President

El president Aragonès inicia avui un viatge institucional a Amèrica Llatina

query_builder   11 març 2023 12:00

event_note Nota de premsa

El president Aragonès inicia avui un viatge institucional a Amèrica Llatina

  1. Juntament amb la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, visitarà Colòmbia, Uruguai, Argentina i Xile
  2. L’agenda del cap de l’Executiu inclou actes i reunions institucionals, empresarials, culturals i de memòria històrica
  3. A Argentina, inaugurarà una delegació del Govern, la primera d’aquesta legislatura
  4. La consellera Serret ha destacat la voluntat de l’Executiu de “reforçar encara més les bones relacions que tenim amb aquests països i que venen de lluny, en un context que és propici”


El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, inicia a partir d’aquest dissabte un viatge institucional a Amèrica Llatina, durant el qual visitarà quatre països en nou dies: Colòmbia, Uruguai, Argentina i Xile, en els quals mantindrà diverses trobades destinades a reforçar les relacions econòmiques, socials, culturals i polítiques amb la regió.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, que acompanyarà el president en aquesta gira a l’Amèrica Llatina, ha afirmat en iniciar aquest viatge que la voluntat del Govern és “reforçar encara més les bones relacions que tenim amb aquests països i que venen de lluny, en un context que és propici”. Serret ha destacat que la regió està vivint un moment “en què hi ha polítiques i projectes d’esquerres i transformadors, i amb els quals creiem que podem trobar molts elements en comú”.

El viatge s’iniciarà a Colòmbia amb una agenda centrada en la cooperació i la defensa dels drets humans i la pau. Després d'una breu parada a l'Uruguai, el president viatjarà a l'Argentina on inaugurarà la nova delegació del Govern al Con Sud. Serà la primera que s’obre en aquesta legislatura. La consellera Serret ha destacat que aquesta delegació, amb seu a Buenos Aires, permetrà aprofundir els vincles històrics amb la regió. La titular d’Acció Exterior també s’ha referit a la cooperació al desenvolupament i la cultura de pau i la memòria històrica com dos dels principals eixos a treballar aquests dies.

Durant el viatge, el president i la consellera mantindran diversos contactes institucionals amb governs nacionals, regionals i municipals d'aquests quatre països. El cap del Govern es reunirà amb exdirigents de la regió, com l'expresident de l'Uruguai, Pepe Mujica, i l’expresidenta de Xile, Michelle Bachelet. També es trobarà amb la vicepresidenta de l’Uruguai, Beatriz Argimón, i amb la intendent de Montevideo, Carolina Cosse, i amb l’alcaldessa de Santiago de Xile, Irací Hassler. I signarà un conveni bilateral de cooperació entre la Generalitat i el govern de la província de Buenos Aires

A Colòmbia, Argentina i Xile també es reunirà amb empresaris i visitarà diverses companyies com Roca (a Argentina) o Leitat (a Xile).

Memòria històrica

Un dels temes centrals de l'agenda del viatge serà la memòria històrica. El president Aragonès homenatjarà figures com Salvador Allende, Víctor Jara i Roser Bru; les víctimes de les dictadures a Xile i l'Argentina; l'exili català en aquest continent i les persones desaparegudes pel conflicte colombià. També es reunirà amb María Kodama, vídua de Jorge Luis Borges i presidenta de la Fundació que porta el seu nom, i conversarà amb la jutgessa María Servini, que va investigar els crims del franquisme.

A Villavicencio (Colòmbia), Pere Aragonès es reunirà amb la Unitat de Cerca de Persones Desaparegudes del Colectivo Sociojurídico Orlando Fals Borda i participarà en un acte en memòria de les víctimes del conflicte colombià junt amb líders i lideresses camperoles, i defensors de drets humans. 

A Buenos Aires, el president participarà en l’acte “Argentina-Catalunya. Drets humans. Una lluita compartida”, juntament amb Estela de Carlotto, presidenta de l’Associació Abuelas de la Plaza de Mayo. També visitarà el Museu de Memòria ESMA, l’excentre clandestí de detenció, tortura i extermini durant la dictadura argentina i el Monument a les víctimes del terrorisme d’estat al Parque de la Memoria, on farà una ofrena als desapareguts durant la dictadura militar. 

A Santiago de Xile, visitarà el Museu de la Memòria i els Drets Humans i l’Estadi Víctor Jara, on va ser torturat i assassinat, i que recentment ha sigut reconegut com espai de memòria. Allà esreunirà amb la seva filla, Amanda Jara.

Cooperació i Pau

A més, durant la seva estada a Amèrica del Sud, el president refermarà el seu compromís amb la cooperació i la pau. A Colòmbia coneixerà de primera mà un projecte de cooperació i de defensa dels drets humans al territori, a Villavicencio (Meta), on es reunirà amb el seu alcalde i governador. També mantindrà una trobada amb el president de Jurisdicción Especial para la Paz de Colòmbia, Roberto Carlos Vidal, entre d'altres. 

Durant el viatge, el president també mantindrà diverses trobades i serà entrevistat pels principals mitjans de comunicació de cada país.


Pla de Govern
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia