es tracta d’una aposta que es veu reflectida en els pressupostos del 2023, que incorporen un augment del 30% en aquesta partida respecte als darrers comptes, amb una pujada de 10 M€ que fa que la dotació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) arribi als 45 M€. A més, Serret ha destacat que, amb els nous comptes aprovats ahir al Parlament, “serem capaços d’arribar a una fita històrica”, la dels 65 M€ en Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) del conjunt del Govern.

Aquest compromís, segons la consellera, “es veurà reforçat amb el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, que aprovarem aviat i que marcarà el camí cap al 0,7%” en despesa en cooperació, una fita fixada per les Nacions Unides i que recull l’Agenda 2030 per contribuir al progrés dels països més empobrits. Es tracta d’un objectiu que també genera consens entre la població catalana, segons l’enquesta, que revela que 3 de cada 4 catalans i catalanes (75,4%) estan d’acord que la Generalitat, en compliment d’aquest compromís internacional, dediqui el 0,7% dels ingressos propis a la solidaritat internacional. Tot i això, un 47,3% dels enquestats declara no haver-ne sentit mai a parlar, una xifra que creix dràsticament entre els menors de 35 anys.

L’enquesta ha estat coordinada per la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament amb el suport del Centre d’Estudis d’Opinió, i desenvolupada per SIGMADOS. Es van realitzar 1.600 entrevistes presencials a persones majors de 18 anys entre el 8 de novembre i el 12 de desembre del 2022.

Preocupació pels reptes mundials

L’enquesta també demostra una preocupació generalitzada pel que fa als principals reptes mundials. Entre d’altres, les desigualtats econòmiques i la pobresa (43%) i els conflictes armats i altres situacions de violència i tensió (29,1%) són considerats els principals problemes globals actuals, ambdós temes (pobresa i pau) estretament vinculats amb els objectius de la política de cooperació catalana. D’altra banda, el 81,5% dels entrevistats pensa que aquestes situacions afecten a la resta del món més que a Catalunya i més de la meitat (55,6%) creu que la resposta per abordar aquests problemes ha de ser tant local com global.

Es detecta, a més, un increment important de la preocupació general sobre la situació als països més empobrits, amb un 86,3% de les persones que afirmen que n’estan preocupades (un 83,1% al 2009), i un 69% diuen que se senten molt o bastant afectades per les desigualtats i les vulneracions dels drets humans al món (63% l’any 2009).

De l’augment de la preocupació també en neix iniciativa, ja que el percentatge de persones que creuen que poden fer alguna cosa per reduir la pobresa i les desigualtats al món s’ha incrementat substancialment (24 punts) des del 2009, passant del 42,4% al 66,8% actual. Les accions més esmentades per la ciutadania com a possibles solucions són comprar productes de comerç just o de finances ètiques (39%), fer donacions puntuals a ONGs o altres organismes de cooperació (35%) i canviar els hàbits de consum (34%).

Educació pel desenvolupament

Tot i el consens que genera que el Govern actuï en l’àmbit de la solidaritat internacional, més d’un 70% de la ciutadania no sap exactament què és la cooperació al desenvolupament i un 45% no és capaç d’esmentar cap actor que faci cooperació, malgrat que les ONGs són els agents més coneguts (43%). D’altra banda, un 56% dels catalans i catalanes creu que la quantitat d’informació que ofereixen els mitjans de comunicació públics de Catalunya sobre els reptes del desenvolupament global i la realitat dels països empobrits és poca o nul·la.

Davant d’aquest desconeixement, el 91,6% dels enquestats creu que l’educació pel desenvolupament és important i més de la meitat (55%) assenyalen la Generalitat de Catalunya com la principal institució per impulsar actuacions en aquest àmbit. A més, un 95% de les persones consultades creu que les causes de la pobresa, les desigualtats i la vulneració de drets humans al món són temes que s'haurien de tractar a les escoles i als instituts. Fora de l’àmbit escolar, un 54% creu que actualment no hi ha prou activitats de formació sobre temes com els drets humans, les causes de la pobresa i les desigualtats, i un 58% diuen estar poc o gens informats sobre com poden treballar, a nivell personal, per un món més just i sostenible.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa de l'enquesta sobre cooperació al desenvolupament

Dossier de premsa de l'enquesta sobre cooperació al desenvolupament
PDF | 997577

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia