1. La titular del Departament de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, presidirà l’acte d’obertura el dilluns vinent, 20 de març
  2. La consellera Vilagrà també lliurarà el Premi Participa a l’Escola i intervindrà en la jornada d’ètica pública el 23 de març


La Generalitat, a través de la Direcció General de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, ha programat diverses activitats en el marc de la Setmana del Govern Obert 2023. Les activitats s’agrupen en tres grans blocs, participació, transparència i integritat pública, i mostren com el govern obert transforma la relació entre govern i ciutadania.

La Setmana del Govern Obert se celebra del 20 al 24 de març, impulsada per l'organització internacional Open Government Partnership (OGP), de la qual Catalunya és membre des del 2020. La Setmana del Govern Obert és un esdevenimenta escala mundial que fa una crida a transformar la manera en què els governs responen a les necessitats de la ciutadania aplicant els principis del govern obert: participació, transparència i col·laboració publicoprivada.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, presidirà l’acte d’obertura de la Setmana del Govern Obert, que tindrà lloc el pròxim 20 de març, a les 11 hores, a l’Auditori del Districte Administratiu de la Generalitat. També hi participaran la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral Sola, i el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, Jaume López Hernández.

Durant l’acte, que es podrà seguir en directe pel canal de YouTube de Govern Obert, es presentaran els esdeveniments que tindran lloc a Catalunya organitzats per la Generalitat i per altres organismes. Els actes que promou la Generalitat per a la Setmana del Govern Obert s’apleguen en tres eixos: participació, transparència i integritat pública.

Pel que fa a la participació ciutadana, el 21 de març a les 10 hores tindrà lloc una jornada centrada en la nova Llei de participació ciutadana i en l’Assemblea Ciutadana pel Clima. En la primera part, es repassaran els objectius del projecte de llei de participació ciutadana i els resultats obtinguts en el procés participatiu que s’ha dut a terme per enriquir la llei. En la segona part, es parlarà sobre les possibilitats del sorteig per a la democràcia a través de les assemblees ciutadanes i sobre com està treballant la Generalitat aquest mecanisme de participació innovador amb el projecte de l’Assemblea Ciutadana pel Clima. L’acte es podrà seguir en línia pel canal de YouTube de Govern Obert.

En l’eix de la participació, el dia 23 també es farà el lliurament del Premi Participa a l’Escola. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, lliurarà un diploma als nens i nenes de l'Escola Pia Sant Antoni de Barcelona, una de les guanyadores de l'edició 2022, en la modalitat de centres ubicats en poblacions de més de 20.000 habitants.

La jornada de transparència "Accedeix a la informació pública, hi tens dret!", tindrà lloc el 22 de març a les 9.30 hores al Palau Robert. Reunirà persones expertes en matèria de publicitat activa i dret d'accés a la informació pública, procedents d'àmbits diferents: acadèmia, periodisme d'investigació, Administració de la Generalitat, entitats del sector públic i món local. El mateix dia, a les 17 hores, a la Sala d'Actes de l’Idescat, es farà la presentació del volum 9 de la col·lecció Govern Obert, Transparència algorítmica en el sector públic.

La jornada sobre integritat i ètica pública "Com aconseguir que el Codi ètic del servei públic de Catalunya sigui present en la vida pública?" es dividirà en dues sessions que tindran lloc el 23 i 30 de març a les 9.30 hores a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC). En les sessions intervindran persones expertes en l'àmbit internacional en matèria d'integritat i ètica pública. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, participarà en la sessió del dia 23, mentre que la cloenda de la sessió del dia 30 anirà a càrrec de la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral Sola.

També es faran altres activitats en línia com ara la presentació de l'informe "Més de 10 anys de CivicTech: Assoliments aconseguits i propostes per a la propera dècada", la jornada “Grups d'interès i activitats d'influència: situació actual i línies de futur”, i la jornada sobre la reutilització de dades obertes.

Tota la informació sobre aquestes i altres activitats està disponible al web de la Setmana del Govern Obert 2023.

Els mitjans que vulguin assistir a l’acte de presentació s’hauran d’acreditar a través del formulari d’inscripció o enviant un correu amb el nom, cognoms i DNI a premsa-fp.presidencia@gencat.cat