1. S’estan alliberant 0,5 hm3 al dia des de Sau cap a Susqueda amb l’objectiu de preservar la qualitat de l’aigua i poder garantir les demandes domèstiques de les comarques gironines i de l’àrea de Barcelona
  2. Aquesta transferència d’aigua s’aturarà en el moment en què es produeixi un empitjorament significatiu de la qualitat de l’aigua o es redueixi l’oxigen a les capes inferiors de l’embassament
  3. En el marc d’aquest operatiu, s’ha dissenyat un protocol d’actuació per reduir la densitat de peixos a l’embassament i evitar l’empitjorament de la qualitat de l’aigua
  4. Es preveu aplicar-hi diferents tècniques de pesca segons la zona de l’embassament on s’actuï, com també un control continuat de la qualitat de l’aigua


Imatge de l'operatiu per preservar la qualitat de l'aigua de la conca del riu Ter{"name":"2023/03/13/12/47/bb7b3383-c103-4006-8a16-b8bd5bc9e559.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":163996}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant personal tècnic de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, ha explicat avui les mesures previstes arran de l’increment del volum que es deriva de Sau cap a Susqueda (de l’ordre de 0,5 hm3/dia), per tal de preservar la qualitat dels 18 hm3 que hi ha actualment a Sau i garantir la qualitat de l’aigua per atendre l’ús prioritari que és l’abastament de la població. Aquesta és una mesura extraordinària, que es duu a terme de manera independent a l’estat d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat, i s’adopta per preservar la qualitat de l’aigua de la conca del Ter (els embassaments de Sau i Susqueda es gestionen de manera conjunta) i poder garantir al màxim les demandes de la població.

La derivació es mantindrà sempre que no es produeixi un empitjorament de la qualitat de l’aigua que pot venir provocat pel fenomen d’estratificació (separació de capes d’aigua per la major temperatura que adquireix la capa superior), que condiciona l’aïllament de la capa inferior d’aigua i reducció de l’oxigen, la qual cosa pot afectar la vida piscícola. Aquesta situació es pot donar a mesura que entrem a la primavera (amb més irradiància solar), i amb especial incidència en volums d’aigua baixos a l’embassament. Amb això es garanteix la qualitat i el màxim aprofitament dels volums d’aigua d’ambdós embassaments amb l’objectiu prioritari de garantir l’abastament a més de 5 milions de persones de les comarques gironines i de la regió metropolitana de Barcelona. El volum d'aigua que hi ha a l'embassament de Sau permetria abastir 1 milió de persones durant 3 mesos.

Pla de reducció controlada de la densitat de peixos

En el marc d’aquesta actuació, i com a mesura preventiva que es durà a terme en cas de necessitat, avui s’ha presentat el pla per reduir la densitat de peixos a l’embassament, que es veuran amenaçats per la reducció del volum d’aigua. Aquesta reducció de la densitat es farà retirant espècies -tant les espècies exòtiques com alguna translocada des d’altres indrets del territori- de l’embassament de Sau per evitar que es morin massivament dins de l’embassament i redueixin dràsticament la qualitat sanitària de l’aigua. La reducció de volums de Sau pot comportar un descens de l’oxigen a l’aigua, fet que podria provocar la mortaldat de peixos si aquests es mantenen amb densitats elevades.

Els estudis fets per l’ACA han constatat que a l’embassament de Sau hi ha presents deu espècies de peixos, nou d’elles exòtiques i una translocada, que no són pròpies d’aquesta conca i, en aquest sentit, es preveu la seva extracció i sacrifici tal com requereix la normativa vigent relativa a les espècies exòtiques, que defineix l’obligació de sacrificar les espècies d’aquest tipus per preservar la biodiversitat autòctona. Precisament l’objectiu és evitar que el seu trasllat a altres masses d’aigua pugui alterar la biodiversitat dels ecosistemes receptors o causar afectacions a la qualitat sanitària de les masses d’aigua. Els exemplars extrets d’espècies exòtiques es gestionaran, d’acord amb la normativa vigent, a través de gestors de residus autoritzats, tot prioritzant-ne, sempre que sigui possible, la valorització.

Per organitzar aquesta mesura s’ha treballat de manera coordinada amb diverses àrees i unitats implicades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i l’Agència de Residus de Catalunya) i es comptarà amb la col·laboració de pescadors professionals, entre d’altres.

Ús de diferents tècniques per a l’extracció

L’extracció dels peixos es portarà a terme mitjançant una combinació de quatre tècniques diferents, en funció de la millor alternativa possible per a cada zona de l’embassament de Sau:

  1. Pesca de peixos pelàgics, de la columna d’aigua, mitjançant encerclament amb xarxes.
  2. Pesca elèctrica (únicament en racons o espais molt petits o com a intervenció de suport de l’anterior i de poc abast).
  3. Recollida d’espècies en superfície, mitjançant vaixells tipus pelicà, si es produeix alguna mortaldat dins de l’embassament.
  4. Pesca manual en indrets de difícil accés per a la resta de mitjans.

L’ACA, en col·laboració amb Aigües Ter-Llobregat (ATL), durà a terme un seguiment continuat de la qualitat de l’aigua per poder gestionar la transferència a Susqueda de la manera més eficient i segura. Per al seguiment i control de l’actuació s’ha definit un comitè d’assessorament tècnic i científic expert en actuacions d’aquest tipus.

3  

Imatges

Imatge de l'operatiu per preservar la qualitat de l'aigua del Ter (1)

Imatge de l'operatiu per preservar la qualitat de l'aigua del Ter (1) 163996

Imatge de l'operatiu per preservar la qualitat de l'aigua del Ter (3)

Imatge de l'operatiu per preservar la qualitat de l'aigua del Ter (3) 195591

Imatge de l'operatiu per preservar la qualitat de l'aigua del Ter (2)

Imatge de l'operatiu per preservar la qualitat de l'aigua del Ter (2) 254549