• Subvenciona el Consorci per a la Normalització Lingüística per oferir cursos bàsics de llengua a través d’entitats de persones immigrades, ens locals i programes d’integració per a persones reagrupades
  • L’any passat 8.000 persones es van beneficiar d’aquests cursos
 
El Govern ha aprovat atorgar una subvenció d’un milió d’euros al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per fomentar l’aprenentatge del català entre persones nouvingudes. L’aportació té per objectiu oferir classes de llengua catalana a través de les seus d’entitats de persones immigrades i d’ens locals d’arreu del país. Només el 2009, prop de 8.000 alumnes se’n van beneficiar.

Es tracta d’una formació gratuïta, que s’imparteix en horaris especials adaptats a les necessitats de l’alumnat, que intenta compaginar els cursos amb la seva vida laboral i familiar. D’aquesta manera es complementa l’oferta habitual del CPNL que duu a terme a les seves seus i s’aconsegueix arribar a més punts del territori.
Les classes es planifiquen des del CPNL, que s’encarrega d’atendre les sol·licituds de les entitats i dels ens locals que han detectat persones immigrades interessades a aprendre el català. El Consorci organitza els cursos a les seus de les mateixes entitats o en centres habilitats i proporciona el professorat necessari. Per la seva banda, el Govern s’encarrega del finançament.

L’acord també permet fomentar, des de 2009, l’acollida lingüística i la formació bàsica de català a l’alumnat del Programa de reagrupament i treball, promogut per la Secretaria per a la Immigració i adreçat especialment a les persones estrangeres que han arribat per reagrupament familiar.

Aquesta formació en llengua s’emmarca dins de les mesures establertes en el Pacte Nacional per a la Immigració, que inclou entre els seus reptes fer del català la llengua pública comuna. Així mateix, es fa d’acord amb les previsions de la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades, aprovada per una àmplia majoria el passat mes d’abril al Parlament de Catalunya.