Agents Rurals

Visita guiada a l'exposició Agents rural: guardians del medi natural per part del comissari Andreu Monblan. Apareixen a la imatge el Director General dels Agents Rurals, Marc Costa,  la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, Montserrat Barniol, i l'alcalde Manresa, Marc Aloy.

El Cos d'Agents Rurals porta a Manresa l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

query_builder   14 març 2023 17:42

event_note Nota de premsa

El Cos d'Agents Rurals porta a Manresa l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

El Museu de l’aigua i el tèxtil de Manresa acull a fins el dia 23 d’abril una mostra que acosta la feina d’aquest Cos a la ciutadania

Complementen l’exposició diverses peces audiovisuals, una programació de tallers de sensibilització ambiental i una exhibició d’objectes històrics


El Director General dels Agents Rurals, Marc Costa i l’inspector en Cap del Cos d’Agents Rurals, Antoni Mur, han inaugurat avui l’exposició “Agents Rurals: guardians del medi natural”, que serà exhibida en el Museu de l’aigua i el tèxtil de Manresa (Carretera de Santpedor 55) fins el proper dia 23 d’abril. També han participat en la presentació, Marc Aloy, alcalde de Manresa; la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, Montserrat Barniol; el director d’aquest equipament, Eudald Serra, i Andreu Momblán, comissari de l’Exposició i cap de l'Àrea Bàsica de la Conca Barberà, entre d’altres.

Aquesta mostra es complementa amb l’exhibició d’objectes històrics del Cos i peces audiovisuals de divulgació. Paral·lelament es programen activitats d’educació i sensibilització ambiental en el marc del programa EduCAR.

En l’acte inaugural, el Director General dels Agents Rurals, Marc Costa, ha subratllat “l’exposició ens ha de permetre que la ciutadania conegui millor el Cos d’Agents Rurals. Fa una itinerari cronològic dels 35 anys del Cos i de la tasca dels agents en el dia a dia i de tots els grups de suport. Qui visiti la mostra pot comprovar l’ampli ventall de les feines que fan els Agents Rurals”.

Antoni Mur, inspector en Cap del Cos d’Agents Rurals, ha afirmat que “la ciutadania ens coneix per la nostra feina de prevenció d’incendis forestals però també treballem en gestió de fauna, preservació del patrimoni històric i natural, entre d’altres. Amb l’objectiu d’afrontar els reptes de cura del medi ambient, tenim el paper de promoure l’entesa de la societat mes rural amb la més urbana”.

Visita Guiada{"name":"2023/03/14/17/17/367c8529-2eec-4779-9907-7f30c941be5e.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":170948}

Marc Aloy, alcalde de Manresa, ha posat de relleu la importància de l’exposició del Cos d’Agents Rurals “en un territori molt castigat pels incendis”, i ha destacat “la importància de la protecció del medi natural en un moment d’emergència climàtica, i la tasca dels Agents Rurals, un cos que va néixer just l’any 1986 arran de l’incendi de Montserrat”.

La mostra

“Agents Rurals: guardians del medi natural” explica la història d’aquest Cos i aprofundeix en les diferents feines que desenvolupa; els Grups de suport i els Grups especials amb que s’ha dotat per poder dur a terme actuacions altament especialitzades, i subratlla l’aposta estratègica realitzada per la sensibilització i educació mediambiental. Un dels àmbits és la prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pels Agents Rurals que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal i que ha suposat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009.

Un altre apartat posa de relleu que Catalunya és un territori format majoritàriament per terreny forestalpel que cal vetllar tot l’any per una gestió forestal i dels recursos naturals que sigui sostenible. La protecció dels boscos i la flora ha suposat des del 2009 més de 197 mil actuacions relacionades amb aquest àmbit. Entre elles destaquen el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc.

Una altra secció mostra les feines de preservació de la fauna. Els Agents Rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides com l’ós i el llop i controlen la fauna exòtica invasora. Des del 2009 els Agents Rurals han fet 423.000 actuacions per protegir els animals. També controlen les activitats que es fan en Espais Naturals Protegits, lluiten contra la contaminació al medi natural, fan complir la normativa pel que fa a circulació motoritzada en el medi natural i tenen cura del patrimoni cultural que existeix a la natura fent, entre d’altres, inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.

La mostra també dona a conèixer els grups especialitzats del Cos. Es tracta del Grup de Suport Aeri i unitat RPAS, el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. I els Grups Especials: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Grup Especial Caní i Grup Especial de Captura de Fauna. Tots ells compten amb els i les agents més especialitzats en cada matèria i amb els recursos i el material més innovador.

Al servei de la ciutadania

L’exposició finalitza facilitant el coneixement sobre els servei d’atenció telefònica que es fa a través del 112 i un equip d’operadors propi que atenen al llarg de les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i els 365 dies l’any. En un any, els Agents Rurals reben i gestionen més de 100 mil trucades.

L’exposició ja s’ha vist a Granollers i Tremp i properament viatjarà a Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Amposta i Terrassa per seguir el seu itinerari per les capitals de comarca.

Més informació: https://interior.gencat.cat/expoagentsrurals

4  

Imatges

Antoni Mur, inspector en Cap del Cos d'Agents Rurals intervé en l'acte d'inauguració de la mostra Agents Rurals: guardians del medi natural

Antoni Mur, inspector en Cap del Cos d'Agents Rurals intervé en l'acte d'inauguració de la mostra Agents Rurals: guardians del medi natural 149295

Marc Costa, director general dels Agents Rurals, intervé en l'acte d'inauguració de la mostra Agents Rurals: guardians del medi natural

Marc Costa, director general dels Agents Rurals, intervé en l'acte d'inauguració de la mostra Agents Rurals: guardians del medi natural 183668

Moment de la primera visita guiada a la mostra Agents Rurals: guardians del medi natural

Moment de la primera visita guiada a la mostra Agents Rurals: guardians del medi natural 170948

Andreu Monblan, comissari de la mostra Agents Rurals: guardians del medi natural, ofereix una visita guiada amb la delegada territorial del Govern de la Catalunya Central, l'alcalde de manresa i el director general dels Agents Rurals.

Andreu Monblan, comissari de la mostra Agents Rurals: guardians del medi natural, ofereix una visita guiada amb la delegada territorial del Govern de la Catalunya Central, l'alcalde de manresa i el director general dels Agents Rurals. 118216

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia