Protecció Civil

Simulacre d'incendi

Simulacre d'incendi en una embarcació d'esbarjo al port de l'Escala

query_builder   13 març 2023 12:36

event_note Nota de premsa

Simulacre d'incendi en una embarcació d'esbarjo al port de l'Escala

  1. Ports i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat l’exercici d’incendi d’un vaixell esportiu amb vessament de carburant a l’aigua i tres ferits
  2. En el simulacre s’ha activat el Pla d’autoprotecció del port de l’Escala amb l’objectiu de millorar les comunicacions i la coordinació amb tots els cossos d’emergència

Aquest dilluns ha tingut lloc un simulacre d’incendi en una embarcació d’esbarjo que era amarrada en un dels pantalans del Club Nàutic al port de l’Escala. A l’exercici hi ha hagut tres ferits de diversa consideració, un, en l’embarcació incendiada i, dos més, en una embarcació propera. L’exercici ha estat organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat, en col·laboració amb el Club Nàutic l’Escala.

Amb aquest simulacre s’ha posat a prova el Pla d’autoprotecció, que s’ha d’actualitzar a la tardor, i el Pla Interior Marítim del port de l’Escala. Així mateix, l’exercici ha servit per comprovar la coordinació entre els diversos mitjans actuants.

Un mariner ha detectat l’incendi en una embarcació i ha alertat al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al guardamolls del port. Una vegada confirmada l’emergència, des del port s’han realitzat la resta d’avisos al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat i a la Guàrdia Civil.

Després de rebre l’avís de l’emergència, el guardamolls ha esperat l’arribada dels mitjans externs d’emergència a l'entrada del port per indicar-los el punt exacte on s’ha produït l’incendi. Mentrestant, el Club Nàutic l’Escala ha deixat oberts els accessos a les seves instal·lacions.

La marineria del Club Nàutic s’ha constituït com a equip d’intervenció i ha procedit a desallotjar el pantalà afectat per l’incendi i aïllar l’embarcació incendiada. El guardamolls ha facilitat les barreres anticontaminació per confinar el vessament del carburant.


Intervenció dels cossos de seguretat

Els Bombers de la Generalitat han participat en el simulacre amb dues dotacions, una des del Parc de Bombers de Torroella i una des del Parc de Bombers Voluntaris de l’Escala. Han treballat coordinant l’actuació en un incendi d’embarcació amb persones ferides, assegurant que el protocol de marina s’apliqués correctament i elaborant un tallafoc perquè el foc no propagués a les embarcacions del costat.

Els Bombers, a la seva arribada, han donat suport al SEM en l’atenció a les persones ferides i han amarrat l’embarcació afectada amb una cadena, i també han treballat en l’extinció del foc i han col·locat una barrera per si hi havia fuites a la nau.

Els Mossos d’Esquadra han destinat al simulacre membres de la Unitat de Seguretat Ciutadana de l’Escala fent les funcions de control d’accessos, protecció del perímetre d’emergència, i seguretat als equips d’extinció d’incendis i serveis sanitaris. També hi ha assistit la Unitat de Policia Marítima que, juntament i de manera coordinada amb el servei marítim de la Guàrdia Civil, han fet el control d’accessos a la bocana del port de l’Escala.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària als tres afectats per l’incendi d’una embarcació al Port de L’Escala.

Una vegada han arribat les unitats al lloc de l’incident, s’han dirigit al Cap de la Intervenció i s’ha creat una Cèl·lula d’Avaluació on s’ha intercanviat informació i decidit l’estratègia d’abordatge als pacients.

El SEM ha esperat a l’extracció d’un dels ferits d’una de les embarcacions afectades i posteriorment ha iniciat l’assistència sanitària.

Simultàniament, ha fet un abordatge inicial a les altres dues persones afectades, avaluant-les i prioritzant-les en funció de la seva gravetat

Un total de 2 ambulàncies, una de Suport Vital Bàsic SVB i una de Suport Vital Avançat SVA, així com 4 professionals, han participat en aquest simulacre.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat en el simulacre amb els tècnics de Protecció Civil a les comarques de Girona. A més, l’equip de guàrdia del CECAT ha fet el seguiment del simulacre.

Protecció Civil ha garantit la coordinació de les actuacions dels grups actuants i ha assegurat el flux d’informació constant entre el CCA i el CECAT.


4  

Imatges

Simulacre d'incendi (I)

Simulacre d'incendi (I) 2116892

Simulacre d'incendi (II)

Simulacre d'incendi (II) 2010961

Simulacre d'incendi (III)

Simulacre d'incendi (III) 2516263

Simulacre d'incendi (IV)

Simulacre d'incendi (IV) 2259355

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia