President

Presidència

El president Aragonès anuncia des de Bogotà la creació d'una Delegació del Govern a Colòmbia

query_builder   13 març 2023 20:19

event_note Nota de premsa

El president Aragonès anuncia des de Bogotà la creació d'una Delegació del Govern a Colòmbia

  1. L’objectiu d’aquesta nova oficina és consolidar la relació entre Catalunya i Colòmbia, que comparteixen lligams polítics, econòmics, socials i culturals
  2. El cap del Govern i la consellera Serret mantenen una agenda de reunions polítiques a Bogotà, en la segona jornada del viatge institucional a l’Amèrica Llatina


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat avui a Bogotà que s’han iniciat els tràmits per a la creació d’una Delegació del Govern a Colòmbia. Ha fet notar que “ara ha arribat el moment de fer un pas endavant i consolidar la presència institucional del Govern de Catalunya a Colòmbia, on hi és des de fa més de 10 anys”. “És vital que Catalunya s’expliqui al món, que defensi els interessos econòmics, socials, culturals, ambientals i polítics”, ha reblat.

El president i la consellera, durant la compareixença informativa. Autor: Arnau Carbonell
El president i la consellera, durant la compareixença informativa. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2023/03/13/20/46/6f67b63a-5be1-4c4c-b808-35b485178275.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":114240}

El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci en declaracions als mitjans a la capital de Colòmbia, on ahir va iniciar una gira a l’Amèrica Llatina acompanyat de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i durant la qual també visitaran l’Argentina, l’Uruguai i Xile. Aquesta segona jornada del viatge està centrada en contactes polítics a Bogotà.

Pere Aragonès ha subratllat que la relació entre Colòmbia i Catalunya “és històrica, ve de molts segles”, i ha explicat que “avui és plasma en una presència de 7.000 ciutadans de Catalunya a Colòmbia i 55.000 ciutadans de Colòmbia que viuen a Catalunya”. També ha posat de relleu que “és la tercera economia del conjunt d’Amèrica Llatina i té un paper estratègic pel que fa al Pacífic i al Carib”.

Presència catalana al conjunt del continent americà

La Delegació del Govern a Colòmbia serà la cinquena oficina de representació institucional amb la qual compta la Generalitat de Catalunya al continent americà i se sumarà a les delegacions als Estats Units i al Canadà; a Mèxic i a l’Amèrica Central; al Con Sud, la seu de la qual el president inaugurarà aquest divendres a Buenos Aires; i al Brasil, el delegat o delegada de la qual està previst nomenar aquest mes de març.

En aquest sentit, el president Aragonès ha destacat que amb la Delegació a Colòmbia “cobrirà el conjunt del continent americà i és una mostra més de la voluntat del Govern de Catalunya de situar-nos com un actor present en la comunitat internacional i sobretot enfortir els llaços amb societats i governs d’arreu del món per una millor defensa dels interessos econòmics, culturals, socials, ambientals i polítics de Catalunya”.

Per la seva banda, la consellera Serret ha emmarcat la creació d’aquesta delegació “en l’estratègia i la vocació de ser útils no només per als interessos de Catalunya, sinó també per a les relacions de benefici mutu que mantenim amb Colòmbia”. A més, ha insistit que la representació institucional catalana a Bogotà “permetrà reforçar encara més la presència i la reputació de Catalunya a tot el continent americà”. Serret ha detallat que, amb aquest anunci, s'enceten els passos per poder aprovar el decret de creació d'aquesta nova Delegació, a partir del qual s'iniciarà el procés de selecció d'un delegat o delegada i els tràmits necessaris per fer-la plenament operativa, com la ubicació d’una seu física i la contractació de personal.

La nova delegació a Colòmbia complementarà i reforçarà la tasca que, des del 2012, fa l'oficina d’ACCIÓ a Bogotà. Colòmbia és la quarta economia més gran de l’Amèrica del Sud i les exportacions catalanes a Colòmbia van assolir una xifra rècord el 2021, 360 milions d’euros, un 54% més que l’any anterior. A més, Catalunya concentra el 31% de les importacions de l’Estat espanyol a Colòmbia i gairebé el 10% de les inversions colombianes a l’estat.


Desplegament de la xarxa de delegacions

Amb la nova Delegació del Govern a Colòmbia, la xarxa d’oficines a l’exterior continua el seu desplegament i s’elevarà a 21 delegacions. Actualment, el Govern de la Generalitat té 20 delegacions a l’exterior, de les quals 13 estan plenament operatives, 5 ho estan parcialment, és a dir, que tenen delegat o delegada però estan pendents d’altres passos, i 2 estan creades per decret i en procés de constitució, com és el cas de les del Brasil i Andorra. En aquest darrer cas, el Govern té previst nomenar els delegats o delegades durant aquest mes.

Aquesta mateixa setmana es farà un pas més en aquest sentit amb la inauguració de la seu de la Delegació del Govern al Con Sud, a Buenos Aires. Serà la primera obertura física d’una Delegació per part del president Aragonès.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia