- Drets Socials i Economia crearan un equip de treball per actualitzar i revisar a fons el sistema de tarifes que regeix la relació amb les entitats proveïdores per tal de garantir-ne l’estabilitat
- Es tracta d’un primer pas per reformar, flexibilitzar i ampliar l’actual cartera de serveis socials, que data de 2010
El Govern ha aprovat avui la creació d’un equip de treball conjunt entre els departaments d’Economia, Hisenda i Drets Socials que es farà càrrec d’actualitzar i revisar a fons les tarifes que fixa l’actual cartera per a les entitats proveïdores de la Xarxa de serveis socials d’atenció pública.
L’actual cartera de serveis socials data de 2010. Si bé els mòduls econòmics s’han anat actualitzant, no s’ha abordat una reforma integral, cosa que el Govern considera necessari posar en marxa. La creació d’aquest grup de treball entre els dos departaments en serà el primer pas.
Així, l’equip de Drets Socials i Economia revisarà la metodologia de càlcul dels costos i l’actualitzarà. Explorarà les noves modalitats de serveis que, potencialment, podrien incorporar-se a la cartera i efectuarà un primer càlcul dels costos d’aquests serveis. També establirà, en els casos que s’escaigui, els mòduls socials (és a dir, la part que assumeix la Generalitat) i de copagament (el que posa l’usuari).
Els treballs necessaris per complir aquest encàrrec requeriran un ampli procés de participació amb els agents socials, especialment aquells que representen els col·lectius de beneficiaris de les prestacions i ajudes o d’usuaris de serveis i, també amb els agents que representen els proveïdors d’aquests serveis.
Pel que respecta a la planificació econòmica, el càlcul s’abordarà de manera integral, tenint en compte tots els costos efectius vinculats als serveis, directes i indirectes, per tal de disposar d’unes dades actualitzades a 2023 que permetin elaborar una nova cartera amb un coneixement sòlid de l’impacte econòmic i financer què comportarà a mitjà i llarg termini aquesta modificació en el pressupost de la Generalitat de Catalunya.
L’objectiu, com va explicar el conseller Carles Campuzano a la comissió de Drets Socials del Parlament, és garantir l’estabilitat i la transparència de la relació amb els proveïdors de la xarxa pública de serveis socials mitjançant la concertació de places i, a més a més, ampliar, flexibilitzar i modernitzar la cartera de serveis socials orientant-la cap a la innovació, l’atenció centrada en la persona i la seva interacció familiar i comunitària.
La Cartera de serveis socials és l’instrument que determina el conjunt de prestacions de serveis, econòmiques i tecnològiques de la Xarxa de serveis socials d’atenció pública i que assegura l’accés a les prestacions garantides. Defineix cada tipus de prestació, la població destinatària, l’organisme i l’equip professional que l’han de gestionar, els perfils, les ràtios dels professionals, els estàndards de qualitat i els requisits normatius per accedir als serveis, així com els mòduls econòmics d’algunes prestacions, per les quals s’estableix el cost de referència, el mòdul social i el copagament. Els serveis que conté van des de centres residencials a centres d’atenció diürna, serveis per a infants tutelats, gent gran, persones amb discapacitat, prestacions o recursos per a persones vulnerables i un llarg etcètera.