Agents Rurals

Agents Rurals efectuant una vigilància

Demà es desactiva el nivell 2 del Pla Alfa a tot Catalunya

query_builder   16 març 2023 17:39

event_note Nota de premsa

Demà es desactiva el nivell 2 del Pla Alfa a tot Catalunya

Finalitza l’episodi de perill alt-molt alt d’incendi forestal per una millora de les condicions climatològiques

El Cos d’Agents Rurals ha fet més de 500 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis en els 7 dies que ha durat la situació

El punt més àlgid es va produir el dia 14, amb 26 comarques amb el nivell 2 de Pla Alfa activat

L’episodi es va iniciar el divendres dia 10 de març i ha vingut motivat per unes condicions climatològiques anòmales per l’època de l’any, amb temperatures excepcionalment altes, unes humitats relatives baixes i el vent, que juntament amb la sequera acumulada de la vegetació ha fet incrementar el perill d’incendi.

La situació de perill alt-molt alt es dona per tancada avui, després de set dies amb el nivell 2 activat. Tot i això, el Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència en les activitats al medi natural per prevenir possibles incendis. Durant aquests dies el Cos d’Agents Rurals ha fet més de 500 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis.

El nivell 2 del Pla Alfa suposa que els Agents Rurals fan prioritàriament vigilància, així com l’anul·lació de determinades activitats de risc. Des del passat divendres 10 de març i fins avui, s’han anul·lat 148.384 activitats amb risc d’incendi en les comarques en nivell 2 del Pla Alfa.

Agents Rurals fent tasques de vigilància{"name":"2023/03/16/17/38/0b7b201a-ddc4-40c8-a0de-3074ea92c83c.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":207356}


Durant aquest episodi, s’han produït diversos incendis forestals, els més importants dels quals a Selva del Camp (Baix Camp) i Calafell (Baix Penedès).En el primer cas, va afectar 12,49 hectàrees de terreny forestal, segons dades provisionals, i hauria estat causat per una crema de restes vegetals que el vent va fer revifar. Pel que fa a l’incendi Calafell (24 hectàrees, provisionals), la hipòtesi principal amb què treballa Agents Rurals és quel'incendi hauria estat causat per una línia elèctrica de mitja tensió. La línia hauria tingut una avaria provocada pel fregament del cablejat amb el suport elèctric. S’han obert diligències al Jutjat del Vendrell i traslladat actuacions a la Fiscalia de Medi Ambient.

Evolució de l’episodi

Els Agents Rurals van activar el nivell 2 del Pla Alfa el passat dia 10 de març a 15 comarques de Catalunya i el dia següent ja eren 19 les comarques amb aquest nivell alt-molt alt, de risc d’incendi forestal. El cap de setmana el perill que es produís un incendi forestal va continuar pujant, i el dissabte passat 21 comarques tenien activat el nivell 2 del Pla Alfa. Després d’una petita treva el diumenge, el dilluns 13 el risc d’incendi forestal va escalar a 25 comarques fins arribar el dimarts 14 al màxim de 26 comarques amb nivell 2 de Pla Alfa activat i12 comarques amb el nivell 1, per perill moderat/alt de perill d’incendi. Després d’aquest màxim, van millorar les condicions climatològiques i les activacions del Pla Alfa han anat a la baixa fins avui, en què encara es manté el nivell 2 del Pla Alfa en 4 comarques. La previsió per demà és que ja no quedi cap comarca en aquest nivell. Sí que hi haurà activat el nivell 1 del Pla Alfa a 9 comarques.

Prevenció tot l’any

El Cos d’Agents Rurals treballa amb la prevenció d’incendis forestals durant tot l’any.Les actuacions de prevenció dels incendis forestals van sumar 19.337 actuacions el 2022. Durant l’any passat es van realitzar 8.405 inspeccions relacionades amb la inspecció i control d’activitats de risc d’incendi amb l’objectiu prevenir ignicions, sobretot en línies elèctriques, xarxa camins forestals, àrees recreatives i d’altres infraestructures. Es van interposar 1.009 denúncies (que suposen el 26,38% del total de denúncies presentades al 2022 pel Cos).

La investigació de causes dels incendis ha esdevingut una tasca cabdal en la prevenció de futurs incendis forestals.Els Agents Rurals investiguen les possibles causes de tots els incendis que succeeixen al territori de Catalunya durant tot l’any. Tota aquesta informació permet conèixer què i qui provoca els focs i això, a la vegada, ajuda a definir estratègies i determinar mesures de prevenció per evitar futurs incendis.

Recordar que des d’ahir dia 15 de març i fins al 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi

Pla Alfa

Una de les eines clau en la prevenció és el Pla Alfa, el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives. En funció del nivell, determinades activitats poden quedar regulades o restringides i en cas d’activar-se el nivell màxim de perill d’incendi es pot limitar la mobilitat als espais naturals.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el Pla Alfa a: https://interior.gencat.cat/plaalfa

1  

Imatges

Agents Rurals fent tasques de vigilància

Agents Rurals fent tasques de vigilància 207356

Acció climàtica
Agenda rural
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia